Vlada Kantona Sarajevo

Uprava za šumarstvo KS: Zabranjeno loženje vatre u šumama i njihovoj blizini, kazne iznose do 1.500 KM

Iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo upozoravaju na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara, s obzirom da u ovom periodu veći broj građana posjećuje planine i izletišta, kao i da se izvode proljetni radovi na uređenju zemljišta.

Apeluju na izletnike, a posebno na vlasnike zemljišnih parcela koje graniče sa šumom da vode računa o svojim aktivnostima, kako ne bi izazvali požar.

“Članom 73. Zakona o šumama KS predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za  osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti", podsjećaju iz Uprave.

Također mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, odmah o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, MUP KS, Upravu za šumarstvo KS ili KJP "Sarajevo šume“. Ističu da je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

„Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema“, navode iz Uprave za šumarstvo.

Naglašavaju da je u 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici.