Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

12.07.2020

Delegacija Kantona Sarajevo položila je jutros cvijeće na spomen obilježje, te odala počast žrtvama masakra u ulici Hakije Turajlića do broja 39 na Dobrinji.

Na današnji dan, prije 27 godina, granata ispaljena sa položaja vojske Republike  Srpske usmrtila je 13 naših sugrađana dok su čekali u redu za vodu na ovom mjestu.Ubijeni su: Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana Matić, Nedžiba Mehonić, Rahima...

12.07.2020

Rezultati testiranja obavljenih tokom jučerašnjeg dana i jutros do 9:00 sati potvrdili su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Testirano je ukupno 254 uzorka u tom periodu.

S ovim rezultatima, broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom u KS-u iznosi 770.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu trenutno se nalazi 45 osoba, od kojih je jedna osoba priključena na respirator. U protekla 24 sata sa bolničkog liječenja...

11.07.2020

U Potočarima kod Srebrenice ukopani su posmrtni ostaci devet žrtava. Ukop i komemoracija upriličeni su u uvjetima zaštite od pandemije, zbog čega je ovo i najtužnija dženaza do sada, jer neke porodice nisu bile u mogućnosti da ukopaju svoje najbliže.

Ove godine, zbog provođenja mjera zaštite od koronavirusa, organizatori su sa kantonalnog nivoa pozvali samo premijere svih kantona, tako da je danas Mario Nenadić na komemoraciji u Memorijalnom...

11.07.2020

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 60 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ovo su rezultati testiranja 364 osoba.

Kako su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u navedene brojeve testiranih osoba i novozaraženih ubrajaju se analizirani testovi za 10. i 11 . juli do devet sati ujutro.

Većina novozaraženih osoba su članovi porodica ranije oboljelih. U Kantonu Sarajevo trenutno je 726 osoba...

10.07.2020

Vlada Kantona Sarajevo zadužila je na jučerašnjoj sjednici osam kantonalnih ministarstva i Kabinet premijera da, u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA), poduzmu sve neophodne aktivnosti na implementaciji 15 strateških projekata za Kanton Sarajevo. Vlada je upoznata s projektima, koji je ova agencija ranije pripremila.

...

10.07.2020

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor KJKP Park Edin Abdurahmanović obišli su danas Spomen-park Vraca gdje se vrše radovi čišćenja u hortikulturnog uređenja ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Radi se o zajedničkom projektu Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, Grada Sarajevo i Općine Novo Sarajevo....

10.07.2020

U svrhu suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom, u periodu od 29. aprila do 15. juna 2020. godine Štab civilne zaštite KS je, putem Kantonalne uprave civilne zaštite KS, podijelio zaštitnu medicinsku opremu, sredstva za dezinfekciju i za sanitarno tretiranje javnih površina u vrijednosti od 355.000 KM.

Navedena oprema i sredstva dodijeljeni su zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim ustanovama, MUP-u KS, javnim...

10.07.2020

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 93 nova slučaja zaraze koronavirusom. Ovo su rezultati testiranja 436 osoba.

Kako su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u navedene brojeve testiranih osoba i novozaraženih ubrajaju se analizirani testovi za 09. i 10 . juli do deset sati ujutro.

Većina novozaraženih su porodični klasteri koji su već bili u kućnoj izolaciji, a testirani su s ciljem otpusta...

10.07.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podržao je akciju prikupljanja fildžana za umjetničku postavku "Što te nema”, i time dao svoj doprinos ovom simboličnom projektu posvećenom žrtvama genocida u Srebrenici.

“Što te nema”, naziv je poznate putujuće izložbe koja se kreira od 8.372 fildžana, koji simbolizuju isti toliki broj žrtava genocida.

U organizaciji Centra za postkonfliktna istraživanja i...

09.07.2020

Vlada Kantona Sarajevo primila je k  znanju Informaciju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu, kao i Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS od 04. jula ove godine https://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks.gov.ba/files/naredba-ks-od-04-07-2020._godine.pdf kojom su propisane nove mjere i preporuke .

Premijer KS Mario Nenadić je ovom...

09.07.2020

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas korisnici po osnovu zaštite porodice sa djecom u KS svoje junske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 2.452.534,17 KM.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 10.634 korisnica prava na dječiji dodatak, naknadu umjesto...

09.07.2020

Kolona s tabutima devet srebreničkih žrtava koje će 11. jula biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, danas je u podne zastala ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ove godine je zbog pandemije najmanji broj identifikovanih i ovo je najtužnija dženaza do sada jer neke porodice nisu u mogućnosti da ukopaju svoje najbliže.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrice i ministri u...

09.07.2020

U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ovo su rezultati testiranja 306 osoba.

Dvije osobe su, nažalost, preminule tokom jučerašnjeg dana. Kako  navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, riječ je osobama starije životne dobi.U Kantonu Sarajevo trenutno je 605 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih se 36 nalazi na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu....

09.07.2020

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, na području svih općina Kantona Sarajevo, u subotu, 11. jula ove godine, tačno u 12:00 sati, simbolično će se oglasiti sirene za “prestanak opasnosti” u trajanju od jedne minute, navodi se u saopštenju Kantonalne uprave civilne zaštite.

Podsjećamo, Vlada KS je prihvatila inicijativu Grada Sarajeva i Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, te zadužila Kantonalnu upravu civilne zaštite KS za...

08.07.2020

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Mersa Kustura posjetila je danas Kantonalni sud u Sarajevu. Tom prilikom, sa predsjednikom Suda Vladimirom Špoljarićem razgovarala je o aktualnim problemima u radu i funkcionisanju Suda, kao i organizaciji rada u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama koje se poduzimaju radi zaštite građana i uposlenika.

...
08.07.2020

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo predala je danas dvije nove auto cisterne za pitku vodu službama zaštite i spašavanja Općina Hadžići i Trnovo. Tokom primopredaje koja je izvršena u krugu ispostave Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, istaknuto je da će se ovim znatno poboljšati snabdijevanje građana pitkom vodom na području navedenih općina, posebno u ljetnim mjesecima.

Načelnik...

08.07.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je na današnjem sastanku Operativnog tima za realizaciju projekta izgradnje Prve transverzale kako je zadovoljan uspostavljenom dinamikom implementacije aktivnosti na izgradnji ove važne saobraćajnice.

“U posljednja dva mjeseca Ministarstvo saobraćaja, općine Centar, Vogošća, Novo Sarajevo, zavodi za planiranje, razvoj i izgradnju, Direkcija za puteve, resorna ministarstva intenzivno i koordinirano...

08.07.2020

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo oglasili su se povodom pregovora koji se vode sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

“Aktuelna Vlada KS je na zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, pokrenula pregovore oko zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti...

08.07.2020

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ovo su rezultati testiranja 367 uzoraka, navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.U Kantonu Sarajevo trenutno je 565 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih se 39 nalazi na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.Tokom jučerašnjeg dana potvrđeno je izlječenje 14 osoba. Dvije osobe...

07.07.2020

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”. Izložba predstavlja početak kampanje Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja, koju organizuje SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i koalicijom od 15 organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova. Otvaranju izložbe...