Vlada Kantona Sarajevo

Ministrica Hota-Muminović prisustvovala “Danu nauke” na Ilidži: Važno je učenici uvide kakvu moć pruža znanje

"Kažu da ćemo raditi poslove koji još ne postoje, i jedva ih čekamo, jer smo sigurni da ćemo biti spremni", poruka je učenika "Desete osnovne škole" na Ilidži, nakon današnjeg zabavno-edukativnog projekta "Dan nauke".

Ovaj projekt finansijski je u potpunosti podržalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a u okviru kojeg su učenici sa područja Ilidže imali pet radionica, i to: Trendovi u nauci i tehnologiji, Slatka hemija, AR tehnologija u geografiji, Programiranje i robotika i Fizika je zakon - eksperimenti.

Manifestaciju su otvorili učenici kratkim igrokazom, kroz koji su predstavili brzi napredak nauke i tehnologije, te su našli "čudan" predmet za koji se brzo ispostavilo da je disketa, koja se, ne tako davno, koristila za spremanje podataka.

Da su nauka i tehnologija usko vezane za umjetnost, pokazali su učenici devetog razreda, koji su pripremili i predstavili izložbu "Nauka kroz književnost i historiju", na kojoj su predstavili prva naučna otkrića, ali i naučno-fantastična književna djela koja su doprinijela razvoju nauke i tehnologije.

Današnjem programu je prisustvovala i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je u druženju sa učenicima posebno istakla važnost znanja i vještina koje vode ka razvoju nauke i tehnologije. Naglasila je kako je važno da učenici zavole nauku, da joj pristupaju sa radošću i da uvide kakvu moć pruža znanje.

Programu su, pored ministrice, prisustvovali direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović, direktori, nastavnici i učenici osnovnih škola sa područja općine Ilidža.

Autori projekta su magistar informatike i tehnike Šerif Vrapčević i profesor geografije Mahir Mališević, a realizirali su ga uz pomoć pojedinih roditelja učenika škole, profesora te direktora škole Refika Dacića.