Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Osmanović potpisao predugovore o kupoprodaji stanova sa 40 pripadnika boračke populacije: Ostvarujemo dato obećanje

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je potpisao i dodijelio predugovore o kupoprodaji dodijeljenog stana za 40 pripadnika boračke populacije na lokaciji Rosulje, općina Vogošća.

Shodno odredbama Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo na ovaj način realizuje pravo na dodjelu stana u vlasništvo ili dodjelu stana na korištenje određenim kategorijama pripadnika boračke populacije.

U skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima za ove namjene, pravo na dodjelu stana u vlasništvo ostvarila su: tri ratna vojna invalida, četiri roditelja šehida-poginulih boraca i 33 supruge šehida-poginulih boraca.

Ministar Osmanović je podsjetio da je na početku mandata obećano rješavanje liste čekanja za dodjelu stanova u trajno vlasništvo ili na korištenje, a na kojima se nalaze pripadnici boračke populacije, te naglasio kako se današnjim činom to obećanje ostvaruje.

"Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Kanton Sarajevo ostalo je da se potvrdi provedena procedura za još 25 stanova, što čini respektabilan broj od 68 stanova dodijeljenih našim saborcima i njihovim porodicama. Osim toga, krajem sedmice ćemo raspisati i novi javni poziv za dodjelu dodatnih 15 stanova, tako da bi ovu godinu okončali sa više od 80 dodijeljenih stanova. Vrijednost tih stanova se kreće oko 7,1 milion KM, a ta sredstva su kreditno obezbijeđena", rekao je ministar Osmanović.

Istakao je da je strateški projekt Vlade KS i Ministarstva za boračka pitanja zbrinjavanje osoba iz boračke populacije koji na stanove čekaju i po deset godina.

"Za narednu godinu predvidjeli smo dodjelu još 120 stanova, i kada to završimo više nećemo imati liste čekanja. Pitam se zašto se u prošlosti toliko dugo čekalo, ovim ljudima je nanesena velika nepravda, ali naše opredjeljenje je da ova pitanja napokon u potpunosti riješimo",poručio je ministar Osmanović.