Vlada Kantona Sarajevo

Svečano otvoreno obnovljeno porodilište u Općoj bolnici „Prof. dr. Abdulah Nakaš“

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić i direktor Opće bolnice „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ Zlatko Kravić svečano su otvorili danas obnovljeno porodilište u ovoj bolnici. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Prvi put od izgradnje nekadašnje Vojne bolnice adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju. Nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema kojom se, uz educiran kadar, budućim mamama i novorođenčadima u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetnija i sigurnija usluga u skladu sa evropskim standardima.

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa te operaciona sala u sklopu Odsjeka za hitne carske rezove, čime je sada ispunjen svjetski standard i protokol da se hitni carski rez mora uraditi u roku od 10 minuta.

Ovom prilikom, ministrica Sofić je iskazala svoje zadovoljstvo zbog prisustva ovom svečanom, ali i izuzetno značajnom činu.

„Novoadaptirano porodilište od sada će biti u skladu sa savremenim tokovima u oblasti medicine, posebno kada je u pitanju kadar, prostor i oprema“, istakla je ministrica Sofić.

Zaželjela je svim uposlenicima ove bolnice uspješan rad te budućim mamama sretno roditeljstvo.

Dodala je kako je Ministarstvo zdravstva finansiralo ovaj projekt iz Budžeta KS, jer je njegovo opredjeljenje kao i opredjeljenje aktuelne Vlade da podigne zdravstvenu zaštitu populacije majki i djece na viši nivo.

Iz tog razloga, Vlada je u martu ove godine svojim zaključkom podržala realizaciju projekta koji se tiče formiranja Odjela pedijatrije u ovoj bolnici, zbog čega je resorno ministarstvo za ovu namjenu planiralo sredstva u iznosu od 2.080.000 KM.

Predsjedavajući Konaković je kazao kako je postala rutina da neke dobre stvari najavljujemo, otvaramo i prezentiramo baš u ovoj bolnici, a koja je postala jedan od bitnijih stubova zdravstvene zaštite u Kantonu.

„Svaku ste marku uloženih sredstava zaista opravdali i višestruko ste društvu vratili povjerenje. U zadnje četiri godine dr. Kraviću primjer ste ozbiljnog pristupa poslu, kvalitetne usluge te stalnog i kontinuiranog porasta pružanja kvalitetne usluga u vremenu kada, nažalost, politika zadire i u ovu društvenu poru preduboko i kada se naša politička prepucavanja osjete na leđima korisnika zdravstvenih usluga. Ipak, čini mi se da vi činite jedan presedan u Kantonu Sarajevo i izgledate potpuno drugačije bez obzira na sve okolnosti“, naglasio je predsjedavajući Konaković.

Istakao je i kako se nada da će ova zdravstvena ustanova ubrzo doći do nivoa kantonalne bolnice u kojoj će se objediniti nivo tercijarnih zdravstvenih usluga, sa kojima trenutno postoje problemi u Kantonu Sarajevo.

Načelnik Hadžibajrić je predao direktoru Kraviću odluku o dodjeli donacije kojim ova lokalna zajednica sa 30.000 KM podržava rad ove zdravstvene ustanove.

Direktor Kravić je podsjetio prisutne  da je priča o obnovi porodilišta počela prije četiri-pet godina, kada se s tadašnjim kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem dogovarao o nekim stvarima za Opću bolnicu.

„Nije bilo malo tada skoro četiri miliona KM odvojiti iz budžeta Kantona. Nadam se da smo opravdali sav taj novac koji je došao u ovu bolnicu i opravdali očekivanja ljudi“, rekao je Kravić na današnjoj svečanosti. 

Za kraj ove godne najavio je i svečano otvaranje Pedijatrijskog odjeljenja koje će se po prvi put uspostaviti i otvoriti u ovoj bolnici.

„Što se tiče građevinskih radova oni su završeni, što se tiče opreme ona je nabavljena. Jedini problem imamo oko pedijatara, međutim na dobrom smo tragu da i to riješimo. Potrebna su nam još dva pedijatra da bi to odjeljenje počelo da radi u punom kapacitetu“, izvjestio je direktor Kravić te iskazao nadu da će iza Nove godine sve prisutne moći pozdraviti iz kantonalne bolnice.