Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Kurić i počasni predsjednik Tintore: Ministarstvo kulture i sporta ulagat će u tenisku infrastrukturu

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je danas Juana Mariu Tintorea počasnog predsjednika "Kraljevskog teniskog kluba Barselona 1899" i počasnog građanina Grada Sarajeva, a koji u našem gradu boravi povodom završetka 23. Teniskog turnira za juniorke i juniore do 16 godina Open RTC Barcelona 1899 - Sarajevo 2019, "MEMORIJAL N.TERZIMEHIĆ-J.A.SAMARAN".

Svojim zalaganjem i velikom ljubavi prema našem gradu uvaženi i dragi gost Sarajeva Tintore učinio je mnogo u oživljavanju teniskog sporta u Sarajevu, pomoći u opremanju mladih tenisera. Zahvaljući njemu, Sarajevo je jedini grad u regionu kojoj je Evropska teniska asocijacija dodijelila prvu kategoriju teniskog turnira.

Već 38. put posjećuje Sarajevo, dovodeći u proteklih dvadeset godina u naš grad velika svjetska sportska imena od Samarana, Laporte, bivšeg gradonačalnika Barselone Margalja.

"Sama činjenica da Grad Barcelona podržava jedan ovakav turnir znači da će tako biti i ubuduće", dodao je Tintore, ističući da je ovdje ne samo zbog tog događaja nego i zbog jačanja saradnje ovog grada sa Sarajevom.

Ministar Kurić zahvalio je dragom gostu na njegovom dugogodišnjem angažmanu u organizaciji i održavanju ovog tradicionalnog turnira, te najavio kako Ministarstvo kulture i sporta planira da uloži u tenisku infrastrukturu i izgradi nove savremene teniske terene na kojima bi se igrao i ovaj turnir po kojem je Sarajevo poznato u svijetu.

“Vaša najava me zaista obradovala i drago mi je što ćete i dalje nastaviti ulagati u sport”, poručio je Tintore.

Ovom prilikom, ministar Kurić je istakao kako je uspio stabilizirati ulaganje u ovaj turnir, jer svima nama održavanje mnogo znači.

“Hvala Vam što ste uspjeli da turnir i u međunarodnim krugovima postane značajan i privlačan za druge takmičare koji dolaze u naš grad”, poručio je ministar Kurić.

Kako je naveo predsjednik Teniskog kluba “Tenis PRO 1996” Haris Kafedžić zahvaljujući razumijevanju ministra Kurića ovaj turnir uvijek dobije podršku Kantona Sarajevo, jer resorno ministarstvo za njegovo održavanje osigurava oko 70 posto sredstava.