Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

11.04.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 99 novozaraženih osoba koronavirusom, dok se u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo 241.

Nažalost, preminulo je 11 pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 820 osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 2.112 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 50.454, a ukupan broj...

10.04.2021

Do 06. aprila ove godine u Kantonu Sarajevo su vakcinisana 3.684 zdravstvena radnika i zdravstvena saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama, što čini ukupno 55,5% u odnosu na ukupno iskazane potrebe zdravstvenih ustanova, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Zaključno sa 04. aprilom 2021. godine KS-u je putem ovog zavoda distribuirano 3.696 doza vakcina protiv oboljenja Covid-19, i to 2.100 doza Covishield AstraZeneca...

10.04.2021

Obavještavamo javnost da je danas u okviru pripreme za realizaciju Proljetne akcije čišćenja Kantona Sarajevo aktiviran dežurni Viber broj 062 00 22 44.

Na ovaj broj građani mogu od danas prijavljivati nepropisno odložen otpad kao i pravna i fizička lica koja to rade.

Organizacijom Proljetne akcije čišćenja i ove godine, Vlada Kantona Sarajevo i u ovim otežanim okolnostima epidemije želi napraviti iskorake u cilju stvarajanja ljepšeg okruženja za život u...

10.04.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 190 novozaraženih osoba koronavirusom, dok se u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo 276.

Od ovog broja novozaraženih, njih 127, odnosno 66,82 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, preminulo je 11 pacijenata koji su bili zaraženi ovim virusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.011 osoba.

Kanton...

09.04.2021

Povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela odluku kojom se utorak, 13. april 2021. godine, proglašava Danom žalosti u Kantonu Sarajevo.

Tog dana u 11:00 sati biće održana Komemoracija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok će u 14:00 sati biti sahrana generala Divjaka na Gradskom groblju „Bare“.

„General Jovan Divjak umro je 8. aprila 2021...

09.04.2021

Predsjedavajući Skupštine Kantina Sarajevo Elvedin Okerić uputio je Ramazansku čestitku sljedećeg sadržaja:

„Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, svim vjernicima islamske vjere, ovim putem, upućujem iskrene čestitke sa željom da ga dočekaju i provedu u miru, dobrom zdravlju i u krugu svojih najmilijih.

Neka univerzalne poruke Ramazana budu svima nama podsjetnik na važnost pravednosti, uzajamnog poštovanja, dobročinstva...

09.04.2021

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Kantona Sarajevo je usvojila nove higijensko-epidemiološke mjere, na osnovu preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, te njima djelimično ublažila prethodne.

...

09.04.2021

Avion iz Srbije sa 10.000 AstraZeneca vakcina za Kanton Sarajevo je sletio na aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Avion s vakcinama je sletio nešto prije 15 sati, a srbijanskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je doputovao kako bi uručio donaciju, dočekali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić. Riječ je o donaciji ukupno 20.000 doza, dovoljnih za vakcinaciju 10.000 ljudi. Trenutno je stigla prva prvi dio donacije, dok...

09.04.2021

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici donijela Izmjene i dopune Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih pandemijom koronavirusom.

Ministar privrede Adnan Delić je, ovim povodom, podsjetio kako je Skupština Kantona Sarajevo nedavno donijela Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

“Ovim...

09.04.2021

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je, u ime zakonodavnog tijela koje predvodi, uputio čestitke rukovodstvima Gradskog vijeća i Grada Sarajeva.

U čestitki, između ostalog, se kaže:

"U ime Skupštine Kantona Sarajevo i u svoje lično ime upućujem Vama i Vašim saradnicima najiskrenije čestitke povodom vašeg izbora. Uvjeren sam da ćete svojim zalaganjem, znanjem i entuzijazmom povjerene dužnosti...

09.04.2021

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović razgovarao je danas sa v.d. direktoricom JU Dom zdravlja KS Amelom Kečo i njenim saradnikom Ademirom Spahićem u aktuelnim temama koje karakterišu svakodnevnu borbu ove zdravstvene ustanove sa širenjem zaraze koronavirusom.

...
09.04.2021

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojila Odluku o usvajanju Vizije digitalne uprave Kantona Sarajevo.

Ovaj dokument definiše glavne ciljeve, principe i prioritete u procesu digitalne transformacije rada organa uprave, upravnih organizacija, javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo.

Kako je istaknuto tokom obrazlaganja ovog dokumenta, poseban fokus je stavljen na pružanje elektronskih...

09.04.2021

„Vijest o smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, duboko je rastužila Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Odlazak našeg saborca i generala posebno je rastužila borce koji su časno i hrabro branili svoj grad i državu, te koji sa ponosom mogu istaći da su u svojim redovima imali generala Jovana Divjaka.

U periodu agresije na našu jedinu državu od 1992. do 1995. godine, u najtežim periodu za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, Jovan Divjak, profesionalni...

09.04.2021

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 156 novozaraženih osoba koronavirusom, dok se u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo 308.

...
09.04.2021

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas korisnici po osnovu zaštite porodice sa djecom u Kantonu Sarajevo svoje martovske naknade moći podići u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

...
08.04.2021

U povodu smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, izraze saučešća porodici i prijateljima uputili su čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo.

„U vremenu posljednjih ispraćaja mnogih dragih ljudi, smrt Jovana Divjaka, posebno je odjeknula u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Nije Jovan Divjak imao dileme 1992. godine da svoje vojno znanje i veliko srce stavi u odbranu našeg grada i države. Beograđanin po rođenju a borac za pravdu i...

08.04.2021

Vlada Kantona Sarajevo je potpisala ugovor sa Vladom Republike Srbije o donaciji vakcina.

Radi se o 20.000 doza, i to proizvođača AstraZeneca.

„Mi smo u konstantnoj potrazi za vakcinama za građane našeg Kantona.  Tako smo, između ostalog, tražili da kupimo vakcine, i to od više zemalja u regiji. Nakon razgovora sa Vladom Republike Srbije, oni su odlučili da u ovom trenutku nisu u mogućnosti prodati nam veći broj doza, ali...

08.04.2021

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, u ime ministara u Vladi KS, uputio je čestitku novoizabranom rukovodstvu Grada Sarajeva - gradonačelnici Benjamini Karić, te dogradonačelnicima Anji Margetić i Harisu Bašiću u kojoj...

08.04.2021

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici usvojila Uredbu o dopuni uredbe o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, te omogućila besplatan boravak za djecu čiji je jedan od roditelja umro od posljedica bolesti...

08.04.2021

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo pokrenulo je dana neophodne aktivnosti ...