Vlada Kantona Sarajevo

Vlada KS: Više od dva miliona KM za vrtić “Razigrani dani” i školu Šip

Danas su ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, u prisustvu premijera Edina Forte, potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta kombinovane predškolske ustanove „Razigrani dani“.

Vlada Kantona Sarajevo je u ovom projektu učestvovala sa 800.000 maraka, što je i ispunjenje dijela obećanja mjera Šestorke koji se odnosi na proširenje obuhvata predškolskog obrazovanja.

Premijer Edin Forto je kazao da je naša zemlja među posljednjim u Evropi po obuhvatu djece u predškolskom obrazovanju, a ministrica Bogunić istakla da vrtići nisu samo način da se “djeca čuvaju”.

“Vrtići su odgojno-obrazovne institucije koje za djecu imaju višestruke dobrobiti i naš je  cilj da svako dijete ide u obdanište”, kazala je ministrica Bogunić.

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić je istaknuo odličnu suradnju sa Vladom Kantona Sarajevo koja je prepoznala vrijednost ovog projekta.

“Ovaj višenamjenski objekt, osim što će djeci nuditi kvalitetno okruženje, obrazovani kadar, biće prostor gdje se njihovi nane i dede mogu zabaviti. Centar za zdravo starenje i obdanište 'Razigrani dani' su podijeljeni u spratovima ali je zajednička cjelina koja će i djeci i starijim omogućiti kvalitetno provedeno vrijeme”, kazao je Ajnadžić.

Zajedničko finansiranje Vlade Kantona Sarajevo i Općine Centar ozvaničeno je danas i po pitanju izgradnji druge faze objekta osnovne škole Šip. Vlada KS je za ovaj projekat namijenila novih million konvertibilnih maraka a već je 500.000 maraka planirano Budžetom za ovu namjenu.

Na osnovu višegodišnjih zahtjeva stanovnika Šipa, radovi na izgradnji ove škole su započeli 2017. godine. Prema anketama koje su provedene na oko 3.800 stanovnika, dobijeni su podaci da će u novu školu biti upisano između 350 i 500 djece. Načelnik Ajnadžić je kazao da završetak radova očekuje do kraja godine.