Vlada Kantona Sarajevo

Uposlenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo obučeni za trenere hraniteljskih porodica

Petnaest uposlenika Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo dobilo je danas certifikate, nakon uspješno završene obuke za pružanje usluga edukacije hraniteljskih porodica. Obuka pod nazivom „Trening za trenere – u oblasti hraniteljstva“ je sprovedena u okviru projekta „Transformacija KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo u niz novih usluga koje će podržati odrastanje djece u porodicama“. Projekt od septembra 2014. godine zajednički implementiraju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja i organizacija „Hope and Homes for Children“ u BiH koja je ujedno i organizator i izvođač navedenog treninga. 

Prema riječima ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS  Karoline Karačić cilj je osigurati humanije zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, a što je i intencija većine evropskih zemalja.

„Smještanje te djece u veliku instituciju zapravo predstavlja kršenje njihovih prava da odrastaju u porodičnom okruženju, zbog čega se potencira zbrinjavanje djece u hraniteljskim porodicama. Iz toga proizilazi i naša obaveza da obrazujemo trenere hraniteljskih porodica, a kako bi te porodice na zadovoljavajući način prihvatile djecu“, izjavila je ministrica Karačić.

Kako je istakla direktorica organizacije „Hope and Homes for Children“ Anisija Radenković, potreba za smještajem djece u domove će uvijek postojati, ali treba osigurati uvjete da to ne bude velika institucija, nego dom manjih kapaciteta za  deset do dvanaest djece.

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo trenutno živi 95 djece. „Svi uposlenici Doma vode računa da djeca ovdje imaju topao dom kao i da budu uključena u sve aktivnosti neophodne za normalan razvoj. Trudimo se organizovati naš posao, kao neki oblik porodičnog života, kako bi nas djeca doživjela kao svoje najbliže, svjesni da ustanova nikada ne može pružiti ono što može porodica“, zaključio je direktor ove ustanove Saudin  Đurđević. On je istakao da su uposlenici Doma kroz ovu edukaciju nadogradili svoja znanja i vještine o hraniteljstvu te da će moći uspješno odgovoriti povjerenim zadacima.