U okviru priprema za održavanje EYOF-a 2019: Prezentiran pripremni dokument razvojnom planu olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana

Predstavnici francuskih kompanija iz Klaster Montagne-a, koje je predvodio ambasador Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson, prezentirali su danas premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću te ministrima privrede i finansija Muharemu Šabiću i Jasminu Halebiću Finalni izvještaj, odnosno pripremni dokument razvojnom planu olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman, u okviru priprema za održavanje EYOF-a 2019.

Prije prezentacije ambasador Rousson je naglasio da mu je zadovoljstvo posredovati u ovoj vrsti saradnje za koju želi da uspije, jer će zahvaljujući njoj moći poslati poruku francuskim poslovnim ljudima da Kanton Sarajevo nudi uvjete za povoljno investiranje ali i stanovnicima da ga posjete.

Finalni izvještaj posvećen razvoju Bjelašnice i Igmana sa presjekom trenutnog stanja te mjerama i preporukama za unapređenje neophodnih sadržaja izradile su francuske kompanije OREX Loisirs, Egis International i CNA-MO u okviru podrške i pomoći Vlade Francuske Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu i Istočnom Sarajevu u organizaciji predstojećeg zimskog Festivala Evropskih Olimpijskih igara za mlade.

Premijer Konaković je nakon prezentacije istakao kako Bjelašnica i Igman u radu aktuelne Vlade KS imaju posebno mjesto i prioritet iz opštih ekonomskih, a ne samo turističkih razloga.

„Analizama svjetskih turističkih organizacija i agencija Sarajevo je među deset najbrže rastućih turističkih destinacija po broju turista. Iz toga razloga, Vlada čini sve da se ovaj trend nastavi i dodatno unaprijedi, a to ćemo sigurno moći postići zahvaljujući i ovom dokumentu koji će nam poslužiti za izradu naših strategija i planova razvoja“, kazao je premijer Konaković.

Ministri Šabić i Halebić upoznali su goste iz Francuske sa projektima koje kantonalna Vlada provodi, kako i sa onima koje tek namjerava provesti i u narednoj budžetskoj godini, odnosno do održavanja Zimske evropske olimpijade mladih.

Dva primjerka printane verzije Studije namijenjene poboljšanju performansi planinske turističke ekonomije Kantona Sarajevo, odnosno Finalnog izvještaja Bjelašnica-Igman službeno su danas predate premijeru Konakoviću.

Nakon današnje prezentacije, najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između Kantona Sarajevo i Klaster Montagne-a koje će biti upriličeno početkom decembra i time zvanično potvrđena dosadašnja odlična saradnja.