Vlada KS dala saglasnost za sanaciju pruge i zatvaranje tramvajskih stajališta

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj 123. redovnoj sjednici dala saglasnost za važne projekte iz oblasti saobraćaja, a to su sanacija i rekonstrukcija tramvajske pruge te uvođenje elektronske naplate karata kao i zatvaranje tramvajskih stajališta.

„Danas je Vlada usvojila dva kapitalna projekta. Prvi je sanacija i rekonstrukcija kompletne pruge. Ukupna investicija iznosi više od 46 miliona KM“, rekao je ministar saobraćaja KS Mujo Fišo na press konferenciji organiziranoj povodom današnjeg vladinog zasjedanja.

Dodao je i kako smatra da će taj projekat da doprinese poboljšanju uvjeta za odvijanje tramvajskog saobraćaja, jer prema njegovim riječima, pruga nije u najboljem stanju.

Ministar Fišo je istakao kako je resorno ministarstvo utvrdilo da su prioritetni projekti sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge u Sarajevu na dijelu od „S“ krivine kod Holiday do Ilidže sa konekcijom prema Željezničkoj stanici, okretnica na Željezničkoj stanici, pruga kroz ulicu Hamze Hume i odvojak pruge za remizu tramvaja.

Tramvajska pruga od Baščaršije do Ilidže je u vidu kružnog toka, sa odvajanjem kraka prema Željezničkoj stanici sa okretnicom i kraka kroz ulicu Hamze Hume. Tramvajske  linije  čine okosnicu javnog gradskog prijevoza grada Sarajeva, kojim se prema posljednjim podacima dnevno preveze preko 200.000 putnika.

Po njegovim riječima, u 2018. godini započeta je implementacija projekta sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge u Sarajevu, kroz izradu projektnog zadatka i pokretanja postupka za izbor projektanta za izradu glavnog projekta.

“Cilj  projekta  je  izgraditi  nova  stajališta  koja  će  unaprijediti  kvalitet  tramvajskog  prijevoza, uvesti jedinstveni sistem bezkontaktne elektronske naplate i uspostaviti sistem za upravljanje i nadzor javnim prijevozom putnika”, kazao je ministar Fišo.

Dodao je i kako će novoizgrađena tramvajska stajališta povećati sigurnost putnika i obezbijediti kontrolisanu naplatu, što će povećati stepen naplate i pomoći javnom prijevozu da unaprijedi ukupan kvalitet usluge.

Osim stajališta, projektom je predviđena i sigurnosna ograda koja štiti kolosjeke od neovlaštenog prelaženja mimo označenih pješačkih prelaza.

Kada je u pitanju zatvaranje tramvajskih stajališta, ministar Fišo je kazao da su građani svjedoci da danas neka stajališta ništa ne dijeli od automobila.

„Također bit će uvezana kompletna optika duž tramvajske pruge i to je projekt koji će biti uvod da se formira direkcija za javni prijevoz putnika, a osim toga imat ćemo veću kontrolu korisnika usluga, čime ćemo pospješiti bolje poslovanje GRAS-a“, pojasnio je ministar Fišo.

Na istoj sjednici Vlada je, između ostalog, usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

“Posljednja izmjena desila se 2013. godine, a ticala se naknada, gdje 60 posto koncesionih naknada pripadalo općinama, a 40 posto kantonima. Ove promjene smo pokrenuli, jer smo htjeli da u ovom mandatu donesemo čitav niz zakona, kako bismo stvorili što bolje poslovno okruženje”, naveo je ministar privrede KS Muharem Šabić.

Dodao je kako pomenuti zakon, ali i onaj o javno - privatnom partnerstvu nisu dovoljno iskorišteni.

“Kanton Sarajevo posjeduje mnogo resursa, zbog čega ćemo ubudućnosti nastojati da donosemo zakonske i podzakonske akte, jer smo sada napravili najveći iskorak s uvrštavanjem novog člana šest. U interesu nam je da se koriste kapaciteti sunca i vjetra, poznatiji kao energetski potencijali, te vjerujem da ćemo ovom promjenom uspjeti napraviti vjetromjere i eventualno solarne elektrane. To do sada nije bilo moguće, jer zakon nije bio uređen”, pojasnio je ministar Šabić.

Ovom prilikom, pozvao je sve investitore da iskoriste prednosti novog Zakona o koncesijama. Ovaj zakon će se, kako je rekao, realizovati kroz model javnog poziva te će se u roku od šest mjeseci donijeti i pravilnici koji će jasno definisati načine rada. Upravo zbog ovih promjena, vjeruje da će Skupština Kantona Sarajevo na nekom od narednih zasjedanja usvojiti njegove izmjene.

Vlada KS je usvojila i Odluku o visini komunalnih usluga KJKP „Tržnice-pijace“, čime će cijene zakupnine stolova trgovcima koji prodaju voće i povrće biti umanjenje do 30 posto.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić kazao je da su ovom odlukom utvrđene nove cijene sa pravilnikom koji je uredio ovu oblast.

“Javno komunalno preduzeće 'Tržnice-pijace' u posljednje dvije godine napravilo je velike iskorake u svom radu te je prvo preduzeće koje konstantno ostvaruje dobit. Na današnjoj sjednici Vlade donijeli smo novu odluku o visini komunalnih usluga ovog preduzeća, jer se potreba za jednom ovakvom odlukom pokazala iz razloga što imamo odluku staru 12 godina i gdje dobar dio usluga nije bio definisan cjenovnikom“, naveo je Hasanspahić.

Direktor KJKP „Tržnice-pijace“ Jasmin Terović je istakao da je najveći razlog donošenja novog cjenovnika posljednja izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH koji je donio određene namete trgovcima koji na pijaci prodaju voće i povrće.

“Kroz ovaj cjenovnik dali smo im jeftinije cijene zakupa. Omogućili smo im i korištenje magacinskih prostora, odnosno skladištenje robe po dosta povoljnijim uslovima, pa cijena po jednom zakupcu neće prelaziti više od 60 KM. Ranije su tu uslugu plaćali od 150 do 600 KM privatnim licima. Mislim da smo na dobrom putu da ova kategorija trgovaca opstane. Pokazatelj toga je da su svi naši zakupci koji su radili na tezgama prije donošenja ovog zakona registrovali se i da imamo čak i nove zakupce. Sada ih je oko 250 registriranih koji se bave prodajom voća i povrća, a prije donošenja zakona ih je bilo 200”, obrazlozio je efekte ove odluke direktor Terović.

Naveo je da će, na primjer, zakupci koji su ranije plaćali zakup tezge na pijaci na Alipašinom polju 8 KM dnevno sada za nju izdvajati 7 KM, a što je ušteda od 30 KM na mjesečnom nivou. Dodao je i da je smanjena usluga rezervacije za stolove. Ranije je ona koštala 35, a sada će iznositi 20. Također, zakupci koji rade u Gradskoj tržnici za rashladne uređaje će umjesto 200 KM sada izdvajati 150 KM.