Vlada Kantona Sarajevo

Ministrica Prvulović u posjeti Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin Fojnica

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ivana Prvulović sa saradnicima posjetila je Javnu ustanovu “Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica” - Drin Fojnica u kojoj je trenutno smješteno 135 korisnika iz Kantona Sarajevo. 

Delegacija Ministarstva je obišla korisnike i sa direktorom Adisom Ramićem i šefovima službi u ustanovi razgovarala o stanju korisnika, procesu deinstitucionalizacije, finansijskim izazovima sa kojima se Zavod susreće, ali i planovima za razvoj ove ustanove.

Obzirom da gotovo jednu trećinu svih smještenih korisnika u Zavod čine korisnici iz Kantona Sarajevo, razgovarano je o saradnji ove ustanove sa Javnom ustanovom “Kantonalni centar za socijalni rad”, kako u smislu posjeta i brige o smještenim korisnicima, tako i u pogledu pripreme korisnika za deinstitucionalizaciju.

Ministrica Prvulović je naglasila spremnost Ministarstva da pomogne rad Zavoda kako bi se obezbijedila što kvalitetnija usluga socijalnog zbrinjavanja, psihosocijalne rehabilitacije i zdravstvene njege osobama s intelektualnim teškoćama, kombinovanim smetnjama i osobama sa psihičkim i psihoorganskim oboljenjima, koje su smještene u ovu ustanovu.

“Zajedno ćemo raditi na poboljšanju uslova smještaja u ustanovama socijalne zaštite. Istovremeno snažno zagovaramo i provodimo proces deinstitucionalizacije kako bismo poboljšali kvalitet života osoba sa intelektualnim poteškoćama i psihičkim i psihoorganskim oboljenjima” poručila je ministrica Prvulović.

Predstavnici Zavoda su prezentovali i jedan broj projekata koje planiraju realizovati, a koji su isključivo usmjereni na pružanje kvalitetnije zaštite smještenim korisnicima.

Tokom posjete upriličen je obilazak odjeljenja, radno-okupacionih radionica i odvojenih stambenih zajednica u kojima se korisnici pripremaju i osnažuju za samostalan život u zajednici.