Svečana sjednica Skupštine: Duško Vujošević počasni građanin Kantona Sarajevo

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je sinoć u Narodnom pozorištu, u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" koja se već trinaestu godinu održava od 2. do 9. maja.

Predsjedateljica Skupštine Ana Babić je podsjetila da se 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

„I u prvom i drugom naletu fašizma, Sarajevo se odbranilo tolerancijom, hrabrošću i patriotizmom. Upravo ljubav prema domovini bilo je najjače osjećanje koje je pobjeđivalo, nadahnjivalo, pomagalo i spasavalo. Koristim priliku da spomenem sve one hrabre borce koji su tokom najtežih dana rata dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je trenutak da ih se sjetimo s osjećajem duga i zahvalnosti. Upravo njima koji su braneći domovinu izgubili živote, dugujemo za mir, stabilnost i oslobođenje“, rekla je predsjedateljica Babić.

Naglašavajući da je mir potreban svima i podsjećajući na patnje izbjeglica te drugih stradalnika, kazala je da šalje poruku mira, sloge i zajedništva i pozvala ljude da jedni drugima pružaju "ruku ljubavi i prijateljstva".

Tokom svečanosti, dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima povodom Dana Kantona Sarajevo.

Na osnovu odluke kantonalne skupštine od 4. aprila, aktuelni selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Duško Vujošević proglašen je počasnim građaninom te mu je uručena Povelja Kantona Sarajevo zbog izuzetnog doprinosa razvoju sporta i afirmaciji Kantona i Bosne i Hercegovine te širenju istine o ratnim dešavanjima na ovim prostorima i razvijanju tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Pojedinačna Plaketa Kantona dodijeljena je profesorici Rabiji Bosnić za izuzetan doprinos razvoju obrazovnog sistema na području Kantona i nesebičan doprinos širenju ideje humanosti među kolegama i učenicima.

Plaketom su odlikovani i akademik Dejan Milošević-za izuzetan doprinos razvoju nauke i obrazovanja, naučna postignuća u teorijskoj fizici, kao i emeritus prof. dr. Marinko Pejić - za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti.

Posthumno je odlikovana bosanskohercegovačka glumica Nada Đurevska za izuzetan doprinos razvoju pozorišne i filmske umjetnosti te očuvanje kulturne baštine BiH.

Košarkaš Mirza Delibašić odlikovan je posthumno za višegodišnje uspješno djelovanje, iznimna postignuća i nemjerljiv doprinos razvoju sporta u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Plaketom Kantona Sarajevo odlikovan je posthumno i nedavno preminuli akademik Vladimir Premec.

Od kolektiva, Plaketu Kantona Sarajevo dobila je manifestacija Sarajevo Film Festival za izuzetne rezultate u popularizaciji filmske umjetnosti u Kantonu, Bosni i Hercegovini te regiji, kao i za značajan impuls razvoju turizma, kreativne industrije i privrede na području Kantona i BiH.

Plaketom je odlikovano i Udruženje porodica, djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" za nesebičan humanitarni rad i zalaganje za obrazovanje djece i osoba s poteškoćama te za podršku njihovim porodicama.

Kolektivni dobitnik Plakete Kantona je i Plivački klub SPID Sarajevo za postignute rezultate i izuzetan doprinos unapređenju kvaliteta života djece s invaliditetom te njihovoj inkluziji u društvenu zajednicu na području Kantona i Bosne i Hercegovine.