Novosti

18.01.2019

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odlučio je da se Četvrta radna sjednica Skupštine održi 30. januara 2019. godine.

Najvažniji dokument koji će biti razmatran na ovoj sjednici svakako je Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu koji je juče utvrdila Vlada Kantona, kao i Prijedlog Zakona o izvršavanju budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu.

Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda...

18.01.2019

Na današnjem sastanku ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Malika Garibije i predstavnika Koodinacionog odbora udruženja osoba s...

18.01.2019

Radi uspostavljanja dobre saradnje sa sindikatima visokog, srednjeg, te osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić upriličila je danas sastanak sa njihovim predstavnicima Jasminom Velagićem, Ahmetom Lojom, Farukom Bešlićem i Saudinom Sivrom.

...
18.01.2019

Redovna i stabilna isporuka gasa Kantonu Sarajevo te formiranje cijene gasa prema domaćinstvima i pravnim licima svake godine za građane KS predstavlja poseban izvor nesigurnosti. Upravo je to bila tema niza sastanaka koje je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao s ekspertima u oblasti energetike. Neuređenost u ovoj oblasti najviše trpe građani Kantona Sarajevo:

“Sramota je da Federacija BiH nema Zakon o gasu i Kanton...

17.01.2019

Vlada Kantona Sarajevo danas je utvrdila Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu u iznosu od 941.762.186 KM i uputila ga u dalju skupštinsku proceduru.

U javnoj raspravi koja je provedena nakon utvrđivanja Nacrta 26. decembra prošle godine, o budžetu se amandmanski očitovalo 120 pravnih subjekata.

...
16.01.2019

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko potpisao je danas ugovore o dodjeli stipendija sa 20 srednjoškolaca i studenata – djecom pripadnika boračke populacije KS kao predstavnicima 1.930 stipendista koji su to pravo ostvarili u školskoj 2018/2019. godini.

Stipendije dodjeljuje Ministarstvo za boračka pitanja KS putem Fonda KS za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila žrtava rata „Ikre“ .

...
16.01.2019

Priredbom štićenika "Doma za djecu bez roditeljskog staranja" Sarajevo danas je svečano obilježena 119 godišnjica postojanja ove kantonalne javne ustanove.

Devedest i dva štićenika različitog uzrasta, od novorođenčadi do djevojaka i mladića koji studiraju, trenutno se nalazi ovdje. Brigu o njima svakodnevno vode uposlenici,...

16.01.2019

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić odobrio je upošljavanje na tri mjeseca 20 radnika izvršilaca za obavljanje poslova komunalnih radnika, a koji su prijavljeni na Službi za zapošljavanje KS.

Ovo je odgovor na zahtijev KJKP “Rad” koji je iskazao potrebu za anagažovanjem dodatnih radnika zbog povećanog obima posla u prikupljanju i transportu otpada kao i povećanja stepena komunalne higijene za vrijeme i nakon...

16.01.2019

Zbog pada koncentracija čvrstih čestica u zraku PM10, Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo ukinuo je epizodu "Upozorenje" iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo, dok na snazi ostaje epizoda "Pripravnost".

Kako navode iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera, mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području KS-a bilježe prosječne dnevne koncentracije PM10 ispod vrijednosti...

16.01.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ugostio je danas ambasadoricu Republike Slovenije u BiH Zoricu Bukinac. Sastanak je bio prilika za bolje upoznavanje sa prioritetima u radu Vlade Kantona kao i sa temama koje povezuju slovenačku privredu sa Kantonom Sarajevo i Bosnom i Hercegovinom.

Kako je istakla ambasadorica Bukinac, polovina ekonomske saradnje i razmjene koju Slovenija ima sa Federacijom...

16.01.2019

U kabinetu Ministarstva prostornog uređenja građenja i zašite okoliša Kantona Sarajevo danas je i zvanično obavljena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra Damira Filipovića i njegovog prethodnika Čedomira Lukića, potpisivanjem zapisnika o primopredaji poslova.

Kako je istaknuto, bivši i sadašnji ministar već ranije su obavili...

16.01.2019

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić  sastali su se danas sa predstavnicima Fondacije za pse “Dogs Trust” koji su ih upoznali sa aktivnostima i projektima koje ova organizacija, zajedno sa lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, implementira u humanom i održivom sistemu upravljanja populacijom pasa.

Šef Predstavništva ove fondacije u našoj zemlji Anel Bećirović...

15.01.2019

Niti jedan učenik osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo neće ostati bez uvjerenja o postignutom uspjehu na ovom polugodištu, poručeno je na današnjoj press konferenciji premijera KS Edina Forte, ministrice obrazovanja, nauke i mladih Zinete Bogunić i predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića.

...
15.01.2019

Civilne žrtve rata sa područja Kantona Sarajevo danas će u poslijepodnevnim satima moći podići svoje decembarske naknade u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Pomenute naknade ostvarilo je 3.606 osoba sa statusom civilne žrtve rata u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS uplatilo je za ovu namjenu sredstava u iznosu od 1.165.752,53 KM.

...
15.01.2019

Delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Stari Grad danas su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odale počast žrtvama masakra u ulici Isevića sokak.

Na tom mjestu je prije 26 godina granatom ispaljenom sa agresorskih položaja ...

14.01.2019

U protekla dva dana došlo je do porasta vrijednosti lebdećih čestica PM10, te je Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo donio Odluku o proglašenju Druge epizode „Upozorenje” sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

Posljednjih dana uslijed pogoršanih vremenskih prilika praćenih snježnim padavinama i niskim temperaturama koje zahtjevaju pojačano zagrijavanje javnih i stambenih objekata, a uz to i pojave temperaturne inverzije karakteristične za...

14.01.2019

U saopćenju iz Kabineta premijera Kantona Sarajevo koje potpisuje premijer Edin Forto, navodi se da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) nezakonitim djelovanjem uskratila pravo Kantonu Sarajevo da umjesto 11 delegata, koliko bi trebalo da ima, u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH delegira njih devet.

Premijer Edin Forto je tim povodom, kao ustavno ovlašteni predstavnik, u ime Kantona...

14.01.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalne zaštite u KS-u da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.075.647,29 KM, na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec decembar 2018.godine.

...
11.01.2019

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odlučio je danas da se Treća radna sjednica Skupštine Kantona održi 23. 01. 2019. godine.

Prema utvrđenom prijedlogu dnevnog reda na ovoj sjednici zastupnici bi odlučivali o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS kao i o Nacrtu Zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.

...
11.01.2019

Imajući u vidu da je došlo do naglog pada koncentracija PM 10 čestica u zraku na svim mjernim stanicama u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajavo na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo predsjednik Operativnog štaba ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović je odlučio...