Novosti

17.01.2018

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i sekretar Ministarstva Indira Šulović organizirali su sastanak sa direktorom Agencije za državnu službu Federacije Bosne i...

17.01.2018

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri zdravstva, komunalne privrede i saobraćaja u Vladi KS Zilha Ademaj, Senad Hasanspahić i Mujo Fišo te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Kantonalne uprave civilne zaštite i javnih kantonalnih preduzeća održali su danas završni operativni sastanak sa članovima radne grupe „Centra za savremenu umjetnost“, odnosno njegove filmske i produkcijske...

16.01.2018

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i njegova pomoćnica za pravosuđe Irena Zima održali su danas sastanak sa federalnim ministrom pravde Matom Jozićem, predsjednikom Notarske komore Federacije BiH Ademom Jakupovićem i predsjednikom Upravnog odbora te institucije Zdenkom Puljiićem...

16.01.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata decembarskih novčanih naknada općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo je za ovu namjenu izdvojilo sredstva u iznosu od 2.511.368,07 KM.

Prava po pomenutom osnovu ostvarilo je 20.457...

15.01.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo primio je danas pripadnike boračke populacije koji su ujedno i predstavnici Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo a koji su mu ovom prilikom zahvalili na finansijskoj podršci  Ministarstva  njihovom Udruženju i članovima.

Kako je istakla  predsjednica Udruženja Amela Šiljević, od 300 dijaliznih bolesnika u Kantonu Sarajevo većina su pripadnici...

15.01.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo sastao se danas sa potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Milanom Dunovićem, i tom prilikom razgovarao o vraćanju dostojanstva demobilisanim borcima sa akcentom na rješavanje njihovog statusa i zapošljavanje.

Tokom razgovora oba aktera su se složila da se mora puno više raditi na rješavanju ovog pitanja, te istakli kako je neophodno što prije...

15.01.2018

Na današnji dan, prije 25 godina, granata ispaljena sa agresorskih položaja usmrtila je osmero Sarajlija u ulici Isevića sokak kod broja 23, dok su čekali u redu za vodu. Još 19 naših sugrađana tada je teže i lakše ranjeno.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su danas položile porodice i prijatelji, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina...

15.01.2018

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo uputio je, povodom 15. januara – Dana vozača i automehaničara, čestitku sljedećeg sadržaja:

„Dragi vozači i automehaničari, povodom vašeg dana, prije svega od srca vam želim mnogo zdravlja i sreće u vašim budućim poslovnim ali i ličnim porodičnim životima, još puno uspješno i sretno pređenih kilometara sa još više prevezenih ljudi i roba, besprijekorno funkcionisanje vaših vozila te...

15.01.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu poltiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike sa statusom civilnih žrtava rata s područja KS da će danas u poslijepodnevnim satima svoje decembarske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Inače, pravo na ovu naknadu u Kantonu Sarajevo ostvarilo je 3.769 osoba.

Za ovu namjenu sa budžetske pozicije resornog ministarstva bit će...

12.01.2018

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je, zajedno sa strateškim partnerom Univerzitetskim teleinformatičkim centrom UTIC, ove sedmice održalo prezentaciju i edukaciju za unaprijeđeni on-line bazirani EMIS informacioni sistem. Edukaciji su prisustvovali ministar Elvir Kazazović i EMIS odgovorne osobe iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Ministar Kazazović je u svom...

12.01.2018

Analiza funkcioniranja Odbora državne službe za žalbe Federacije BiH i planovi za 2018.godinu bili su povod današnjeg sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića i sekretara ovog ministarstva Indire Šulović sa predsjedavajućim odbora Perom Matijevićem.

“Ovaj odbor zajedno sa Agencijom za državnu službu Federacije BiH je ključni partner resornog ministarstva i to posebno kada...

12.01.2018

Korištenje znakovnog jezika u programskim sadržajima TVSA bila je tema današnjeg sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Marija Nenadića, predstavnika Udruženja gluhih Kantona Sarajevo i direktora ove televizijske kuće Elvira Resića.

U ime Udruženja, sastanku su prisustvovale predsjednica Mirsada Muratović, sekretar Jadranka Sidro i tumač znakovnog jezika Tea...

11.01.2018

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Nacrt zakona o udžbenicima KS, i time započela proceduru donošenja ovog zakona čijom primjenom će se omogućiti ostvarenje cilja o isključivom korištenju jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji. Polazni materijal za izradu ovog nacrta bio je federalni dokument – Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole.

...

11.01.2018

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri za obrazovanje, nauku i mlade i finansije Elvir Kazazović i Jasmin Halebić, te načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić obišli su danas gradilište na Šipu gdje je u toku izgradnja objekta osnovne škole.

Naime, ovaj višemilionski projekt zajedničkim sredstvima finansiraju Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo...

10.01.2018

Realizacija programskih i drugih zadaća u prethodnoj godini, te planirani prioriteti rada u tekućoj 2018. godini bili su povod današnjoj posjeti ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) Marija Nenadića Zavodu za pružanje besplatne pravne pomoći KS i razgovoru o pomenutim temama sa direktorom Velijom Nuhanovićem.

Ovom prilikom, direktor Nuhanović je kazao kako Zavod ima osam zaposlenih od...

10.01.2018

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i njegov pomoćnik Hasan Zemanić održali su danas sastanak sa upravnim inspektoricama Kantona Sarajevo Dževadom Čaušević i Belmom Selmanović.

Razgovarano je o rješavanju upravno-pravnih sporova u Kantonu Sarajevo i drugim aktuelnim pitanjima u nadležnostima upravne inspekcije i...

09.01.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.124.708,81 KM na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec decembar 2017.godine.

Pomenuta sredstva su...

08.01.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo jučer je povodom pravoslavnog Božića posjetio Radeta Zoranovića i njegovu porodicu. Zoranović je inače legendarni borac ​​sa Žuči i nekadašnji pripadnik Prve slavne viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Istog dana, posjetio je i porodicu nosioca najvećeg ratnog priznanja „Zlatni liljan“ pokojnog Sretena...

05.01.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, dopredsjedavajući Sejo Bukva i Sabahudin Delalić, premijer Elmedin Konaković, zastupnici u Skupštini i ministri u Vladi Kantona Sarajevo upućuju iskrene čestitke povodom nastupajućeg Božića svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti:

„Želimo da svoj veliki praznik dočekate i provedete u dobrom zdravlju i sreći sa svojim porodicama i...

05.01.2018

U posljednjih nekoliko godina u Kantonu Sarajevo postoji određeni broj subjekata koji su registrovani za obavljanje djelatnosti dnevne brige za djecu, obrtničke ili kao d.o.o udruženja, a u javnosti se predstavljaju kao ustanove predškolskog odgoja.

Ovim povodom, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS poslalo je dopis svim općinskim službama, koje su izdavale rješenja za obavljanje pomenutih aktivnosti, da u što kraćem roku resornom...