Vlada Kantona Sarajevo

U KS 12 novih slučajeva koronavirusa, 38 oporavljenih i jedna preminula osoba

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus testirane 433 osobe, potvrđeno je 12 novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 38 osoba. Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih sedam odnosno 58,33 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 92 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 35, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 57 pacijenata. Na respiratoru je jedan pacijent i to na KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi šest pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpuštena jedna osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 139 pacijenata, od kojih su tri transportovana u KCUS i četiri u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 48 PCR testova, u Novom Gradu 17, u Semizovcu 17, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja. Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađeno 300 PCR testova.

Covid-pozivni centar je zabilježio 203 poziva, a obavljeno je i 189 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 405 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.173 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.346 osoba zaraženih koronavirusom i 50.680 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

Za danas je 800 naših sugrađana pozvano za vakcinisanje preko aplikacije ZZO KS, uključujući 152 osobe na hemodijalizi i 16 osoba na peritonealnoj dijalizi, te 34 osobe sa transplantiranim organima. Sutra, 21. maja 2021. godine (petak) vakcinisat će se zaposleni u apotekama prema dostavljenim prioritetnim spiskovima JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutske komore za privatne apoteke.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.