Vlada Kantona Sarajevo

Umjetnički eksponat ''Čepoćilim'' bit će postavljen kao stalna postavka na Ciglanama kod kosog lifta u ulici Husrefa Redžića

Umjetnički eksponat „ČEPOĆILIM“ bit će postavljen u javnom prostoru, i to kao stalna postavka na Ciglanama, kod kosog lifta, u ulci Husrefa Redžića. Ovim povodom na ovom mjestu održat će se konferencija za medije 08.jula s početkom u 14:00 sati.

Turistička Zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) je prepoznala “ČEPOĆILIM”, mozaik od PVC čepova sa šarom bosanskog ćilima, kao novu turističku atrakciju Kantona Sarajevo, i finansirala njegovu stalnu postavku, na sljedeću temu javnog poziva koji su bili raspisali: "Poticanje razvoja i unapređivanje / obogaćivanje turističke ponude Kantona Sarajevo, podizanje kvaliteta promocije turističke ponude i poboljšanja imidža Kantona Sarajevo".

U mozaik veličine 3 x 10m uložen je ogroman trud u njegovu izradu, koji je trajao preko tri godine, ali na sreću neće završiti u garaži, a kako su i sugrađani u tome učestvovali zasluženo je dobio svoje mjesto u javnom prostoru.

Udruženje GREEN ART je organizovalo 30 art eko radionica u kojima je učestvovalo preko 520 naših građana.

Projekt su podržali Općina Centar Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Ministarstvo kulture i sporta KS, koji su bili uz ovo udruženje od samog početka rada na ovom projektu.

“ČEPOĆILIM” je mozaik sa šarom bosanskog ćilima, kojim promovišemo kulturnu baštinu na jedan inovativan način: spoj ekologije i umjetnosti. Otpad je pretvaren u umjetnost!

“ČEPOĆILIM” je ujedno i simbol ekološki osvješćenog Kantona Sarajeva, primjer kako se može reducirati otpad dajući mu novu upotrebnu vrijednost. U ovom slučaju, ono je  sredstvo likovnog izražavanja.

Dođite Ii slikajte se ispred “ČEPOĆILIMA” i postavite slike na društvene mreže sa oznakom #čepoćilim ili #capcarpet i postanite dio naše galerije portreta “ČEPOĆILIM”, poručili su iz Udruženja GREEN ART.

Alma Hrasnica Dervišević, akademski grafički dizajner koja uživa status istaknute slobodne umjetnice od strane Ministarstva kulture i sporta KS, je izradila total dizaj i idejni koncept “ČEPOĆILIMA”.

Akif Dervišević je zaslužan za njegovu realizaciju i tehničku podršku, a za implementaciju Udruženje GREEN ART.