Vlada Kantona Sarajevo

Kanton Sarajevo u subotu, 31. jula, započinje vakcinaciju svih svojih građana iznad 18 godina, bez najave

Glasnogovornica Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Mirna Pecikoza upoznala je danas javnost sa najnovijim Planom vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

Najavila je da u Kanton Sarajevo dolaze veće količine vakcina AstraZeneca , tačnije oko 24.000 doza ove vakcine.

„Obzirom na ovu količinu vakcina, 27. jula 2021. godine u Zetru će doći građani koji su se prijavili za vakcinaciju, njih oko 2.500, starosne skupine ispod 60 godina. Dan kasnije, 28. jula, poziv za vakcinaciju će dobiti 3.500 osoba koji pripadaju skupinama esencijalnih zanimanja“, istakla je Pecikoza.

Kako je najavila, prvo će se vakcinisati osobe zaposlene u sektoru obrazovanja, zatim slijedi policija, inspekcija, nakon čega slijede druga zanimanja, a vakcinacija tih osoba trajaće tri dana zaredom.

Sa 31. julom 2021. godine Kanton Sarajevo i Ministarstvo zdravstva kreću u "dane otvorenih vrata" koji će trajati do 03.jula, a tokom kojih će svim građanima Kantona Sarajevo starijim od 18 godina, bez prethodne najave, biti na raspolaganju po 4.000 doza vakcine AstraZeneca.

Iz Ministarstva zdravstva i Tima za koordinaciju vakcinacije poručuju da je sve spremno za prijem i vakcinisanje svih zainteresiranih, te upućuju molbu građanima da, pri dolasku u Zetru, poštuju sve epidemiloške mjere koje su na snazi.