Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

26.05.2022

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo finansija nastavljaju aktivnosti na realizaciji izvršnih sudskih presuda po Javnom pozivu za zaključenje vansudskih nagodbi od 22. novembra prošle godine, a u cilju izmirenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama dosuđena zaposlenicima u organima i institucijama. 

Po ovom pozivu, u skladu sa planiranim sredstvima u budžetima Kantona Sarajevo za 2021. i 2022...

26.05.2022

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i osnovno obrazovanje Naida Hota-Muminović i ministar finansija Davor Čičić sastali su se jučer u Sarajevu s predsjednikom Globalnog vijeća za toleranciju i mir (GCTP) Ahmedom Bin Mohammedom Al Jarwanom i grupom parlamenataraca iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Sastanku je prisustvovao i Josip Juratović, izvjestitelj Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD-a) za evropsku politiku...

25.05.2022

Trodnevna radionica na kojoj je planirano predstavljanje potencijalnih varijantnih rješenja osnovne koncepcije razvoja Kampusa Univerziteta u Sarajevu počela je danas u prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je prilikom pozdravnog obraćanja podsjetio na Ugovor o saradnji između Kantona Sarajevo, Univerziteta u Sarajevu i Evropske investicijske banke (EIB) koji je potpisan prošle godine, u...

25.05.2022

Svi mladi  u Kantonu Sarajevo sa napunjenih 18 godina od Vlade Kantona Sarajevo dobit će vaučere za tri besplatne pozorišne predstave i tri posjete muzejima u Kantonu Sarajevo.

Inicijativu za dodjelu vaučera mladima pokrenula je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija, a interresorno će je realizirati Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS i Ministarstvo kulture i sporta.

„Dodijelit ćemo poklon bon za oko 4.000 mladih osoba koje u ovoj godini...

25.05.2022

Kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126. ilijaške brigade intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te polaganjem cvijeća prisutnih delegacija danas je obilježena godišnjica “Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa”.

Ovom prilikom, evocirana su sjećanja na 61 šehida sa ovog područja koji su svoje živote položili za odbranu domovine.

Obilježavanju ove tužne godišnjice prisustvovao je...

25.05.2022

U organizaciji Vlade Kantona Sarajevo i UNDP-a, danas je prezentirana Strategija za ograničenje korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2022-2032.

Strategija je izrađena uz finansijsku podršku Vlade KS, u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj - GED" koji finansira Švedska, a provodi UNDP u BiH.

„Cilj ove prezentacije je da se sve zainteresirane strane upoznaju sa aktivnostima projekta, te sadržajem i prijedlozima Strategije...

25.05.2022

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, danas organiziralo Sajam srednjih škola. 

U pitanju je manifestacija, čiji je cilj promocija srednjoškolskog obrazovanja u KS, a upriličena je  ispred BBI Centra, u terminu u terminu od 14:00 do 19:00 sati. 

Sajam je u 14:00 sati otvorila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je ovim povodom kazala...

25.05.2022

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo objavilo je javni poziv za izbor operatera na 15 linija javnog linijskog prevoza putnika u Kantonu Sarajevo.

Ovim pozivom obuhvaćene su autobuske i minibuske linije koje nisu bile funkcionalne ili nisu saobraćale redovno.

Nakon što je inspekcija svojim nalazom utvrdila da se linije ne održavaju u skladu sa registrovanim redom vožnje donesena su rješenja o brisanju linija, te su...

25.05.2022

Policija Kantona Sarajevo je u jutarnjim satima obaviještena da je više škola na području Kantona Sarajevo putem e-maila zaprimilo dojavu o postavljenoj bombi.

Ubrzo nakon toga, stigla je informacija da je dojavljeno da je bomba postavljena i u zgradu Vlade KS i zgradu Općinskog suda u Sarajevu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota - Muminović i policijski komesar Nusret...

25.05.2022

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo oglasili su se povodom dojava o navodno postavljenim bombama u osnovnim školama KS.

“Povodom informacija koje su nam dostavili direktori osnovnih škola, u vezi sa dojavama o navodno postavljenim bombama, obavještavamo javnost da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje u...

25.05.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je sporazume s predsjednicima tri lovačka udruženja kojima se omogućava realizacija projekata jer su se ranije prijavila na javni poziv za unapređenje lovstva i lovnog turizma na području Kantona Sarajevo.

Ova sredstva dodjeljuju se u okviru Programa utroška namjenskih finansijskih sredstva za 2022. godinu kojem je krajnji cilj vratiti lovačkim udruženjima dio sredstava koja se prikupljaju u...

24.05.2022

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela je odluku kojom se daje saglasnost za Program restruktuiranja i zbrinjavanja viška uposlenih radnika KJKP GRAS u 2022. godini.

Razlozi za donošenje ovakve odluke su, između ostalog, zbrinjavanje viška uposlenika, izmirivanje obaveza prema radnicima, ali i put ka restruktuiranju ovog javnog preduzeća.

"Ovim programom obuhvaćeno je 80 radnika koji će...

24.05.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas s predstavnikom USAID Financial reform Agenda Activity (FINRA) sporazum za izradu ”Online platforme za registraciju i/ili podnošenje prijava po programskim linijama poticajnih mjera Ministarstva privrede Kantona Sarajevo”.

Tim povodom, ministar je istakao da je glavni cilj projekta dizajniranje, razvoj i implementacija javne online platforme na službenoj web stranici Ministarstva...

24.05.2022

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Strategiju razvoja Kantona Sarajevo koja predviđa ulaganja preko dvije milijarde KM u strateške projekte i aktivnosti do 2027. godine.

Definirani strateški ciljevi realizirat će se kroz 20 prioriteta i 67 mjera, odnosno kroz 165 projekata koji mogu uključivati niz različitih aktivnosti.

Kako je navedeno, cilj je unaprijediti konkurentnost privrede i povećati zaposlenost, stvoriti uslove za društveno-ekonomski rast i smanjenje...

24.05.2022

U Ilijašu i Vogošći počeli su radovi na rehabilitaciji i rekonstrukciji saobraćajnica koje su predviđene planom rada Direkcije za puteve Kantona Sarajevo za ovu godinu.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač su obišli radove na dva gradilišta.

"U svim općinama kantona i ove godine ćemo kao i prošle, rekonstruisati i obnoviti značajan broj saobraćajnica, kako bi građanima...

24.05.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sa direktorom „Sarajevo-šuma“ Samirom Omerovićem, direktorom ZOI '84 Jasminom Mehićem, direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov i predsjednikom Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva FBiH Vahidinom Lušijom sporazum kojim se regulira podjela aktivnosti i odgovornosti koje je ranije usvojio Organizacioni odbor Evropskog takmičenja šumara u nordijskim disciplinama (EFNS). 

Ministar Delić...

24.05.2022

Skupština Kantona Sarajevo je donijela Odluku o dopunama Odluke o usvajanju plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Time je reaktiviran započeti proces restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova.

Kako je naveo ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić, taj proces se provodi postepeno da ne bi došlo do narušavanja zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Prva faza...

24.05.2022

Tim Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) specijaliziran za održivu infrastrukturu u BiH, predvođen direktoricom EBRD za infrastrukturu Susan Goeransson, posjetio je jučer Vladu Kantona Sarajevo, i tom prilikom se sastao sa ministrom finansija Davorom Čičićem, ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša   Enverom Hadžiahmetovićem, te pomoćnikom ministra saobraćaja Emirom Hotom.

Na sastanku je...

24.05.2022

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sastao se danas sa šefom diplomatskog Ureda Kraljevine Belgije u Bosni i Hercegovini Benjaminom Sturtewagenom.

Ovom prilikom, premijer Forto je upoznao Sturtewagena sa mjerama i projektima koje Vlada KS realizira u cilju unapređenja kvaliteta života u Kantonu Sarajevo, poput projekata u javnom gradskom prijevozu, naknada za porodilje, borbe protiv korupcije i zaštite okoliša.

"Prva smo...

24.05.2022

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, organizira Sajam srednjih škola, s ciljem promocije srednjoškolskog obrazovanja u KS.

Manifestacija će biti održana sutra /srijeda/, 25. maja 2022. godine, ispred BBI centra, u terminu od 14:00 do 19:00 sati.

Kako poručuju iz Ministarstva, namjera je da se kroz prezentaciju svake škole, učenici koji završavaju osnovnu školu i...