Vlada Kantona Sarajevo

Višesatni program u BKC-u u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 25. novembra, na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo održat će se svečani program pod nazivom „Most generacija“, u organizaciji ove javne ustanove i pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo.

Muzičko-scenski program trajat će od 18:00 do 22:00 sata, a nastupit će brojni izvođači.

Manifestaciju će otvoriti hor, orkestar i profesori muzičke škole „Mimika Music School“, izvođenjem pjesme „Zemljo moja“, nakon čega će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz Kantona Sarajevo, a publika će moći uživati u folklornim igrama, te tradicionalnoj horskoj i instrumentalnoj muzici sa područja cijele BiH.

U okviru drugog dijela programa, u 19:00 sati, održat će se koncert pod nazivom „Songs of Liberation“. Bit će izvedene pjesme posvećene ideji slobode i ravnopravnosti nastale diljem svijeta. U ovome dijelu programa nastupit će Marija Šestić (vokal), uz pratnju vrhunskih muzičara: Dino Šukalo (akustične i električne gitare, elektronika, vokal), Adis Sirbubalo (klavijature, elektronika, harmonika), Amar Češljar (bubnjevi, elektronika, vokal), Edvin Hadžić (bas gitara, gitara, vokal) i Narcis Zečić (vokal, flauta). Autor aranžmana je Dino Šukalo, a na repertoaru će, između ostalih, biti i kompozicije svjetski poznatih izvođača kao što su David Bowie, Bob Marley, Leonard Cohen, itd.

Treći dio programa počinje u 20:00 sati, a nastupit će grupa Anchy & The Moondogs sa gostima (Davor Sučić - Sejo Sekson, Mustafa Čizmić, Renata Kurtalić i drugi). Bit će izveden repertoar antifašističkih kompozicija iz Drugog svjetskog rata, ali i patriotskih pjesama koje su nastale u periodu devedesetih godina, tokom agresije, kada je Bosna i Hercegovina bila ponovo suočena sa fašizmom, čiji je cilj bio uništenje naše lijepe zemlje.

Program se završava nastupom benda „Velahavle“, koji će ovom prilikom publici predstaviti i pjesme sa novog albuma. Nastup ovog popularnog sarajevskog benda počet će u 21:00 sat.

Za ovaj program, na sceni BKC-a postavljena je posebna „antifašistička“ scenografija koju je izradila dizajnerka Sanja Kulenović, a publiku očekuje i niz drugih iznenađenja.

Ulaz je slobodan,  ali u skladu s važećim epidemiološkim mjerama za prisustvo programima u BKC-u biće potrebno priložiti potvrdu o završenoj vakcinaciji, potvrdu o preležanom Covid-u, PCR ili Antigen test (ne stariji od 48h).

Svečani program koji će se dešavati u Velikoj dvorani BKC-a, publika će moći pratiti i putem nekoliko video ekrana (video zidova) koji će biti postavljeni u ulaznom atriju ove kulturne ustanove, ali i na trgu Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.Na ovim ekranima će biti od 17:00 sati emitovan direktan prenos Svečane akademije iz Vijećnice.

Kompletan program su inicirali i finansirali Vlada Kantona Sarajevo i Gradska uprava Grada Sarajeva, uz podršku SABNOR-a, a svi navedeni programi će se moći pratiti putem Televizije Sarajevo.