Vlada Kantona Sarajevo

Kanton Sarajevo: Na koronavirus testirano 578 osoba, 12 novozaraženih, 10 oporavljenih, bez smrtnih ishoda

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, testirano je 578 osoba, a od Covid-19 infekcije oporavilo se 10 naših sugrađana.

U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije.

Trenutno su na bolničkom liječenju 43 pacijenta, njih 18 je aktivno oboljelih, a ostali su poscovid i suspektni. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se njih 25, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 18.

Jedan pacijent je na respiratoru i jedan koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 79 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 680 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.835 osoba zaraženih koronavirusom i 51.469 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je devet, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 14.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 41 pacijent, od kojih su po dva pacijenta transportovana na bolnička liječenja u Opću bolnicu i na KCUS.

Ukupno je na drive-in punktu Vrbanja i u Covid-ambulantama izvršeno 126 PCR testiranja.

Covid-pozivni centar zabilježio je 130 poziva, a obavljeno je 45 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Jučer je u procesu vakcinacije aplicirano 1.545 doza. Imunizacija građana se nastavlja i danas.

Mole se građani da poštuju termine koje su dobili za vakcinaciju.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.