Vlada Kantona Sarajevo

Svečano otvorene nove prostorije pozajmnog odjeljenja Biblioteka Sarajevo u ulici Paromlinska 35

Otvaranje pozajmnog odjeljenja Biblioteke Sarajeva u ulici Paromlinska 35 upriličeno je danas, a nove prostorije biblioteke presijecanjem vrpce otvorili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić,m načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktorica JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo.

Biblioteka je nekoliko decenija unazad imala veliki problem s neadekvatnim uslovima za rad u pozajmnom odjeljenju na području općine Novo Sarajevo koje se nalazilo u ul. Paromlinska 44.

Ministar Avdić je, ovom prilikom, izrazio zadovoljstvo što će građani ovog mjesnog područja uz podršku lokalne zajednice dobiti jednu novu biblioteku, pristupačnu i reprezentativnu svim korisnicima, te da se nada da će ova saradnja i u budućnosti biti nastavljena.

Načelnik Tanović je u svom obraćanju istakao je kako je od samog početka upoznat s teškim uslovima u kojima se nalazilo pozajmno odjeljenje biblioteke u ulici Paromlinska 44 i da su postojeći prostori bili neuslovni za držanje bibliotečke građe, te je iskazana potreba da se iznađe neki novi prostor adekvatniji za rad uposlenika i čuvanje knjiga.

“Prostor koji smo pronašli za pozajmno odjeljenje morali smo renovirati, kako bi bio reprezentativan i adekvatan za smještanje bibliotečke građe, zašto je Općina izdvojila oko 30.000 KM. Uz pomoć Općinskog vijeća, koje je usvojilo Odluku o davanju u zakup općinskog poslovnog prostora na korištenje ovoj javnoj ustanovi, uspjeli smo obezbijediti da Biblioteka prostor koristi besplatno, odnosno da samo budu zaduženi za plaćanje režijskih troškova”, istakao je načelnik Tanović.

Dodao je i kako je ove godine Općina Novo Sarajevo podržala rad Biblioteka Sarajevo i na način da je obezbijedila sredstva za besplatne članarine u pozajmnim odjeljenima na području ove lokalne zajednice za ukupno 666 korisnika.

Direktorica Lendo je zahvalila Općini i resornom ministarstvu na podršci kada je u pitanju rad ove ustanove, te nove prostorije pozajmnog odjeljenja u ulici Paromlinska 35 proglasila otvorenim.

U pozajmnom odjeljenju u ulici Paromlinska br. 35 u slobodnom pristupu dostupna je bibliotečka građa dječije književnosti i obavezne lektire za osnovne i srednje škole, zatim popularna djela domaće i svjetske književnosti, kao i beletristika i stručna literatura, uglavnom iz oblasti društvenih nauka.