Vlada Kantona Sarajevo

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nisu prihvatili izvještaje deset preduzeća

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nakon devet sati rasprave nisu prihvatili izvještaje o poslovanju kantonalnih javnih preduzeća za 2017.godinu, a radi se o preduzećima: Vodovod i kanalizacija, Rad, Tržnice-pijace, Toplane, Sarajevogas i Park. Prihvaćen je samo izvještaj KJKP Pokop.

Pomenuti izvještaji kontinuirano prate ostvarene rezultate poslovanja kantonalnih javnih komunalnih preduzeća i u njima su uglavnom akcentirani problemi poslovanja, ostvareni gubici i dobici, kao i uticaj cijena komunalnih usluga na ostvaren finansijski rezultat i prijedlog ekonomskih cijena.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić je u obraćanju zastupnicima i predstavnicima javnih i komunalnih preduzeća izrazio očekivanje da se u narednom mandatu svi ponašaju primjereno situaciji u kojoj se Kanton nalazi.

“Prioritet resornog ministarstva je restruktuiranje preduzeća iz komunalne privrede, kao i transparentnost njihovog rada. Vrlo je važno poštivanje dobre upravljačke prakse, ali i preuzimanje odgovornosti sviju u procesu poslovanja”, poručio je ministar Mandić.

Najavio je da će 8. februara 2019. godine početi prvo otvaranje tendera, naglasivši da se ne bi smjelo desiti da se tenderi "obaraju" te da ISO kvalitet propisuje kriterije za tendere.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je ocijenio da je stanje u većini preduzeća bilo katastrofalno, ni danas se nije puno promijenilo ali da je znatno bolje i promjene su vidljive, a oni koji žele napraviti napredak moraju imati sinergiju i dobru politiku koju moraju da vode.

“Ovdje se mjere dvije stvari, zadovoljstvo komunalnom uslugom i finansijski efekti rada”, zaključio je predsjedavajući.

Tokom rasprave ukazano je i na važnost i uticaj koji komunalna privreda ima na ostali dio privrede u KS, te je istaknuto kako se moraju pokrenuti ozbiljne i mjerljive reforme u tom segmentu.

Izvještaji o poslovanju KJP “Sarajevo - šume”, ZOI '84" Olimpijski centar Sarajevo, “Veterinarska stanica”, “Poljoprivredno dobro Butmir” d.o.o. Sarajevo - Ilidža za 2017. godinu nisu dobili podršku zastupnika, dok je ministar privrede Haris Bašić povukao izvještaj Centra Skenderija s Dnevnog reda.

Nastavak sjednice održat će se sutra s početkom u 10:00 sati.