Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

15.01.2021

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa.

Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 EUR-a.

"Kao što smo i obećali početkom 2019. godine, u prvom dijelu našeg mandata, da ćemo uraditi sve da...

15.01.2021

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović sastala se danas sa direktorom JU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” na Bjelavama Tarikom Smailbegovićem. Tema sastanka je bila transformacija ove javne ustanove u ustanovu socijalne zaštite koja će pružati niz usluga podrške pravima djece i mladih da odrastaju u porodičnom okruženju.

Ministrica Prvulović je izrazila svoje zadovoljstvo...

15.01.2021

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini objavio je danas Javni poziv proizvođačima i/ili distributerima certificiranih peći/kotlova na pelet i certificiranih toplotnih pumpi, za potrebe provođenja Pilot projekta subvencioniranja zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva  u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Javni poziv je raspisan na osnovu Sporazuma o realizaciji  "Pilot projekta subvencioniranja zamjene peći/...

15.01.2021

Danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti prigodno obilježena 28. godišnjica od masakra u Isevića sokaku gdje je tenkovska granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske na Borijama ubila osam naših sugrađana.

Nevine žrtve tog maskra bile su Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

U ime Kantona Sarajevo, na mjesto stradanja, cvijeće su položili dopredsjedavajući Skupštine...

15.01.2021

Vlada Kantona Sarajevo je obavezala Zavod zdravstvenog osiguranja KS da pokrene proceduru nabavke vakcine protiv COVID-19 u vrijednosti 2.000.000 KM, sa pozicije sredstava namijenjenih za borbu protiv ove bolesti.

Zbog opredjeljenja da građanima Kantona osigura efikasnu zaštitu od COVID-19, odnosno nabavi vakcine, Vlada Kantona Sarajevo je, razmatrajući zakonske mogućnosti kako bi se mogla najbrže izvršiti predmetna nabavka, zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja...

14.01.2021

U  skladu sa Principima i mjerama djelovanja Vlade Kantona Sarajevo za 2021-2022. godinu, te uvažavajući potrebu da se oblast visokog obrazovanja uredi na cjelovit i sistemski način, Kanton Sarajevo počinje sa izradom Zakona o visokom obrazovanju  i Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti KS.

Vlada KS je danas imenovala Komisiju za izradu teksta ova dva važna zakona,  na prijedlog novoosnovanog Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

U sastav komisije imenovani...

13.01.2021

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je bio u radnim posjetama javnim preduzećima "Centar Skenderija", "ZOI '84" i...

13.01.2021

Danas je počela isplata decembarskih naknada korisnicima sa statusom civilnih žrtava rata u Kantonu Sarajevo, obavještavaju iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. Isplata naknada vrši se u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

...

13.01.2021

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja u Kantonu Sarajevo da svoje naknade od danas mogu podići sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je  uplatilo sredstva u iznosu od 1.068.528 KM na ime naknada korisnicima za decembar 2020. godine.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 4.497 korisnika različitih socijalnih davanja...

13.01.2021

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je u svom obraćanju upoznao javnost sa svim važnim informacijama o zatečenoj blokadi u provođenju Programa dodjele poticaja subjektima male privrede sa području Kantona Sarajevo, za prošlu godinu.

Podsjetio je da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u augustu 2020. godine objavilo Javni poziv za odabir korisnika "Poticaja razvoju male privrede", odnosno za dio programa podrške koji se...

13.01.2021

Dopredsjedavajuća Skupštine Danijela Kristić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović posjetile su danas JU Gerontološki centar Sarajevo. Sa direktoricom ove javne ustanove Melisom Alibašić-Hadžić razgovarale su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i problemima u ovoj ustanovi.

Trenutno je dvoje korisnika ovog centra pozitivno na koronavirus. Po riječima direktorice, oni su dobrog zdravstvenog stanja i...

12.01.2021

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović danas se zvanično susrela na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST) sa predsjednikom ovog univerziteta, akademikom Ejupom Ganićem.

Ovo je jedna od prvih u nizu posjeta novoizabrane ministrice privatnim, ali i državnim univerzitetima koje imaju za cilj uspostavljanje dobre saradnje, te upoznavanje sa dosadašnjim rezultatima i...

12.01.2021

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić posjetio je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, gdje je sa resornim ministrom Admirom Katicom i policijskim komesarom Nusretom Selimovićem razgovarao o obezbjeđivanju optimalnih uslova i pretpostavki za rad i djelovanje ovog resornog ministarstva i Uprave policije.

Kako je istakao predsjedavajući Okerić, Skupština i Vlada KS će nastaviti sa podrškom ovom ministarstvu i njenoj Upravi...

11.01.2021

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas korisnici po osnovu zaštite porodice sa djecom u Kantonu Sarajevo svoje decembarske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 1.964.582,68 KM.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 9.961 korisnika prava na: dječiji dodatak...

11.01.2021

Novoimenovana ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Melika Husić-Mehmedović sa saradnicama posjetila je danas Rektorat Univerziteta u Sarajevu.  U fokusu razgovora sa rektorom Rifatom Škrijeljem i prorektorima Tarikom Zaimovićem i Tamarom Karača-Beljak bila je organizacija nastave u narednom semestru, kao i izrada zakona o visokom obrazovanju, te naučno-istraživačkoj djelatnosti.

Ukoliko epidemiološka situacija bude zahtijevala...

11.01.2021

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim Coronavirusom (2019-nCoV), u svom novom sazivu članstva, održao je danas konstituirajuću sjednicu.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić, zbog poštivanja epidemioloških mjera, a osnovom pozitivnih rezultata testa na koronavirus, danas nije predsjedavao sjednicom Kriznog štaba.

Po prenosu ovlasti...

11.01.2021

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je telefonski razgovarao sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ericom Nelsonom koji je ovom prilikom potvrdio opredijeljenost američke administracije prema reformama koje su započete i najavljene u Kantonu Sarajevo, kao i spremnost da pruže podršku i pomoć u njihovoj realizaciji.

“Spremni smo pomoći kako bi Kanton Sarajevo bio primjer što se može uraditi kada se politika...

11.01.2021

Kako bi omogućili ujednačeno iskorištavanje prava svim pripadnicima boračke populacije Kantona Sarajevo, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović na ovaj način obavještava sve nekadašnje borce-branitelje i članove njihovih porodica koja se to 33 prava koja mogu ostvariti putem ovog resornog ministarstva.

...

11.01.2021

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dalo je nalog za isplatu egzistencijalne naknade za decembar 2020. godine, koju korisnici mogu očekivati na svojim računima u ovoj sedmici, odnosno već od danas, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja.

U obračun za decembarsku isplatu je uključeno 2.981 lice, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec biće isplaćeno 659.810 KM, kroz...

11.01.2021

Predsjedniku Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine Toniju Zoriću i bosanskohercegovačkoj reprezentativki, biciklistkinji Lejli Tanović čestitke na novim izvanrednim rezultatim i uspjesima uputio u ime Ministarstva kuture i sporta KS ministar Samir Avdić.

„Velika odricanja, vrhunski trenažni proces i odlični rezultati Vaš su uspjeh i način na koji ste predstavili i predstavljate državu Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujemo da...