Vlada Kantona Sarajevo

Vlada KS: U prvom planu nam je interes pacijenata

Na poziv ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Amele Sofić danas je nastavljen socijalni dijalog između Vlade KS i Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu kantona.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija, koji je član pregovaračkog tima, kazao je da je Vlada KS ponudila da se potpiše postojeći kolektivni ugovor a da se u martu nastave pregovori u skladu sa projekcijama potrošnje.

"Nama je u prvom je planu interes pacijenata. Povećanja plata za radnike zaposlene u zdravstvu u posljednje dvije godine nažalost nisu donijela povećanje kvaliteta i obima usluga. Naš je fokus na kapacitiranje deficitarnog kadra, usvojili smo program za finansiranje teško oboljele djece, osigurali sve trudnice i rodilje…Ulažemo u kvalitet zdravstvene usluge koju plaćaju naši građani", kazao je ministar Garibija i dodao da je u ovom momentu nepoznanica kako će se novi borački zakon odraziti na potrošnju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Stavovi sindikata su ostali nepromijenjeni, njihovi zahtjevi na godišnjem nivou iznose 31 milion konvertibilnih maraka a prema raspoloživim statistikama Zavoda zdravstvenog osiguranja tog novca nema.

Iz Vlade su poručili kako su uvjereni da i sindikat također na umu ima prvenstveno kvalitet usluge i zadovoljstvo pacijenata, te su iskazali nadu da će u toku pregovora pronaći način da usaglase stavove kako pacijenti ne bi trpili i kako bismo im zajedno pružili što bolju zdravstvenu zaštitu.

Nastavak pregovora najavljen je za ponedjeljak.