Vlada Kantona Sarajevo

Prezentacija prikupljenih informacija o javnom prevozu u Kantonu Sarajevo-poziv medijima

Obavještavamo vas da će se u SRIJEDU 26. juna 2019. godine u Hotelu Holiday (Marijin dvor) sa početkom u 10:00 sati, u organizaciji Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), održati seminar  na kojem će se prezentirati  prikupljene informacije o javnom prevozu u Kantonu Sarajevo te predstaviti pozitivne prakse  javnog prevoza u Japanu.

Informacije će prezentirati konsultanti iz jedne od najpoznatijih Japanskih konsultantskih firmi Nippon Koe. Oni  su tokom marta i aprila 2019. godine, prema odobrenju Japanske vlade i glavnog ureda JICA, boravili u Kantonu Sarajevo radi prikupljanja podataka o javnom prevozu u KS-u, u sklopu projekta tehničke saradnje za “Razvoj javnog gradskog saobraćaja sa ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo".

Planirano je i obraćanje ministra saobraćaja KS Adnana Štete.

Podsjećamo da je Vlada Japana u aprilu 1998. godine donirala KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo 50 autobusa, 10 zglobnih autobusa, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz invalidnih osoba, te opremu, alat i rezervne dijelove. Ukupna vrijednost te donacije iznosila je 12,5 miliona dolara i ta donacija predstavlja najveću bespovratnu investiciju u razvoj javnog prevoza u poslijeratnom Sarajevu. Također u više navrata su donirani razervni dijelovi za održavanje doniranih vozila.

Molimo vas da planirate dolazak vašeg novinra i ekipe.

U prilogu poziva se nalazi agenda seminara.

26.06.2019 - 10:00