Vlada Kantona Sarajevo

Tužnih 26 godina: Počast i sjećanje za ubijene i ranjene Sarajlije

Na današnji dan prije 26 godina minobacačka granata ispaljena  sa položaja Vojske Republike Srpske na Hladivodama ubila je nedaleko od mosta Drvenija sedam naših sugrađama i ranila četiri.

Tog 29. novembra smrtno su stradali: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

U znak sjećanja  delegacije porodica ubijenih, Unije civinih žrtava rata KS, Kantona  Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Centar  su polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen ploču , te učenjem Fatihe i minutom šutnje odale počast svim ubijenim tog dana.

U ime Kantona Sarajevo  vijanac su položili dopredsjedavajuća Skupštine Smiljana Viteškić i ministar privrede  Haris Bašić koji je , u prigodnom obraćanju prisutnim, naglasio  koliko je potrebno govoriti i potsjećati se na ove tragedije, ne samo zbog prošlosti  nego posebno zbog budućnosti.

“ Nažalost, i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece u nama ne tako dalekom susjedstvu i takođe smo svjedoci da svijet čini jako malo, gotovo ništa, da se takvi zločini spriječe, ” istakao je Bašić.

On je poručio  da  Bosna i Hercegovina može i mora opstati gradeći uvažavanje, toleraciju i ravnopravnost, uz zadovoljenje pravde  i kažnjavanje zločinaca koji su ovaj i još mnoge zločine u BiH naređivali  i provodili.