Vlada KS: Upošljavanje dva neurohirurga u KCUS, te 54 doktora medicine u šest zdravstvenih ustanova

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva zdravstva odobrila upošljavanje dva ljekara specijalista neurohirurga na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Kako je navedeno u zahtjevu ove ustanove prema resornom ministarstvu, radi se o ekstremno deficitarnom kadru neophodnom za zaštitu zdravlja građana Kantona i Federacije BiH.Upošljavanje ovih ljekara na neodređeno vrijeme biće obavljeno nakon provedene procedure javnog oglašavanja.

Na istoj sjednici Vlada je usvojila listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine "Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo".

Na osnovu raspisanog javnog poziva ove Javne ustanove upućenog poslodavcima odnosno javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama sa područja Kantona Sarajevo za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine, okončan je postupak izbora poslodavaca, kojima će Služba, u periodu od 12 mjeseci, mjesečno refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.300,00 KM po novouposlenoj osobi za dio isplate plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Uvidom u prispjele aplikacije konstatovano je da uslove Javnog poziva ispunjava šest zdravstvenih ustanova koje će zaposliti 54 nezaposlena doktora medicine.