Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

23.10.2020

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Prijedlog Ugovora o prenosu prava vlasništva nekretnine uz naknadu, između Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo-Ministarstvo saobraćaja, zbog realizacije projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta kao zamjenske lokacije, u cilju obezbjeđenja zamjenskih stambenih jedinica vlasnicima stanova u ulici Grbavička br. 62-68 u Sarajevu.

Poznato je da se ova zgrada uklanja radi izgradnje saobraćajnice –Južne...

23.10.2020

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja KS za odobravanje 65.000 KM u svrhu podrške održivom povratku pripadnicima boračke populacije u opštine Sokolac, Rogatica, Rudo, Foča i Novo Goražde, te Foča-Ustikolina.

Sredstva će biti utrošena za sufinansiranje infrastrukturnih projekata ovih opština, kao i ustanova i udruženja koji podržavaju i promovišu održivi povratak.

Od pomenutog iznosa sredstava, 15.000 KM biće utrošeno za...

23.10.2020

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 209 novozaraženih osoba koronavirusom, u protekla 24 sata.

Ovo su rezultati laboratorijskih testiranja 667 uzoraka, prikupljenih od 20. do 22. oktobra ove godine.

Od pomenutog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 130 osoba, odnosno 62,20 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je...

22.10.2020

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za program “Podrška mladima za pokretanje start up subjekata”. Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, nakon što je okončana procedura Javnog poziva za podnošenje prijava za ovaj program.

Utvrđena je lista korisnika sredstava sa nazivom biznis planova, kao i iznosom poticajnih grant sredstava koja su im odobrena. Radi se o 25 mladih osoba kojima će biti dodijeljena...

22.10.2020

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade izdalo je novo Uputstvo za odvijanje nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama za period od 23.10.2020. godine do 06.11.2020. godine.

Uputstvo je doneseno  na osnovu preporuka i naredbi kriznih štabova kao i zavoda za javno zdravstvo, a u skladu sa smjernicama za prevenciju i kontrolu infekcije koronavirusom u školama KS.

Uvažavajući organizacionu...

22.10.2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je Naredbu 21. oktobra ove godine kojom je izmijenio tačku 1. ranije donesene Naredbe 63/20 od 12. oktobra. Podsjećamo da je ovom tačkom utvrđeno da je u “zatvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ne više od 30 osoba”.

...

22.10.2020

Vlada Kantona Sarajevo je utvrdila danas Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo, tzv. “Korona zakona”, te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku.

Ovim zakonom, između ostalog, propisuju se uslovi i način pomoći privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo pogođenim koronavirusom.

Dopunom ovog zakona utvrđuje se da će Vlada KS osigurati finansiranje cijele ili...

22.10.2020

Nakon analize 627 uzoraka, prikupljenih u periodu od 19. do 21. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 169 novozaraženih osoba koronavirusom.

...
22.10.2020

Zbog radova na sanaciji tramvajske pruge na dionici „S” krivina – tramvajska stanica "Marijin Dvor", Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo obavještava javnost o novoj...

21.10.2020

Na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića danas je održan sastanak sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Erduanom Kafedžićem.

Ovom prilikom, premijer je tražio da specifična tema ovog sastanka bude borba protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u uslovima pokrenute promjene vlasti u Kantonu Sarajevo, jer premijer kao odgovorna osoba, uvažavajući prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi koje je...

21.10.2020

Privremeni vršitelj dužnosti ministra zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Draško Jeličić podnio je danas ostavku na ovu dužnost.

Ostavku je ministar Jeličić podnio iz zdravstvenih razloga.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić će u saradnji sa ministrom Jeličićem sutra, tokom dana, riješiti ovo važno pitanje za funkcioniranje Vlade Kantona Sarajevo.

 

21.10.2020

Tokom današnjeg dana odabrani izvođači radova postavljaju zaštitnu ogradu i dovoze opremu, kako bi sve bilo spremno u petak, 23. oktobra, kada je i najavljen početak izgradnje prvog dijela prve dionice Prve transverzale, to jeste dionice između raskrsnica ulice Halida Kajtaza sa Kranjčevićevom ulicom i sa Tešanjskom ulicom.

Ovo je najvažniji rezultat i zaključak današnje redovne koordinacije, kojom je predsjedavao premijer Kantona Sarajevo Mario...

21.10.2020

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić sastao se danas sa predsjednikom Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Mensurom Sinanovićem i direktorom Rukometne reprezentacije BiH Muhamedom Toromanovićem.

Tema razgovora bile su nastupajuće kvalifikacijske utakmice reprezentacije za Europsko prvenstvo u rukometu - EURO 2022.

Utakmica prvog kola kvalifikacija odigrat će se 5. novembra 2020. godine u Düsseldorfu...

21.10.2020

Zbog značajnog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je danas novu naredbu kojom je, između ostalog, naložio da se od petka, 23. oktobra ove godine, u svim srednjim školama uvede isključivo online nastava.

I ovom naredbom se u njenoj prvoj tački zabranjuje okupljanje više...

21.10.2020

Dana 21.10.2020. godine Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić je sa direktorom Caritasa Švicarske gosp. Daniel Bronkal, i predstavnicima JU Djeca Sarajevo, potpisao Memorandum o saradnji, kojim se i zvanično potvrđuje pokretanje Putujućeg vrtića u sklopu JU „Djeca Sarajevo“.

Putujući vrtić se realizuje u Kantonu Sarajevo na 10 lokacija kako bi se svoj djeci osigurale jednake šanse i mogućnosti za pohađanje obaveznog predškolskog programa, a sve s ciljem povećanja...

21.10.2020

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisao je danas Protokol o realizaciji projekta škole plivanja sa direktorom JP „Olimpijski bazen Otoka“ Enesom Peštekom.  Škola je namijenjena osnovcima četvrtih razreda s područja KS, a realizirat će se u toku školske 2020/2021. godine.

“Poznato je da smo zbog pandemije koronavirusa morali reducirati nastavu, kao i da se ona realizuje po kombinovanom modelu. Teško je, u ovom...

21.10.2020

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 225 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

Od ovog broja njih 142, odnosno 63,11 posto, pripadaju porodičnim klasterima ili su kontakti prethodno oboljelih, te su u samoizolaciji od ranije.

Od proteklog izvještavanja do jutros stigli su rezultati za 628 testirane osobe, čiji uzorci su prikupljeni u periodu od 18. do 20. oktobra...

20.10.2020

Vlada Kantona Sarajevo razmotrila je danas, kao aktuelno pitanje, mirne proteste koji su održani jutros u KJKP “Gras”, kao i implementaciju  nedavno potpisanog Sporazuma o rješavanju problema u poslovanju ovog preduzeća.

Kako je naglašeno, Vlada je izmirila obaveze iz tog Sporazuma prema Upravi za indirektno oporezivanje i u toku je priprema reprograma, odnosno otplate duga “Gras”-a, kako bi se odblokirao račun ovog preduzeća.

...
20.10.2020

Nakon analize 628 uzoraka, prikupljenih u periodu od 17. do 19. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 135 novozaraženih osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 85 osoba, odnosno 62,96 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 41 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 993.

...
19.10.2020

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, s ciljem podrške ove Misije resornom ministarstvu u poboljšanju inkluzivnosti i kvalitete obrazovanja kroz izradu predmetnih kurikuluma na osnovu ishoda učenja učenika.

Dvije sedmice nakon što je Misija OSCE-a u BiH ovakvu podršku pružila obrazovnom sistemu u Zenici, današnjim potpisivanjem ozvaničena je...