Vlada Kantona Sarajevo

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dio je Evropske sedmice mobilnosti u Sarajevu

Zajedno sa ovogodišnjim partnerima Gradom Sarajevo, EU Info centrom, Udruženjem inžinjera, Nextbike, Bee Bee, Giro di Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo učestvuje u organizaciji Evropske sedmice mobilnosti, s ciljem isticanja pozitivnih primjeri mobilnosti, kako bi oni uticali na sve građane da svojim djelovanjem unapređuju mobilnost.

Niz je aktivnosti sa kojima ovo resorno ministarstvo učestvuje u ovom značajnom projektu.

U toku Evropske sedmice mobilnosti, Ministarstvo saobraćaja KS će svim građanima omogućiti besplatan prevoz novouspostavljenom željezničkom linijom na relaciji Sarajevo - Pazarić.

Besplatan prevoz vozom građani će imati od sutra, 16. septembra do 21. septembra ove godine.

Prevoz putnika željeznicom je od vitalnog interesa sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta: masovan prevoz, bezbjednost, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prevoz i na kraju, nimalo zanemarljiv aspekt, ekologije i buke.

Iz Ministarstva najavljuju da će 21. septembra na Vilsonovom šetalištu biti organizovano Takmičenje djece u poznavanju saobraćajnih propisa i vještini vožnje bicikala na poligonu. Ova aktivnost ima za cilj učenje o održivoj mobilnosti, sigurnosti u saobraćaju, a za najuspješnije učesnike obezbijeđene su i vrijedne nagrade.

U vrijeme održavanja manifestacije Vilsonovo šetalište će biti zatvoreno za motorna vozila i bit će pretvoreno u pješačku zonu.

„Uporedo sa ovim aktivnostima Ministarstvo saobraćaja kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta i razvoja javnog prevoza, potpisivanjem ugovora o nabavci novih trolejbusa i tramvaja, rekonstrukcijom tramvajske pruge, a sve s ciljem da građanima omogući javni prevoz koji će poboljšati ukupni standard života i utiče na poboljšanje urbane mobilnosti u kantonu. Svi zajedno, zaista, možemo poboljšati kvalitet života u Sarajevu i zato: Krećimo se održivo! i Ostanimo zdravi!“, istakao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, naglašavajući slogane ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti, koja će trajati od 16. do 21.09.2021. godine.