Novosti

25.05.2018

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas učenike Nolu Šegalo, Admira Papića, Davora Bokana, Muhameda Sokolovića i Irfana Durmića koji su na nedavno održanom Državnom prvenstvu u fizici za učenike srednjih škola zauzeli prvih pet mjesta.

Ovaj izvrstan rezultat omogućio im je pravo učešća na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se ove...

25.05.2018

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA Ševkija Okerić potpisali su danas Sporazum o saradnji na implementaciji Modela poboljšanja energetske efikasnosti na području Kantona Sarajevo.

Ovaj model je usvojila Vlada, kako bi što veći broj stambenih objekata u Kantonu Sarajevo bio obuhvaćen projektom energetske...

24.05.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za prošlu godinu šest kantonalnih javnih komunalnih preduzeća te ih uputila u skupštinsku proceduru. Pomenute izvještaje danas su članovima Vlade prezentirali direktori: „Sarajevogasa“, „Toplana“, „Tržnica i pijaca“, „Pokopa“, „Rada“ i „Parka“.

Navedena komunalna preduzeća, uz preduzeća „Trnovo“, „Vodostan“ Ilijaš te „Komunalac“ Hadžići, u 2017....

24.05.2018

Ministar za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović ugostio je jučer učenike Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Vehida Husejnovića, Mehu Nezira, Adela Godinjaka i Kenana Selimovića, učesnike 13. Alpe Adria šumarske olimpijade koja se održala u aprilu ove godine u Austriji, te njihovog trenera i direktora škole Darija...

23.05.2018

Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju otvoren je danas u Gradskoj Vijećnici. Ceromoniji otvaranja prisustvovale se brojne delegacije, a uime Kantona Sarajevo predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić, dopredsjedavajući Sejo Bukva i ministar za boračka pitanja Muharem Fišo.

Simboličnim presjecanjem vrpce gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te, uime...

23.05.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić primila je danas opernu divu Milicu Zečević-Buljubašić, koja joj je bila prva učiteljica pjevanja i od koje je imala sreću preuzeti bogata znanja i naučiti vještine te posebne tehnike u ovoj vrsti umjetničkog izričaja.

„Čast mi je što sam bila vaša učenica i radujem se svakoj prilici za druženje s vama, jednom od najznačajnijih vokalnih umjetnica u muzičkoj...

23.05.2018

Vatrogasci-pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite KS nakon 13 godina dobili su nove intervencijske uniforme. Radi se o zaštitnom odjevnom kompletu za vatrogasce, koji se sastoji od zaštitnih čizama, pantalona i jakne, najkvalitetnijem na tržištu a posjeduju ga najbolje vatrogasne jedinice svijeta.

Uniforme je...

23.05.2018

U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja, danas su ministar saobraćaja Mujo Fišo, ovlašteni potpisnik Direkcije za ceste KS Emir Hota i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisali Sporazum o udruživanju finansijskih sredstava za realizaciju Projekta rekonstrukcije, sanacije i proširenja ulice Džemala Bijedića u dužini od 2.300 metara.

Premijer Zolj...

23.05.2018

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva „Suzlon Wind Energy BH“ d.o.o. Pedersen Erik Winther potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan Sedlo – Hadžići“. Riječ je o vjetroelektrani sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage.

...
23.05.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. u Sarajevu, a koji se odnedavno nalazi na novoj adresi. Na prostoru od 220 kvadratnih metara u ulici Muvekita 11 objedinjeni su dokazi o zločinima protiv čovječnosti, logorima sa simulacijom samice i torture, zločinima počinjenim nad djecom, dokazi o masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, videoizjave i svjedočenja žrtava, a u njemu...

22.05.2018

Protokol o saradnji između vlada Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisali su danas premijeri Adem Zolj  i Emir Oković.

Protokolom je iskazana spremnost za unapređenje privredne i trgovinske saradnje, saradnje u infrastrukturnim projektima, posebno cestovnom povezivanju, zatim u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kao i  strateškog planiranja, koordinacije i zajedničkog...

22.05.2018

Fond memorijala Kantona Sarajevo danas je, u saradnji s Regionalnim savezom udruženja logoraša regije Banja Luka, na lokaciji Spomeničkog kompleksa "Tunel D-B" upriličio memorijalni program „Prijedor '92 - Da se ne zaboravi“.

Ovom događaju prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je u svom kratkom obraćanju istakao da je obilježavanje Dana bijelih traka i 26. godišnjice nasilnog napada na...

22.05.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić danas je ugostila predstavnike Organizacije za promociju savremenog plesa - Tanzelarija, koja već treću godinu zaredom organizira Internacionalno baletsko takmičenje osnovnih škola i studija - „Balance“ 2018.

Na inicijativu predsjedateljice koja uvijek rado podržava izuzetne umjetničke manifestacije, kakva je i ova, u posjeti predsjedateljici su bila i eminentna umjetnička...

22.05.2018

Zdravstveno stanje jednog od dvojice teško povrijeđenih policajaca u sinoćnjoj pucnjavi u Aerodromskom naselju, a koji je zadržan na liječenju u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", je  zadovoljavajuće i stabilno i on nije životno ugrožen. Drugi policajac, koji je u obračunu sa kriminalcima zadobio povrede noge, pušten je na kućno liječenje i njegovo zdravstveno stanje je takođe stabilno.

Policajca zadržanog na bolničkom liječenju jutros je...

21.05.2018

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i direktor KJU "Porodično savjetovalište" Senad Alić obišli su danas radove na izgradnji objekta ove javne ustanove u općini Novo Sarajevo.

Radovi teku planiranom dinamikom i, kako je najavljeno, zaposlenici bi početkom jeseni trebali ući u nove prostorije.

"Završeni su radovi na betonskoj konstrukciji, trenutno se izvode unutrašnji...

21.05.2018

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj potpisao je danas Sporazum o saradnji sa predsjednikom uprave „Tuzlanski sajam“ d.o.o Tuzla Zlatkom Alidžanovićem. Ovim sporazumom, Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila ulogu i ovogodišnjeg pokrovitelja organizacije Međunarodnog sajma energetike ENERGA 2018, koji će se održati u periodu od 19 - 21. juna u dvorani „Mirza Delibašić“ Kulturno-sportskog centra „Skenderija“. Potpisivanju ovog sporazuma...

21.05.2018

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo prisustvovao je u subotu u Spomeničkog kompleksu „Tunel D-B“ programu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja posvećena temi „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“ (Hyper-connected museums: New approaches, new publics).

Bosanskohercegovački muzeji su se po 13. put priključili velikoj svjetskoj muzejskoj zajednici u obilježavanju ovih...

21.05.2018

U sarajevskoj Vijećnici u petak je održana svečana akademija povodom 26. godišnjice Prve brigade policije Stari Grad.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo u obraćanju prisutnima izrazio je zahvalnost...

18.05.2018

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela Rješenje o formiranju Koordinacionog tima KS za pitanja migranata, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Ovaj štab treba da osigura i uredi organizirani i sigurni prihvat migranata, u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, Službom za poslove sa strancima BiH kao i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH...

18.05.2018

Kod spomenika poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad danas je na Trgu Alije Izetbegovića, obilježena 26. godišnjica ove brigade. Ovim povodom, u ime Vlade Kantona Sarajevo cvijeće je položio ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo koji je prisutne podsjetio da je policija kao prva organizovana jedinica stala u odbranu države Bosne i Hercegovine.

„Hrabrost pripadnika policije i ove brigade neće nikada biti...