Novosti

20.09.2019

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo na svojoj današnjoj sjednici dopunio je dnevni red 13. Radne sjednice Skupštine KS zakazane za 25. 09. 2019. godine.

Na ovoj sjednici zastupnici će se izjašnjavati Odluci o prihvatanju ostavke i razrješenju Zinete Bogunić sa  funkcije ministrice  za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Sarajevo.

Na dnevno redu će biti i Odluka o potvrđivanju imenovanja Dženise Buljugić na poziciju nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade.

...

20.09.2019

Ministar za boračka pitanje Kantona Sarajevo Ismir Jusko pridružio se danas na Trebeviću drugom memorijalnom pohodu "1.601 cvijet" u kojem je učestvovalo blizu 200 učenika iz šest osnovnih i jedne srednje škole koji su u 2018. godini zasadili 1.601 ružu u znak sjećanja na ubijenu djecu tokom opsade Sarajeva.

Memorijalni pohod je organizovalo Udruženje ekologa "Arboretum", uz podršku Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

...
20.09.2019

Premijer KS Edin Forto je prihvatio ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade  Zinete Bogunić i predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću, predložio imenovanje Dženise Buljugić na ovu funkciju.

U skladu sa Zakonom,  predsjedavajući  Skupštine KS će proslijediti prijedlog za imenovanje skupštinskoj Komisiji za izbor i imenovanje, i ukoliko komisija potvrdi razrješenje ministrice Bogunić i predloži imenovanje nove ministrice, to može...

19.09.2019

Deset novonabavljenih zglobnih autobusa sa platformom za osobe sa invaliditetom uskoro će se naći na ulicama Sarajeva.

Kako je potvrdio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, radi se o vozilima koje je kupilo KJKP „Gras“ putem javnog poziva, sredstvima koje je obezbijedilo Ministarstvo.

Nakon što se obave neophodne procedure, u oktobru će biti pušteni u promet.

„...

19.09.2019

U okviru Evropske sedmice mobilnost (EUROPEANMOBILITYWEEK 2019), premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je danas otvorio javnu diskusiju na temu kako riješiti problem kvalitete zraka i saobraćaja u Sarajevu.

“Indeks zagađenosti u Sarajevo u zimu prošle godine je iznosio 393, što je izuzetno opasno. Problem zahtjeva strateško rješavanje i mi smo započeli sa projektima toplifikacije objekata, što će smanjiti potrošnju energije, nabavljamo suvremenu...

18.09.2019

Operativni tim za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale održao je danas drugi radni sastanak na kojem je razmatrao implementaciju aktivnosti na temelju usvojenih zaključaka, te je dogovorio nove aktivnosti radi intenziviranja gradnje ove saobraćajnice.

...

18.09.2019

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić sa saradnicama i generalni direktor JU Dom zdravlja Mehmed Kulić su na poziv načelnika Akifa Fazlića posjetili Općinu Ilijaš i Dom zdravlja Ilijaš.

Iskazana je spremnost svih strana da se pristupi završetku  radova na B objektu Doma zdravlja Ilijaš, što podrazumijeva rekonstrukciju mokrih čvorova, zamjenu termoventila na svim radijatorima u centralnom objektu, kao i rekonstrukciju garaža za sanitetska vozila.

Razgovarano je i o...

18.09.2019

Ministar finansija Kantona Sarajevo Amel Kovačević danas je prisustvovao edukaciji uposlenika KS koji već treću sedmicu prisustvuju predavanjima na kojima će steći znanje o radu u novoj trezorskoj aplikaciji koja je bazirana na cloud tehnologiji.

"Trezorsko poslovanje u Kantonu Sarajevo na godišnjem nivou ima preko pola miliona transakcija. Mi koncem mjeseca oktobra prelazimo na jedan savremeniji, sigurniji i jednostavniji način poslovanja, što za...

18.09.2019

Nakon što su prije nešto više od mjesec dana pokrenuli inicijative za rješavanje nagomilanih problema stanovnika vogošćanskog naselja Rosulje, dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i zastupnik u Skupštini KS Vedran Jakupović posjetili su načelnika Općine Vogošća Edina Smajića te mu tom prilikom, u prisustvu njegovih saradnika, postavili nekoliko ozbiljnih pitanja s ciljem ubrzanog rješavanja važnih...

18.09.2019

Vlada Kantona Sarajevo partner je ovogodišnjeg međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019.  koji će se održati od 26. do 28. septembra.

Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH po drugi put organiziraju ovaj  sajam u Sarajevu.
Sarajevo Halal Fair će ponovo na jednom mjestu okupiti predstavnike...

17.09.2019

Vlada veliko interesovanje za panel diskusiju „Novi život Skenderije“, koji je organizirala Vlada Kantona Sarajevo u suradnji sa Kulturno - sportskim centrom Skenderija i Asocijacijom arhitekata u BiH. Pozivnice su poslane i eminentnim privrednicima, sportistima, umjetnicima, obrtnicima i svima koji svojim iskustvima mogu doprinijeti iznalasku najboljeg rješenja za ovu građevinu koja predstavlja svojevrstan simbol Sarajeva.

Diskusija će biti...

17.09.2019

Predstavnici Tima za sprečavanje korupcije Posavskog kantona i predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini posjetili su danas Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, kao i Tim Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Šef Ureda i predsjednik Tima u KS Erduan Kafedžić prezentovao je IT-platformu antikorupcionog informacionog sistema kojeg je uspostavio i vodi Ured.

...
17.09.2019

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo izdvojilo je 38.800 KM za proširenje javne rasvjete u naseljima Dupovci, Ušivak-Marilovići, Musići-Nišani te prema JU OŠ „6. mart“, u općini Hadžići.

Sporazum o sufinansiranju ovog projekta potpisao je danas resorni ministar Srđan Mandić sa općinskim načelnikom Hamdom Ejubovićem.

"Nakon što smo prošle sedmice otvorili gasovod prema Hadzićima, danas smo...

17.09.2019

Vježba organizacije saobraćaja tokom izvođenja radova održana je danas u okviru Evropske sedmice mobilnosti. Kako je, pojašnjeno, ovom prilikom cilj ove vježbe je omogućiti neometano kretanje i sigurnost učesnika u saobraćaju, kao i izvođača radova.

Kemal Zilić iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo je istakao da je postavljenje signalizacije u Vilsonovom šetalištu, pravi način organizacije saobraćaja tokom izvođenja radova. Ukazao je i na to...

17.09.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković sastao se danas sa predstavnicima Udruženja Bošnjaka Kosova, a koje je predvodio predsjednik Udruženja dijaspore Bošnjaka s Kosova iz Njemačke Osman Destanović.

Ovom prilikom, razgovarano je o položaju Bošnjaka Kosova u kontekstu aktuelnog političkog i demografskog stanja, kao i  o radu navedenog udruženja te njihovim projektima.

...
17.09.2019

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS realiziralo je projekt izgradnje i rekonstrukcije javne rasvjete na području Općine Trnovo - Babin do.

Oko 50 starih svjetiljki zamijenjeno je sa novim led rasvjetnim tijelima, zamijenjeno je nekoliko starih stubova i izvršeno novo kabliranje.

"Ovaj projekt je izraz naše podrške razvoju cjelokupnog prostora Bjelašnice kao jednog od najatraktivnijih dijelova naše zemlje. Namjeravamo led rasvjetu postaviti i u urbane dijelove...

17.09.2019

Upravni odbor ZZO KS usvojio je Program za finansiranje dijagnostike i liječenja teško oboljele djece do 18 godina sa područja Kantona Sarajevo, kojeg su izradili Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Inicijalna sredstva u vrijednosti milion KM, osigurana su prvenstveno za liječenje ove djece van Kantona Sarajevo, u Federaciji BiH, BiH i izvan zemlje.

“ Ovo je interventna aktivnost kako bi se premostili postojeći zatečeni nedostaci u pružanju zadravstvene...

16.09.2019

U okviru programa obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava u Sarajevu od 16.–22.09.2019. godine u organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u BiH i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, predviđena je realizacija aktivnosti pod nazivom „Siguran saobraćaj u zoni radova na cesti“.
Ova aktivnost podrazumijeva organizaciju tematske vježbe na terenu uz prisustvo...

16.09.2019

U okviru programa obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti od 16. do 22. septembra 2019. godine, danas je ...

16.09.2019

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić sastao se danas sa predsjednikom Organizacionog odbora Sportskih igara mladih Bosne i Hercegovine Harisom Deliahmetovićem.

„Zahvaljujemo se na podršci Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i vama lično ministre Kuriću, jer ste bili dijelom najljepše bosanskohercegovačke sportske priče“, rekao je ovom prilikom Deliahmetović...