Vlada Kantona Sarajevo

Uprava za šumarstvo KS: Upozorenje na opasnost od izbijanja šumskih požara i apel građanima

S obzirom na to da u ovom periodu veći broj građana posjećuje planine i izletišta, kao i da se izvode proljetni radovi na uređenju zemljišta, iz Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo upozoravaju na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara. Posebnu opasnost, upozoravaju, predstavlja nekontrolisano paljenje korovskog otpada .

 Tim povodom, iz Uprave apeluju na vlasnike zemljišnih parcela koje graniče sa šumom da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali šumski požar.

Također mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, ODMAH o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, MUP Kantona Sarajevo, Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i KJP "Sarajevo šume“. Ističu da je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

„Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema“, podsjećaju iz Uprave za šumarstvo. Kako navode, u 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici.