Značajan za cijelu BiH: Edukativni centar Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo dobio nove prostorije za rad

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo danas je otvoren novi, veći prostor za rad Centra za edukaciju o urgentnom zbrinjavanju, namijenjen osoblju ove ustanove, ali i drugih zdravstvenih ustanova i organizovanih službi iz cijele BiH poput policije, vatrogasaca, civilne zaštite, Oružanih snaga BiH, kao i građana. Edukativni centar nosi ime po doktorici Silvi Rizvanbegović, heroini koja je svoj život dala pomažući ranjenim tokom protekle agresije.

“Dosadašnje prostorije za edukaciju su vremenom postale nedovoljne i nefunkcionalne, te je Zavod pokrenuo inicijativu za gradnju modernog centra za edukaciju i trening iz oblasti hitne medicinske pomoći. Vlada KS i Ministarstvo zdravstva su imali sluha za ovu inicijativu, kao i Skupština KS koja je odobrila finansijska sredstva za realizaciju ovog značajnog projekta”, naveo je direktor ove zdravstvene ustanove Adem Zalihić.

Novouređeni Centar sastoji se od prostora za trening, edukaciju i adiministraciju. Centralna prostorija je opremljena neophodnim pomagalima za savremeno održavanje nastave i video linkom je povezana sa glavnim reanimacionim prostorom u ambulanti Zavoda. Ona se pokretnim pregradama može podijeliti na tri izolovane prostorije za izvođenje treninga a svaki je pojedinačno podržan monitorom.

“Očekivano je bilo da Sarajevo ulaže u ovakve projekte, da još više osposobljava i unapređuje rad Hitne pomoći. Ovaj Centar je od izuzetne važnosti, ovdje edukaciju prolaze pripadnici brojnih organizovanih službi BiH koje na mjesto nesreće često dolaze prve. Zbog toga je veoma bitno bilo da kapacitiramo rad ovog Centra”, kazao je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj ističući  da Edukativni centar bilježi značajne rezultate te da je za svoj rad dobio brojna priznanja i pohvale.

Po riječima ministrice zdravstva Zilhe Ademaj ovo je vrhunski edukacioni centar koji će u budućnosti morati i kadrovski jačati.

“U Budžetu za narednu godinu planirali smo sredstva za adaptaciju kompletnog objekta Hitne medicinske pomoći. Bitno je i kadrovsko osposobljavanje, kako bi Hitna pomoć dostigla nivo kakav zaslužuje”, kazala je ministrica Ademaj.

Rekla je da je ovo primjer dobro organizovane ustanove kao i zdravstvenih radnika posvećenih svojoj profesiji.