Vlada Kantona Sarajevo

Nastavljen projekt Vlade KS: I mališani iz vrtića “Dječiji grad” imat će ljepše dvorište

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović s direktorom KJKP „Park“ Adisom Bešlićem i v.d. direktorice JU „Djeca Sarajeva“ Jasminom Magodom prisustvovala je danas početku radova na uređenju dvorišta vrtića “Dječiji grad” na Mojmilu.

Prema riječima ministrice Hota-Muminović, ovaj projekt realizira se interresorno, uključeno je više ministarstava, s ciljem unapređenja ukupnog odgojno-obrazovnog ambijenta u kojem se dešava odgojno-obrazovni proces.

„Ovu aktivnost realiziramo s Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i ‘Parkom’, a uređenjem dvorišta vrtića i škola nastojimo poboljšati standard za naše učenike, jer smo svjesni da ambijent potiče najbolje u ljudima. Sada je na odgajateljima, prosvjetnim radnicima, porodici da na to upućuju, razgovaraju s djecom i daju primjer kako se taj ambijent čuva i kako se generalno odnosimo prema okolišu”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Kako je dodala, ova aktivnost je dio široke agende koja nas čeka na putu pridruživanja Evropskoj uniji, a tiče se  podizanja svijesti o održivim ciljevima Ujedinjenih nacija i podizanja svijesti o okolišnim politikama koje trebaju biti u skladu s najboljim standardima očuvanja čovjekove okoline.

Direktor “Parka” Bešlić je objasnio da se radi o posebnom programu Vlade Kantona Sarajevo.

“Radi se o uređenju unutar i oko 14 ustanova – dva vrtića i 12 osnovnih i srednjih škola. Projekt finansira  Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u saradnji s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS. Vrijednost je 100.000 KM i projekt je trebao biti okončan do kraja godine, ali 'Park' kao izvršilac radova će taj posao završiti ranije, u narednih nekoliko dana”, kazao je Bešlić, dodavši da se većina sadnica dolazi iz rasadničke proizvodnje preduzeća na čijem je čelu.

V. d. direktorice JU “Djeca Sarajeva” Jasmina Magoda izrazila je zadovoljstvo što će ovaj vrtić poprimiti ljepši izgled.

“Naši uposlenici pokušavaju održavati zelenilo oko vrtića najbolje što mogu, ali mnogo je objekata, a malo ljudi, tako da smo zahvalni na podršci koju dobijamo ovakvim projektima, jer djeca mnogo vremena provode na otvorenom, kada god to vremenske prilike dozvoljavaju”, navela je Magoda.