Vlada Kantona Sarajevo

Ministar Delić podržao održavanje Međunarodne konferencije o poljoprivredi i proizvodnji hrane

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić s dekanom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, prof.dr. Muhamedom Brkom potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju 32. međunarodne stručno – naučne konferencije o poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Na konferenciji će učešće uzeti stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane iz nekoliko zemalja, a glavna tema skupa je sistem lokalne proizvodnje hrane u eri globalnih izazova.

„Ova konferencija jedan je od najvećih naučno-stručnih događaja iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, a već od ranije je poznato da Ministarstvo privrede KS ulaže velika sredstva u jačanje primarne poljoprivredne proizvodnje, kao i proizvodnju domaće hrane, tako da je podrška naučnom skupu očekivan slijed događaja. Upravo na bazi naučno-istraživačkih radova možemo raditi na jačanju naših proizvodnih kapaciteta u ove dvije iznimno bitne oblasti“, izjavio je ministar Delić.

Organizator konferencije je Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, a učesnici će ovom prilikom dati odgovore na aktuelne probleme u poljoprivredi i prehrambenim tehnologijama, kroz tematske cjeline vezane za proizvodnju, preradu, distribuciju i potrošnju hrane.

„Nama je velika satisfakcija i zadovoljstvo što u Ministarstvu privrede imamo partnera koji prepoznaje značaj naučno-istraživačke djelatnosti kao bitnog faktora u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije. Veliku zahvalnost dugujemo ministru Deliću što od početka podržava velike projekte Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, od kojih je zadnji u nizu upravo ova konferencija, na kojoj će izlagati veliki stručnjaci iz cijelog svijeta“, istakao je dekan Brka.

Konferencija je dvodnevna, a počinje sutra zvaničnim otvaranjem, na kojem će se obratiti i ministar Delić.