U Centru "Vladimir Nazor" obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom, korisnici i uposlenici Javne ustanove Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" danas su upriličili prigodni program, kako bi i na ovaj način skrenuli pažnju javnosti i nadležnih institucija na važnost kontinuirane podrške osobama sa ovim sindromom.

Tim povodom, ovu javnu ustanovu posjetile su ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice te zdravstva KS Amela Dautbegović i Zilha Ademaj, zastupnici u Skupštini Dževad Rađo i Selma Filipović koji su najavili nastavak podrške programskim aktivnostima JU "Vladimir Nazor" ali i svim ostalim ustanovama i organizacijama koje brinu za osobe s različitim vrstama poteškoća.

"Želja nam je na ovaj način kazati da su i ove osobe dio društva, da trebaju boravak u vrtiću, druženje s vršnjacima i podršku zajednice ali i da mogu mnogo uraditi za nju. Mi kroz svoje aktivnosti i radionice ovdje to i pokazujemo, a želja nam je da se one nastave za korisnike i nakon njihovog školovanja, da im se obezbijede zaštitne radionice kao i stanovanje uz podršku, odnosno kvalitetan život i socijalna inkluzija", kazao je predstavnik ove ustanove Mersudin Kadrić.

Kako je naveo, u razovrsne edukativne programske sadržaje i aktivnosti ovog Centra trenutno je uključen 181 učenik i polaznik.

Ministrica Dautbegović je navela da Ministarstvo za rad, socijlanu politiku, raseljena lica i izbjeglice posvećuje veliku pažnju zaštiti djece s poteškoćama u razvoju, među kojima su i djeca s Down sindromom.

"To je definisano posebnim zakonskim propisima, te se realizira i kroz dodatne aktivnosti koje vode nevladine organizacije u cilju njihove integracije i inkluzije u društvenu zajednicu. Ta podrška neće izostati ni ubuduće. Međutim, neophodno je jedno sistemsko uređenje za pomoć svoj djeci i osobama s poteškoćama, a podrazumijeva podršku i pomoć institucija vlasti kroz obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku. Jer, sva djeca nisu za redovni sistem školovanja i mora im se osigurati sistem prilagođen njihovom psihofizičkom razvoju. Institucije sistema, a prvenstveno one nadležne za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku moraju interresorno djelovati i omogućiti inkluziju ove djece i osoba u društvenu zajednicu", istakla je ovom priliko ministrica Dautbegović.

Ministrica Ademaj navela je i da Ministarstvo zdravstva KS u okviru svojih nadležnosti poduzima brojne aktivnosti u cilju unapređenja kvaliteta života osoba s poteškoćama u razvoju.

"Završli smo i izradu Uredbe o medicinskim i drugim pomagalima, tokom koje smo konsultovali sva udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom kao i roditelje djece s poteškoćama u razvoju. U proteklih šest mjeseci zaposlili smo i četiri nova logopeda u JU Dom zdravlja, a nakon posljednjeg sastanka sa predstavnicima Udruženja EDUS, razgovarala sam sa direktorom Doma zdravlja o zapošljavanju još jednog logopeda koji će biti isključivo na dispoziciji udruženjima, kako djeca ne bi morala dolaziti u prostorije Doma zdravlja", rekla je ministrica Ademaj.

Dodala je da će ovo ministarstvo nastaviti pratiti potrebe ove populacije i nastojati kroz djelatnost zdravstva ali i saradnju sa drugim ministarstvima učiniti sve da se olakša život ovoj djeci i njihovim porodicama.

Nakon druženja s mališanima i korisnicima Centra "Vladimir Nazor", predstavnici Kantona su obišli i prostorije ove javne ustanove te sa menadžmentom i uposlenicima razgovarali o aktuelnim projektima i planovima rada.