Novosti

19.07.2019

Ugovor o izvođenju radova na sanciji tramvajske pruge u pravcu prema Baščaršiji od “S” krivine kod hotela Holiday do stajališta Marijin Dvor potpisao je danas ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta sa direktoricom “Infrastrukturne optimizacijske grupe” Samkom Jamak.

Radi se o dionici od 350 metara, a iz Ministarstva saobraćaja su najavili kako će radovi trajati 40 dana, kako bi se okončali prije početka nove školske godine.

...
18.07.2019

Vlada Kantona Sarajevo je danas odobrila i pokrenula zbrinjavanje u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2019/2020. godini neupisane mališane koji su ostali na Listi čekanja za upis u JU "Djeca Sarajeva".

Na ovaj način ukinut će se Lista čekanja na upis u Javnu ustanovu “Djeca Sarajeva”, koja zbog svojih kadrovskih i prostornih ograničenja nije u mogućnosti zbrinuti svu djecu koja su prijavljena za upis.

Prema...

18.07.2019

Vlada Kantona Sarajevo inicirala je projekt „Muzika na ulici“ koji će se od danas pa do 29. augusta realizirati u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo.

Mladi muzičari će tri puta sedmično ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom izvoditi jednosatne koncerte klasične, pop i jazz muzike ispred Gradske tržnice i Katedrale „Srca Isusova“.

Nastupi će počinjati u 19 sati.

Osim što će mladi...

17.07.2019

Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Haris Bašić i vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća ZOI’ 84 Kenan Magoda, Sarajevo – šuma Amir Joldo, Uprave za šumarstvo Edib Hamzić i Veterinarske stanice Nirves Bulaja predstavili su danas javnosti trenutno stanje u radu ovih preduzeća kao i planirane aktivnosti u daljem periodu.

Ministarstvo privrede je u proteklom periodu pokrenulo i realizovalo novi koncept podrške i podsticaja maloj privredi...

17.07.2019

Centralni dio manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“ održat će se u petak 02. augusta ove godine, potvrđeno je danas na drugom sastanku Organizacionog odbora ove manifestacije. Na ovom sastanku je usvojen i Operativni plan njenog provođenja te utvrđen njen konačni program.

Kako je planirano, i ovaj put bit će upriličen niz aktivnosti koje će usaglasiti pomenuti odbori, a o kojima će javnost biti detaljno informirana na posebnoj press...

17.07.2019

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Smiljana Viteškić i Vibor Handžić položili su danas cvijeće na mjesto masakra kod Osnovne škole "Hilmi ef. Šarić" u Tarčinu.

Prije 26 godina na ovo mjesto ispaljena je granata sa agresorskih položaja, od čijeg je dejstva smrtno stradalo sedmero, a lakše i teže ranjeno šestero naših sugrađana. Ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja...

16.07.2019

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ugostio je danas bosanskohercegovačkog strongmana Nedžmina Ambeškovića, koji je na prestižnom takmičenju “Giants Live”, koje je održano u kultnoj Wembley areni u Londonu, osvojio treće mjesto u deadliftu.

Prvo mjesto, sa 454 podignuta kilograma, podijelili su Jerry Pritchett i Rauno Heinla.

Ovim povodom, predsjedavajući Konaković je obećao da će Nedžminu...

15.07.2019

Skupština Kantona Sarajevo je danas, nakon održavanja XI radne sjednice, održala i Tematsku sjednicu na kojoj je razmatrana Analiza stanja pojave poplava na području Kantona Sarajevo sa prijedlogom mjera za rješavanje problema poplava.

Materijal za ovu sjednicu je sadržavao analizu sa 18 mjera koje je predložila Kantonalna uprava civilne zaštite KS. Zastupnici su jednoglasno podržali pomenutu analizu sa mjerama, čiji se detaljan sadržaj nalazi na...

15.07.2019

Izmjene i dopune Zakona o osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, kojim je ukinut proljetni raspust, usvojene su na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo po skraćenom postupku.

U obrazloženju se navodi da se ovaj raspust, kao zakonsko rješenje, pokazao kao neproduktivan i da je uzrokovao da se školska godina završava prekasno, tačnije u drugoj polovini juna, a što u značajnoj mjeri utječe na kvalitet nastavnog procesa.

...
15.07.2019

Kantonalno javno preduzeće “Veterinarska stanica” ovim putem poziva građane Kantona Sarajevo da prilikom nabavke i vjerskog obrednog klanja životinja, uoči Kurban bajrama vode računa o zdravstvenom stanju životinja.

Napominju da u Bosni i Hercegovini postoje područja na kojima je registrovana bruceloza, bakterijska bolest od koje obolijevaju i ljudi, koji se mogu zaraziti kontaktom sa zaraženim životinjama, preko povreda na koži, sluznici,...

15.07.2019

Aneks Protokola o saradnji i postupanju u slučajevima protivpravnog postupanja na štetu djece u Kantonu Sarajevo, koji je podržala Misija OSCE-a u BiH, potpisao je danas ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica KS Malik Garibija, sa predstavnicima resornih ministarstava i institucija.

“U 2018. godini potpisan je ovaj dokument, za koji smatram da je izuzetno dobar, zbog čega smo odlučili da ga ojačamo sa kooridinacionim...

15.07.2019

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Kako je pojasnio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, koji je i predlagač ovog Zakona, sada su otklonjene barijere i prepreke koje su postojale u ranijem Zakonu, a koje se odnose na ostvarivanje prava građana za nabavljanje, nošenje i držanje oružja i municije.

...
15.07.2019

Od januara do maja 2019. godine, u Kantonu Sarajevo je postignut veliki uspjeh u povećanju obuhvata vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MPR (morbili, rubela, parotitis).

Ministarstvo zdravstva KS je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS sprovelo reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u KS.

Iz Odjela za imunizaciju Zavoda navode da je u...

12.07.2019

Na današnjoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo svojim je zaključkom ovlastila Ministarstvo privrede za pregovore s privrednim društvom "Sarajevo International" d.o.o. Sarajevo u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane "Podlugovi" i „Ljubinići“ na području općine Ilijaš.

Ministar privrede KS Haris Bašić ovim je povodom rekao:

„Zadovoljstvo mi je što smo prvi put u Kantonu Sarajevo došli do ove posljednje faze...

12.07.2019

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, jučer je okončan drugi on-line upisni rok u srednje škole na području Kantona Sarajevo, a u okviru kojeg je upisan 91 učenik.

Konačne rang liste pomenutog upisnog roka objavljene su jučer u 16:00 sati na web stranici: https://upis.emis.ba i više se neće mijenjati. 

Od tog momenta učenici su stekli pravo upisa u...

12.07.2019

Sporazume o sufinansiranju projekata regulacije vodotoka na području općina Ilijaš, Hadžići, Ilidža i Vogošća potpisali su danas direktori Kantonalne uprave civilne zaštite i Zavoda za izgradnju KS Samir Džihić i Mirza Hulusić s načelnicima Akifom Fazlićem, Hamdom Ejubovićem i Senaidom Memićem, te zamjenikom načelnika Vogošća Fetahom Kadrićem.

Radi se o projektima uređenja korita rijeke Ljubine, koja prolazi kroz naselja Dojnji Čevljanovići,...

12.07.2019

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Smiljana Viteškić i Vibor Handžić položili su danas cvijeće na mjesto masakra u ulici Hakije Turajlića na Dobrinji, te odali počast ubijenim sugrađanima zajedno  sa njihovim porodicama i ostalim delegacijama.

Na tom je mjestu, prije 26 godina, granata ispaljena s položaja vojske Republike Srpske usmrtila 13 i ranila 14 Sarajlija dok su stajali u redu za vodu.

Ubijeni su: Ilham Jelovac, Ajdin Kirlić, Ljiljana...

12.07.2019

Danas u poslijepodnevnim satima počet će isplata  junskih naknada korisnicima sa statusom civilnih žrtava rata  u  Kantonu Sarajevo, obavještavaju iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Nalozi za isplatu poslani su bankama.

Pravo na ovu naknadu ostvarilo je 3.567 korisnika, a za tu namjenu ukupno je uplaćeno 1.144.094,57 KM.  
 

11.07.2019

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom prisustvovala je danas komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima, povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici. 

“Današnji datum, 11. juli je dan kada slušamo žrtve i njihove porodice, a ne politiku”, kazao je premijer Forto koji se upisao u knjigu žalosti. Delegacija Kantona Sarajevo je nakon toga položila cvijeće na spomen obilježje. 

...

11.07.2019

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava korisnike socijalnih davanja da će danas moći podići svoje naknade sa tekućih računa kod odabranih banaka.

Resorno ministarstvo je za ovu namjenu uplatilo sredstva u iznosu od 1.012.896,32 KM na ime naknada navedenim korisnicima za mjesec juni 2019.godine.

Pomenuta sredstva su izdvojena za 4.391 korisnika : stalne novčane...