Vlada Kantona Sarajevo

Završena velika akcija čišćenja na području općine Stari Grad, uklonjeno skoro 200 tona otpada

Završena je velika četverodnevna akcija čišćenja na području općine Stari Grad Sarajevo u kojoj je prikupljeno skoro 200 tona različitog otpada.

U akciji, koju je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Općinom Stari Grad, KJKP Park, KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop, KJKP GRAS, KJP Sarajevo-šume, KJU za zaštićena prirodna područja, Vatrogasnim društvom Vratnik, te Odjeljenjem za održavanje putnih pojaseva Općine Stari Grad, svakodnevno je učestvovalo više od 120 radnika.

Radilo se na uklanjanju kabastog, nepropisno odloženog i miješanog komunalnog otpada iz domaćinstava sa javnih površina 16 mjesnih zajednica.

“Izvršeno je čišćenje površina na području općine Stari Grad, uključujući sva izletišta, Barice, Bentbaša, Park ‘Šuma prijateljstva’. Očišćene su zelene površine koje nisu u programu redovnog održavanja. Izvršeno je košenje i čišćenje više od 70 duluma javnih površina. Također, na oko tri kilometra površine urađeno je potkresivanje rastinja i šiblja. Korištenjem mehanizacije očišćena su 352.000 metara kvadratnih, a prikupljeno je više od 42 tone pijeska i ostalog šljunkovitog materijala”, naveo je pomoćnik ministra Muhamed Bekto.

Prema njegovim riječima, radnici koji su vršili ručno čišćenje na 188 hiljada kvadratnih metara prikupili su više od 45 tona smeća. Sa divljih deponija uklonjeno je više od 150 tona nepripadajućeg i nepropisno odloženog otpada. Oprano je preko milion kvadratnih metara saobraćajnica, trotoara i drugih javnih površina.

Bekto se zahvalio radnicima na učešću u ovoj velikoj akciji, kao i građanima na saradnji, kazavši da je ovo značajan zajednički doprinos lokalnoj zajednici i Kantonu Sarajevo.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić se zahvalio svima koji su učestvovali u velikoj akciji čišćenja na teritoriji općine, te istakao kako mu je posebno drago što su konačno riješene neke od lokacija koje su dugo predstavljale problem, a gdje se nije moglo djelovati bez teške mehanizacije i nadležnih preduzeća.

“U prethodna četiri dana očišćene su brojne lokacije u Starom Gradu, a što je uključivalo javne zelene površine, košenje trave i rastinja, pranje saobraćajnica, trotoara, stajališta. Posebno mi je drago što je KJKP “Rad” svojom teškom mehanizacijom riješio dugogodišnji problem divlje deponije u ulici Nalina. Kako su nam rekli, sa ove deponije odvezeno je više od 35 tona građevinskog i ostalog otpada. Pozivam građane da se ubuduće odgovorno ponašaju i da više nikada ne dozvole odlaganje otpada na nedozvoljenim mjestima kako se ne bismo doveli u ovakve situacije. Čuvanje životne okoline je obaveza svakog pojedinca, jednako kao što je obaveza prijaviti svakoga ko se ponaša neodgovorno i necivilizovano i ostavlja otpad tamo gdje mu nije mjesto. Nadam se da će se građani ubuduće mnogo bolje odnositi prema prirodi i našoj okolini, kao i prema javnom dobru”,  poručio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da su u akciji čišćenja u Starom Gradu značajno pomogli i uposlenici općinskog Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva, kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik.

Podsjećamo, Ministarstvo je provelo akcije čišćenja i na području općina Ilidža i Vogošća, a od ponedjeljka počinje akcija čišćenja na području općine Centar.