Vlada Kantona Sarajevo

U organizaciji Fonda memorijala i Ministarstva za boračka pitanja KS: Upriličen Dan otvorenih vrata Tunela D-B

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo danas je upriličen Dan otvorenih vrata Tunela D-B, poznatijeg  kao Tunel spasa. Tim povodom, Ministarstvo za boračka pitanja KS i Fond memorijala KS danas su osigurali besplatan ulaz u Spomenički kompleks za sve posjetioce kao i dvije promotivne vožnje autobusom do Tunela. Na ovaj način je ozvaničeno i uspostavljanje autobuske linije tokom ovog mjeseca na relaciji Vijećnica-Spomenički kompleks „Tunel D-B“ za turiste i zainteresirane posjetitelje sa polascima u 10:00 i u 14:00 sati kod Vijećnice.

„Fond memorijala je sklopio ugovor sa kompanijom Centrotrans-Eurolines i cijena povratne autobuske karte iznosit će 5,00 KM“ istakao je ovom prilikom direktor Fonda Nurudin Džiho. Dodao je da će, ukoliko se procijeni da postoji dovoljan broj zainteresiranih putnika na ovoj relaciji, ova autobuska linija postati redovna.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je istakao da je Vlada Kantona u projekciji razvoja turizma akcent stavila  na kulturno-historijsko nasljeđe kao i historijska dešavanja u Kantonu Sarajevo.

„Tunel spasa je jedan od simbola opstanka ovog grada i njegovih građana tokom protekle agresije te je namjera pokazati cijelom svijetu kroz šta smo svi mi prolazili u tom periodu prije 20-tak godina. Mišljenja sam da bi i uspostavljanje ove linije trebalo doprinijeti boljoj i organizovanijoj posjeti Tunelu kao i kvaliteti turističke ponude u Kantonu Sarajevo, posebno u ovim ljetnim danima kada se bilježi veći broj turista“, izjavio je premijer Konaković.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo najavio je da će ovo ministarstvo rebalansom Budžeta planirati dodatna sredstva za uređenje putne infrastrukture od Tunela D-B do Pazarića, dionicom tzv. Puta spasa,  proširivanje Spomeničkog kompleksa kao i za njegovu bolju promociju.

„Obezbijedit ćemo zemljište za parking prostor oko Spomeničkog kompleksa, uredit ćemo uličnu rasvjetu, te dionicu adekvatno obilježiti putokazima. Krenut ćemo i u promotivnu kampanju kako bi osigurali dolazak učenika, građana i turista u što većem broju na ovo mjesto“, obrazložio je ministar Fišo. S obzirom da je Fond memorijala u prošloj godini kroz naplate ulaznica u Tunel D-B inkasirao oko 800.000,00 KM, mišljenja je da bi se kroz nova ulaganja iznos tih sredstava bitno povećao.

Inače, ulaz u Spomenički kompleks Tunela D-B košta 10,00 KM za odrasle posjetitelje, 5,00 KM za studente i djecu, dok se po 2,00 KM naplaćuje ulaz za organizovane posjete djece.

Ovom prilikom je za sve posjetitelje, među kojima su u najvećem broju bili učenici devetih razreda sarajevskih osnovnih škola, održan historijski čas o značaju ovog objekta za odbranu Sarajeva.