Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

20.10.2021

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić posjetio je danas JU Zavod za zaštitu žena i materinstva KS i, tom prilikom, razgovarao sa direktorom, mr.med.sci.dr. Enisom Hasanovićem o pitanjima iz oblasti unapređenja zdravstvene zaštite žena. Sastanku je prisustvovala i dr. Vanesa Dujso Radašlić, specijalista ginekologije i akušerstva ovog zavoda, te uposlenik Zavoda Akir Šišić, dipl. pravnik.

Nedavno je Ministarstvo zdravstva KS potpisalo Sporazum o finansiranju nabavke...

20.10.2021

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je odobrilo firmi „Demus d.o.o.“ Sarajeva izmjenu režima saobraćaja u ulici Provare, općina Centar, radi izvođenja radova na sanaciji lokalne saobraćajnice, u periodu od 21. oktobra do 6. novembra 2021. godine, u vremenu od 08:00 do 16:00 sati....

20.10.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.067 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavile 149 osoba. Dva pacijenta su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 180 pacijenta, od kojih je 163 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju...

19.10.2021

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić, predstavnici lokalne zajednice i građana, te stručne javnosti posjetili su danas izvorište rijeke Mošćanice, gdje su održali sastanak o njegovoj zaštiti.

Prema riječima premijera Forte, na jednoj od sljedećih sjednica Vlade KS bit će donesena izmjena Odluke o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke...

19.10.2021

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić primili su danas delegaciju Ambasade Francuske. Delegaciju su predvodile ambasadorica  Christine Toudic i francuska ambasadorica sporta Laurence Fischer koja u Sarajevu boravi s ciljem promocije Olimpijskih ljetnih igara koje će se održati 2024. godine u Parizu.

“Vlada KS i resorno Ministarstvo kulture i sporta će sigurno u periodu koji je ispred nas aktivno sarađivati i biti pravi partner...

19.10.2021

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa 10 kantonalnih udruženja, čiji su projekti izabrani na javnom pozivu za prikupljnje ponuda za finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata iz oblasti šumarstva.

Na osnovu Programa utroška namjenskih sredstava u oblasti šumarstva iz Budžeta Kantona Sarajevo za provođenje šumsko-uzgojnih radova i radova na zaštiti šuma na području Kantona Sarajevo u 2021. godini, Ministarstvo privrede je raspisalo javni poziv...

19.10.2021

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je odobrilo firmi MGBH d.o.o. Sarajevo privremenu izmjenu režima saobraćaja na regionalnom pravcu R442b, preciznije na dionici Gornja Grkarica – Trnovo, radi izvođenja radova na sanaciji saobraćajnice, u periodu od 19. oktobra do 25. novembra 2021. godine, u vremenu od 07:30 do 17:00 sati.

Ova privremena izmjena režima saobraćaja sastojat će se od: zabrane saobraćaja za motorna vozila u dijelu saobraćajne...

19.10.2021

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je održavanje 44. radne sjednice Skupštine za srijedu, 3. novembar 2021. godine.

Na dnevnom redu ove sjednice naći će se rebalans Budžeta KS za 2021. godinu, odnosno Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta Kantona Sarajevo uz Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta.

U dijelu sjednice predviđenim za razmatranje zakona, na dnevnom redu će se naći prijedlozi zakona o dopuni Zakona o pravobranilaštvu i zakona o...

19.10.2021

Prema Biltenu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, do sada je u potpunosti vakcinisano ukupno 152.697 stanovnika našeg kantona protiv Covid-19, što čini 46 posto punoljetnih građana.

Ovo su podaci prikupljeni kroz Informacioni sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na osnovu kojeg je sačinjen sedmični presjek stanja vakcinacije.

Kako je navedeno, od ukupnog broja potpuno vakcinisanih stanovnika, 116....

19.10.2021

U novoizgrađenu školu na Šipu upisano je 90 učenika, a ovih dana stiže i prvi školski inventar i oprema.

“Ovo je najbolja škola u koju sam ušao sa izvanrednim arhitektonskim rješenjima”, kazao je dekan Arhitektonskog fakulteta Erdin Salihović koji je i predsjednik Komisije koja će u narednih nekoliko dana okončati tehnički prijem objekta ove škole.

Danas su školu posjetili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica...

19.10.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđen 181 novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.195 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 160 naših sugrađana. Jedna osoba je preminula od posljedica...

18.10.2021

U organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, danas je organizovana javna rasprava o Nacrtu zakona o cestama koji je usvojen prije mjesec dana na 41. radnoj sjednici Skupštini KS.

Javna rasprava o ovom nacrtu zvanično je počela 23. septembra ove godine, a njena današnja sesija omogućila je zainteresovanim subjektima da izravno iznesu svoja mišljenja, stavove i prijedloge o Nacrtu spomenutog zakona.

Današnje diskusije ukazale su na potrebu dodatnih pojašnjenja nekih...

18.10.2021

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potpisao je danas u Srebrenici ugovore sa predstavnicima nevladinih organizacija kojima su dodijeljena sredstva putem Javnog poziva kabineta premijera KS, a odnose se na projekte koji će u narednom periodu biti realizirani u srebreničkoj regiji....

18.10.2021

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Rad“ za privremenu izmjenu režima saobraćaja u ulici Hamdije Kreševljakovića, općina Centar, radi završetka radova na asfaltiranju saobraćajnice.
Izmjena saobraćaja počet će sutra, 19. oktobra u 18:00 sati, a okončat će se 21. oktobra 2021. godine u 15:00 sati.

Istog dana, u vremenu od 08:00 do 18:00 sati na snazi će biti izmjena saobraćaja...

18.10.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 608 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije su se oporavile 133 osobe.

Četiri oboljela su preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 192 pacijenta, od kojih je 170 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih...

17.10.2021

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo odobrilo je podnosiocu zahtjeva DEMUS d.o.o. Sarajevo iz Sarajeva izmjenu režima saobraćaja na saobraćajnici Kolodvorska, u općini Novo Sarajevo, radi izvođenja radova na izradi kanalizacione mreže i priključenje objekta na javnu kanalizacionu mrežu, od 18. oktobra do 7. novembra 2021. godine, u terminu od 00:00 do 24:00 sata.

Dostavljenim Elaboratom definisane su faze izvođenja radova, pa će i privremena...

17.10.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 747 uzoraka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavio se 101 naš sugrađanin. Nije bilo smrtnih ishoda od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju  164 pacijenta, od kojih je 157 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih osoba u broju...

17.10.2021

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Rad“ za privremenu izmjenu režima saobraćaja  u ulici Marka Marulića, u Općini Novo Sarajevo, ponedjeljak i utorak, 18. i 19. oktobra ove godine, od 00-24 sati.

Saglasnost za izmjenu  saobraćaja je data radi izvođenja završnih radova na asfaltiranju dijela saobraćajnice u ovoj ulici.

Iz Ministarstva saobraćaja podsjećaju da je KJKP „Rad“, kao izvođač radova, dužan postaviti...

16.10.2021

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo su potvrđena 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 972 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavila su se 144 naša sugrađanina. Šest osoba je, nažalost, preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 178 pacijenata, od kojih je 165 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Udio vakcinisanih...

15.10.2021

Ministrica  za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović potpisali su danas Sporazum o poslovnoj saradnji, radi zajedničke realizacije projekta izgradnje objekta Javne ustanove Osnovna škola „Pofalići“, sa vanjskim uređenjem i izgradnjom pristupne saobraćajnice sa javnim parkingom.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnik Zavoda za izgradnju KS Mirsad Okerić i direktorica OŠ „Pofalići” Suvada Muftić.

Nacrt je...