Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

14.06.2021

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prepoznalo i podržalo projekt “Cultural Collision BiH”, koji se realizira u saradnji sa CERN-om. Realizacija ovog projekta počela je u novembru 2020. godine, a njegova realizacija privodi se kraju.

Radi se o projektu čija je ideja inspiriranje timova mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata, za rad na naučnim temama pod nadzorom naučnika i umjetnika. Krajnji cilj je stvaranje...

14.06.2021

Jučer je u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano 306 osoba, od kojih je troje pozitivno na koronavirus. Od Covid-infekcije se oporavilo šest osoba i, na sreću, nije bilo preminulih. Od pomenutog broja novozaraženih, jedna osoba pripada porodičnom klasteru ili kontaktu sa ranije zaraženom osobom, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 40 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj...

13.06.2021

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je u petak, 11. juna 2021. godine, liste prihvaćenih i liste odbijenih prijava poslovnih subjekata po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za pripadajuće mjesece.

Na listi za...

13.06.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus pozitivne tri osobe od testiranih 420. Od Covid-infekcije se oporavilo sedam osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih jedna osoba pripada porodičnom klasteru ili kontaktu sa ranije zaraženom osobom, zbog čega je u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 29 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u...

12.06.2021

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jučer s predsjednicom Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine Mersihom Ferhatović – Beširović Memorandum o razumijevanju između Ministarstva privrede KS i ovog Sindikata.

Kako je definisano ovim memorandumom strane potpisnice radit će na unapređenju i poboljšanju statusa radnika u oblasti trgovine i uslužnih djelatnosti na području Kanotna Sarajevo.

...
12.06.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 11 osoba od testiranih 414. Od Covid-infekcije se oporavilo 10 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

Od pomenutog broja novozaraženih šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u...

12.06.2021

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melikom, Husić-Mehmedović, položila je danas cvijeće i odala počast na mjesto masakra na mezarju Budakovići, u znak sjećanja na deset Sarajlija koji su ubijeni na ovom mjestu prije 28 godina, tokom dženaze sugrađanki Fadili Karšić.

Od eksplozije agresorske granate ispaljene sa položaja Vojske RS iz pravca Trebevića, tada je lakše i teže ranjeno još troje...

12.06.2021

Na osnovu Uredbe o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata/obrta, a nakon provedenog žalbenog postupka, Komisija je utvrdila prijedlog liste podnosilaca zahtjeva/prijava koji ispunjavaju uslove i prijedlog liste podnosilaca zahtjeva/prijava koji ne ispunjavaju uslove, te su shodno navedenom objavljeni konačni rezultati ovog Javnog poziva.

Po isteku žalbenog roka,...

11.06.2021

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas liste prihvaćenih i liste odbijenih prijava poslovnih subjekata po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za oba spomenuta mjeseca (mart i april) 2021. godine.

Javni...

11.06.2021

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo, kojim je predsjedavao predsjedavajući Elvedin Okerić, odlučio je danas da sa 19 tačaka dopuni dnevni red 38. radne sjednice.

...
11.06.2021

Brojne delegacije okupile su se danas kod spomen - obilježja na Mojmilu, koje je Općina Novi Grad Sarajevo 2018. godine izgradila u znak sjećanja na šehide i poginule borce sa ovog područja, te obilježile 29. godišnjicu bitke odbrane Mojmila i poznatog “vodovoda”....

11.06.2021

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas ugovor sa konzorcijem dvije firme iz Kine - China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China...

11.06.2021

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić sastao se danas sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Novi Grad Mirzom Selimbegovićem, te nakon toga zajedno s njim obišao nekoliko naselja ove lokalne zajednice.

...
11.06.2021

Povodom upisa u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC Elmedin Selmanović održali su press konferenciju.

...
11.06.2021

Ministrastvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas Javni poziv za dodjelu namjenskih sredstava u oblasti šumarstva iz Budžeta KS za 2021. godinu.

Riječ je o Javnom pozivu za finansiranje i sufinansiranje projekata vezanih za zaštitu, održavanje i unapređenje okoliša, jačanja ekološke kulture građana, održavanje i unapređenje šuma i šumskog zemljišta, uzgoja i zaštite divljači, kao i drugih...

11.06.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno 13 osoba od testiranih 444. Od Covid-infekcije se oporavilo 12 osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS.

...

10.06.2021

Ministarstvo privrede KS s ciljem poboljšanja poslovne klime na području Kantona Sarajevo, kao i osiguravanja konkurentnosti kantonalnog privrednog ambijenta pokrenulo je aktivnosti za izmjenu i dopunu Zakona o kantonalnoj Agenciji za privatizaciju.

U skladu s tim, Vlada KS je na današnjoj redovnoj sjednici imenovala interresornu Radnu grupu koja, u narednih trideset dana, treba pripremiti izmjene i dopune Zakona o kantonalnoj Agenciji za privatizaciju.

Kako je istakao ministar...

10.06.2021

Na prijedlog Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a na osnovu Zakona o poticaju razvoja male privrede, Pravilnika o postupcima u provođenju Programa razvoja male privrede i Zakona o izvršenju Budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu, Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici usvojila Godišnji plan provođenja Programa razvoja male privrede za 2021. godinu.

Godišnji plan uključuje jedanaest pojedinačnih programa, a primarni strateški cilj koji se želi postići...

10.06.2021

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas korisnici po osnovu zaštite porodice sa djecom u Kantonu Sarajevo svoje majske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 2.010.091,17 KM.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 10.369 korisnika prava na: dječiji dodatak,...

10.06.2021

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o davanju saglasnosti za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme 61 uposlenika u Javnu ustanovu Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Konkretno, radi se o dvoje specijalista pedijatrije, pet specijalista pneumofiziologije/pulmologije, 13 doktora medicine, sedam diplomiranih inžinjera medicinske radiologije - VSS, 14 medicinskih sestara/tehničara - SSS i 20 radnika na održavanju higijene...