Vlada Kantona Sarajevo

Usvojen Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj 12. radnoj sjednici usvojila sa 22 glasa "ZA" Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se uređuju pitanja organiziranja i ostvarivanja lokalne samouprave u KS. Javna rasprava o ovom nacrtu trajat će 90 dana.

Po mišljenju zastupnika, najveći kamen spoticanja bit će raspodjela javnih prihoda i nadležnosti funkcioniranja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega, javnog prijevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih važnih pitanja kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je kazala da je javna rasprava 90 dana kako bi se pripremila upravo raspodjela javnih sredstava, ali i da bi devet općina i Grad mogli imati vremena da usaglase stavove o nadležnostima.

„Funkcionalna provedba zakona će biti najveći izazov za Kanton Sarajevo, ali nadležnosti neće moći biti dio švedskog stola. Ne smije se dozvoliti da općinske vlasti preuzmu profitabilne nadležnosti, komunalnu privredu i infrastrukturu, a da Kantonu ostave neprofitabilne“, kazala je Brčić.

Zakon se mora donijeti na osnovu presuda Ustavnog suda BiH, ali i zbog usklađivanja sa Zakonom o principima lokalne samouprave Federacije BiH i Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je rekao kako nam donošenje ovog nacrta zakona neće donijeti ništa, baš kako to nije donio ni prošli nacrt.

„Tada su vrijedni ministar Nenadić i Vlada na čijem sam čelu bio uz podršku OSCE-a i svih međunarodnih institucija donijeli nacrt koji, nažalost, nikada u formi prijedloga nije usvojen. I sada će biti veoma teško da se ovaj zakon usvoji u formi prijedloga, zato što znam da ljudi koji su apelirali prema Ustavnom sudu i tražili da im se vrate određene nadležnosti, kada su shvatili da su te nadležnosti i dobili i da se nećete više u nekoj od gradskih općina baviti samo uređivanjem trgova, parkinga i igrališta za djecu,... nego da će vam 'u krilo' doći komunalna privreda, javni gradski prijevoz, dio obrazovanja učinili su sve da se taj zakon ne prihvati, a što su neki radili i danas“, obrazložio je predsjedavajući Konaković.

Prije ovog nacta zakona zastupnici su, nakon zastupničkih pitanja i inicijativam usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo po skraćenom postupku, dok su izjašnjavanje o Prijedlog zakona o dopunama Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija, a o kojem su obavili raspravu, ostavili za nastavak zasjedanja.