Vlada Kantona Sarajevo

Svečano otvoreno Odjeljenje pedijatrije u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš"

Prvi put od osnivanja Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš", u ovoj zdravstvenoj ustanovi formirano je Odjeljenje pedijatrije. Smješteno na površini od 740 kvadratnih metara, čine ga Odsjek za prijem i dnevnu bolnicu, Odsjek za opću pedijatriju i Odsjek za neonatologiju.

Odjeljenje raspolaže sa 15 terapeutskih kreveta, a buduće pacijente će liječiti devet pedijatara, dvije glavne i 16 pedijatrijskih sestara, koji će pružati sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić istakao je da se ideja o formiranju pedijatrije rodila prije tri godine, usljed manjka pedijatara. Kako je zakonska obaveza da Opća bolnica ima Odjeljenje pedijatrije, odlučili su da krenu u projekt.

"Uz pomoć Ministarstva zdravstva i Skupštine KS dobili smo određena sredstva i nabavili opremu, ali najteža stvar bilo je kako pronaći kadar. Raspisali smo konkurs za pedijatre na koji se javilo dvoje ljudi, a nama je trebalo sedam. Naši pedijatri su se žalili da su opterećeni poslom i da je profil kadra ljekara 'stariji' te da će uskoro otići u penziju. Uz veliku angažovanost šefice pedijatrije Jasmine Šlaku, uspjeli smo angažovati pedijatre od Bihaća do Konjica. Uz dva stara, danas imamo još sedam novih pedijatara", rekao je Kravić.

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo rekla je da je otvaranje Odjeljenja pedijatrije državnički čin. Ministarstvo je iz budžeta za 2019. godinu obezbijedilo 2.080.000 KM za nabavku opreme, dok je prethodne godine izdvojeno 367.368 KM za rekonstrukciju prostora.

"Ovo što mi radimo na kantonalnom nivou ima veliku vrijednost. Od danas naš grad posjeduje jos jedno dječije odjeljenje, čime nastavljamo sa razvijanjem pedijatrije u Kantonu. Animiraćemo širu društvenu zajednicu da više pažnje i brige posveti rastu, razvoju i zdravlju budućih naraštaja", rekla je ministrica Sofić.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković uputio je čestitke menadžmentu Opće bolnice, ministricama Zilhi Ademaj i Ameli Sofić, kao i Zavodu zdravstvenog osiguranja KS koji su uradili veliki posao.

"Koliko god da imate dobre ideje i novac, ako nemate ljude koji takve ideje mogu pretvoriti u stvarnost, ništa vam ne znači. Ovdje svjedočimo da u zadnjih nekoliko godina i u Ministarstvu zdravstva KS i u menadžmentu Opće bolnice, imamo sreću da imamo ozbiljne ljude na čelu, koji rješavaju još jedan društveni i ljudski problem. Glavno pitanje bilo je kako pronaći pedijatre, jer svaki dan gledamo kako ih sve više nedostaje. .Shodno tome smo prije nekoliko godina počeli jedan atrofirani proces specijalizacije pedijatara i drugih grana koji su decenijama bile potpuno zapostavljene. Na specijalizacije su se slali podobni kadrovi, a jedna od grana gdje plaćamo ceh je briga prema našim najmlađim", rekao je Konaković.

Projekat od velikog javnog značaja je pomogla i kompanija Coca-Cola, koje je donirala inkubator za prijevremeno rođenu djecu, ali i tri studentice Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu , Semra Zaimović, Šejla Manjgafić i Amna Delić, koje su besplatno oslikale prostor pedijatrije omiljenim i popularnim likovima iz crtanih filmova, kako bi boravak pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi bio što ugodniji.