Novosti

16.03.2018

Intoniranjem himne, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i historijskim časom ispred spomen-obilježja palim borcima u Donjem Kotorcu danas je počelo obilježavanje „Dana kotoračkih bitki“, u organizaciji Općine Ilidža i boračkih udruženja sa područja te općine.

Cvijeće su na spomen obilježje položili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, general Armije RBiH i komandant 4. viteške motorizovane brigade ...

16.03.2018

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Faruk Bešlić potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Sporazum o osnovici za plaće. Ovim ugovorom došlo je do korekcija određenih prava uposlenih u obrazovanju te je na ovaj način Vlada KS nastojala adekvatno uzvratiti prosvjetnim radnicima za njihov odgovoran posao...

16.03.2018

Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i uposlenici ovog ministarstva uputili su čestitku sljedećeg sadržaja:

"Svake godine, trećeg utorka u mjesecu martu, širom...

15.03.2018

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić sastao se sa predsjednikom Odbora za žalbe Federacije Bosne i Hercegovine Perom Matijevićem, jer je ovaj odbor veoma važno drugostepeno tijelo u organizaciji i funkcioniranju državne službe u FBiH i Kantonu Sarajevo.

Ovom prilikom, ministar Nenadić je naglasio kako je zadovoljan dosadašnjim radom ovog odbora i njegovom efikasnošću, posebno u vrijeme kada...

15.03.2018

Problem smještaja arhive notara, tekući konkursi za izbor notara i njihovih pomoćnika, određeni disciplinski postupci u Kantonu Sarajevo, organizacija notarskih ispita, kao i mijenjanje određenih propisa i pravilnika kako bi notarska služba mogla nastaviti uspješno funkcionirati bile su teme današnjeg sastanka ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića i pomoćnice za pravosuđe Irene Zime sa notarima Nerminkom Hamidović,...

15.03.2018

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uskoro okončava realizaciju projekta  „Škola skijanja“ za sve učenike šestih razreda. Ovaj izuzetno značajan projekt započeo je 07.februara i trajat će do 20. marta ove godine, jer su njime po prvi put omogućeni svi potrebni uvjeti za jednu generaciju naših školaraca kako bi naučili skijati, i to baš u periodu kada je u Kantonu Sarajevo uveden treći čas Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

...
15.03.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić danas je potpisao protokole o saradnji sa direktorima institucija kulture od značaja za BiH. U ime institucija kulture sporazume su potpisali: Mirsad Sijarić, v.d. direktor Zemaljskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije...

15.03.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo potpisao je danas ugovore o udruživanju sredstava sa trojicom ratnih vojnih invalida – paraplegičara Nihadom Majstorićem, Zaimom Gabelom i Ibrahimom Mašićem.

Na osnovu ovih ugovora pomenuti paraplegičari i njihove porodice će sredstvima od po 20.000 KM koja su im dodijeljena proširiti stambene objekte u kojima trenutno...

15.03.2018

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo finansijski će podržati održavanje konferencije pod nazivom “Procesuiranje genocida u Bosni i Hercegovini”, najavljeno je na današnjem sastanku ministra Muharema Fiše sa predsjednikom i saradnicom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem i Leom Bajrić, te članicom Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Kadom Hotić.

...
15.03.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata februarskih novčanih naknada općinskim službama na ime korisnika koji su ostvarili prava po osnovu zaštite porodica sa djecom u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 2.414.098,39 KM za 20.683 korisnika prava na: dječiji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu dok odsustvuje s posla radi trudnoće,...

14.03.2018

Direktor programskog odjela Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba posjetio je danas novoosnovani Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, te održao zajednički sastanak kojem su prisustvovali i članovi Tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima koje je postigao Tim, ali i o budućim planovima Ureda, čiji je šef ...

14.03.2018

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović susreo se danas s Dajanom Ćelebić i Božanom Puljić, predstavnicama Helsinškog odbora za ljudska prava koji u saradnji sa Asocijacijom za demokratske inicijative (ADI) realizuje projekt „Građanska misija obrazovanja“. Projekt će se realizovati do maja 2020. godine, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačke ambasade u BiH.

...
14.03.2018

Iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo upozoravaju na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara, s obzirom da u ovom periodu veći broj građana posjećuje planine i izletišta, kao i da se izvode proljetni radovi na uređenju zemljišta.

Apeluju na izletnike, a posebno na vlasnike zemljišnih parcela koje graniče sa šumom da vode računa o svojim aktivnostima, kako ne bi izazvali požar.

“Članom 73. Zakona o šumama KS...

13.03.2018

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić razgovarao je danas s ambasadorom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Martinom Pammerom o saradnji koju je tokom prošle godine Austrijska ambasada ostvarila sa Ministarstvom u realizaciji prvog „Austrijskog bala“, kao i dugogodišnjoj saradnji sa Sarajevskom filharmonijom.

Ovom prilikom, ambasador Pammer se zahvalio na kontinuiranoj podršci Ministarstva...

13.03.2018

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice obavještavaju korisnike sa statusom civilnih žrtava rata sa područja Kantona Sarajevo da će danas u poslijepodnevnim satima svoje februarske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo 1.163.888,68 KM.

Pravo na ovu vrstu socijalnog davanja u Kantonu Sarajevo ostvarilo je 3.705 korisnika.

 

12.03.2018

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i OŠ "Aleksa Šantić" upriličili su u petak prijem za predstavnike škola iz Poljske, Slovenije, Portugala, Turske, Bugarske i Velike Britanije, učesnike programa ERASMUS+KA2 pod nazivom Edukacija učitelja-jačanje partnerstva između škole i roditelja (”Teacher education – strenghtnening partnership between school and...

09.03.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja da će danas u poslijepodnevnim satima moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.094.574,85 KM na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec februar 2018.godine.

Pomenuta sredstva su...

08.03.2018

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo dodijelilo je danas prigodne pakete nezaposlenim porodiljama u Kantonu Sarajevo koje su u stanju socijalne potrebe.

Podjela paketa organizovana je u okviru humanitarne...

08.03.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo uručio je danas cvijeće i hedije ženama - borcima ratnim vojnim invalidima, povodom Međunarodnog praznika žena – 8. marta.

“Želim vam se najprije zahvaliti jer ste u najtežim trenucima za našu državu Bosnu i Hercegovinu odlučile da se aktivno uključite u njenu odbranu. Vi ste i nakon agresije dale svoj doprinos u izgradnji i očuvanju mira”, istakao je ministar Fišo...

08.03.2018

Na današnji dan 1998. godine u Hamburgu je preminuo ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan od posljedica infarkta u 41. godini života, a tim povodom ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na njegov mezar odao je počast ovom generalu.

Talijan je bio član Patriotske lige, branilac grada...