Vlada Kantona Sarajevo

Za saradnju i unapređenje statusa ratnih vojnih invalida ministrici Sofić uručene zahvalnice

Predsjednici udruženja saveza ratnih vojnih invalida i ratnih vojnih invalida paraplegičara KS Nedžad Škrijelj i Elvis Sudar uručili su danas, nakon sastanka, zahvalnice ministrici zdravstva Kantona Sarajevo Ameli Sofić za saradnju i doprinos u unapređenju statusa ove boračke populacije.

Ovom prilikom, posebnu zahvalnost su izrazili Ministarstvu koje je prepoznalo njihove potrebe i uvijek im bilo na raspolaganju za rješavanje njihovih problema, što njima, ali i njihovim članovima mnogo znači.

Tokom sastanka bilo je riječi o primjeni Odluke o proširenom obimu prava na ortopedska pomagala, medicinsko- sanitetski materijal i lijekove za ratne vojne invalide sa područja Kantona Sarajevo, koje je resorno ministarstvo donijelo 2019.godine i poštuje, ali je neophodno da ova odluka bude usklađena sa propisima Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Predstavnici udruženja upoznali su ministricu Sofić i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Sakiba Katanu da je potrebno što prije uvesti primjenu crvenog recepta, da Komisija ovog zavoda poštuje rok ovjere, te da se omogući najkraći rok za naručivanje ljekarima specijalistima.

Također je najavljeno da će Ministarstvo zdravstva nabaviti vozilo za invalide, a sve kako bi se po riječima ministrice Sofić ovim zaslužnim građanima poboljšali uslovi za život.

Učesnici sastanka su se složili da se naredni održi krajem januara.