Vlada Kantona Sarajevo

Ministrica Hota-Muminović: Ministarstvo će intenzivno raditi na poboljšanju prilika za učenike iz romske zajednice KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja “Kali Sara“ Sanelom Bešić i Dervom Sejdićem.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju uvjeta za obrazovanje učenika romske nacionalnosti.

Ministrica Hota-Muminović je, ovom prilikom, najavila kako će u narednom periodu aktuelizirati temu različitih vidova podrške inkluziji Roma u Kantonu Sarajevo, kao i izradu interresornog akcionog plana za pitanja od značaja za romsku zajednicu.

Predstavnici ovog udruženja su istakli značaj multisektorskog pristupa u rješavanju problema romske populacije, te naglasili kako je izuzetno značajno usvajanje spomenutog akcionog plana kojim će se propisati obaveze svim nadležnim institucijama.

Dodali su i da je pitanje obrazovanja Roma moguće na adekvatan način riješiti, posebno ako se romskim učenicima osiguraju adekvatni uvjeti za život, socijalna i zdravstvena zaštita, kao i pitanje zapošljavanja romske populacije.

„Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će intenzivno raditi na poboljšanju prilika za učenike iz romske zajednice, kako bi sva djeca/učenici imala jednake uvjete za pohađanje predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola. Odgoj i obrazovanje je značajan segment socijalne inkluzije, jer od njega zavise zapošljavanje i materijalna nezavisnost pojedinca“, potcrtala ministrica Hota-Muminović.