Vlada Kantona Sarajevo

Tokom službenih sastanaka u Kini ukazano na potencijal ulaganja kineskih investitora u izgradnju tehnološkog parka:Dogovorena i posjeta delegacije grada Dialiana Sarajevu

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo predvođena premijerom Edinom Fortom posljednjih dana boravi u Kini gdje su pored učešća na investicijskoj konferenciji Centralna i Istočna Evropa (17+1), prisustvovali brojnim sastancima sa liderima kineskih regija.

“U gradu Dalianu, koji je centar regije Liaoning, smo sa gradonačelnikom Tan Chengx dogovorili proces uspostave sestrinskih odnosa sa Kantonom Sarajevo. Delegacija ovog grada, koji broji sedam miliona stanovnika, u skorije vrijeme će posjetiti Sarajevo. Ljudima koji odlučuju, ukazali smo na potencijal ulaganja kineskih investitora u izgradnju tehnološkog parka, te jačanje inžinjerske baze u Kantonu Sarajevo”, kazao je premijer Forto.

Naglašeni su i veliki potencijali turističke saradnje a prvi korak je dolazak televizijske ekipe Dalian TV koji će svojim gledateljima kroz reportaže prikazati Sarajevo.

Zapaženo je bilo učešće naše delegacije na forumu gradova i regija Kina- Centralna i Istočna Evropa (17+1) u Ningbou, te na investicijskoj konferenciji "Inovacije kao nova platforma saradnje".

Pored ostalog sastali se sa potpredsjednikom državne agencije za saradnju sa regijama i gradovima u inostranstvu Song Jingwu, te direktorom agencije za promicanje investicija u inostranstvu, koja je u sklopu državnog ministarstva trgovine, Liu Dianxun-om.

Premijer Forto je predvodio je delegaciju 17+1 zemalja Centralne i Istočne Evrope na sastanku sa guvernerom regije Liaoning. Provincija se nalazi na sjeveroistoku Kine, sa 43.5 miliona stanovnika, 14 urbanih centara, milion studenata, 115 visokoškolskih ustanova…

Premijer Forto i ministar finansija KS Amel Kovačević su otputovali na poziv Kineske ambasade a cilj posjete je promocija Sarajeva kao poslovne destinacije i povezivanje sarajevske sa kineskim regijama i gradovima.

Ovom prilikom, premijer Forto je istakao da je opredjeljenje Kantona Sarajevo da kontinuirano jača saradnju sa Narodnom Republikom Kinom jer to predstavlja značajnu razvojnu šansu, ne samo za  Kanton Sarajevo već cijelu BiH.