Zaslugom ministra Kurića Sarajevska filharmonija održala Bajramski koncert u Novom Pazaru

Orkestar Sarajevske filharmonije održao je sinoć Bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra Novi Pazar. To je bio prvi nastup Sarajevske filharmonije u Novom Pazaru koji je označio i početak kulturne saradnje između dva grada koju su krajem aprila ove godine dogovorili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i  gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

„U proteklih 20 godina institucionalna saradnja između Sarajeva i Novog Pazara je bila isključivo deklarativna. Zato smo krajem aprila ove godine odlučili poduzeti konkretne korake po pitanju saradnje na polju kulture i sporta. Smatram da je današnji koncert historijski kulturni događaj i za Sarajevsku filharmoniju i Novi Pazar iz prostog razloga, što po prvi put Sarajevska filharmonija gostuje u Novom Pazaru. To je izuzetno dobar početak“, ocijenio je Kurić i najavio učešće novopazarskih umjetnika na festivalu Baščaršijske noći i nizu likovnih kolonija i kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je ocijenio da je u posljednjih nekoliko godina za Novi Pazar ovo najveći kulturni događaj. On je istakao da već četiri godine pokušavaju da organizuju ovaj koncert i da je on realizovan zahvaljujući ministru Kuriću i predsjedniku Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekremu Lekiću.

„Zahvaljući ovakvim projektima i nizom drugih, koje ćemo imati uskoro, povezaćemo Bosnu i Hercegovinu, uopšte narod iz Bosne i Hercegovine sa narodom iz Sandžaka“, rekao je Memić, uputivši zahvalnost ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo što je počeo saradnju u kulturi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Sarajevska filharmonija se novopazarskoj publici predstavila sa ukupno 12 kompozicija, a predvodili su je dirigenti Samir Gulanović i Munir Mešanović. Kao vokal sa dvije ilahije nastupio je i pop pjevač Eldin Huseinbegović. Ljubitelji klasične muzike su tokom sat i po koncerta imali prilike da uživaju u uvertiri „Carmen“, Mađarski ples br.5, Poloneza iz opere „Evgenij Onjegin“, Valcer iz svite Masquarade. Za ovu bajramsku priliku izvedena je i kompozicija „Poruka“ iz filma „Pod zastavom Muhammeda a.s.“, simfonijska poema „Probuđena kasaba“ i sevdalinka „Snijeg pade na behar na voće“.