Vlada Kantona Sarajevo

Osudili vandalski čin i pružili podršku radu: Premijer Forto i ministar Avdić posjetili SPKD „Prosvjeta“

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić posjetili su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo, čija zgrada je prije nekoliko noći bila na meti vandala, kada su uništene ploče na kojima je bilo ispisano ime ovog društva, te naziv Prosvjetine biblioteke.

Zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, bosanskohercegovački je nacionalni spomenik, a nedavno obnovljena i otvorena biblioteka, jedna od najstarijih javnih biblioteka u Sarajevu i BiH, koja je u prošlosti služila svim stanovnicima Sarajeva i BiH, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

I prilikom današnje posjete premijer Forto i ministar Avdić osudili su ovaj vandalski čin, izrazivši nadu da će počinioci što prije biti otkriveni i sankcionirani.

Predsjednik Nedeljko Masleša i predsjednik Upravnog odbora “Prosvjete” Dejan Garić premijera i ministra upoznali su s radom Društva. Istakli su da ih ovaj čin neće  pokolebati u njihovoj prosvjetiteljskoj misiji, te da će i u budućnosti vrijedno raditi na obogaćivanju kulturne scene u Sarajevu i Bosni Hercegovini.

U tome, kako su danas potcrtali premijer Forto i ministar Avdić, imat će punu podršku Vlade Kantona Sarajevo.

Sagovornici su danas istakli značaj Odluke o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, među kojima je i „Prosvjeta“. Vlada KS nedavno je utvrdila ovu odluku i uputila je u skupštinsku proceduru.