Vlada Kantona Sarajevo

Stanje mališana smještenih na Infektivnoj klinici je zadovoljavajuće

Djecu koja su sinoć zadržana na Infektivnoj klinici KCUS-a jutros je obišao premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva te kulture i sporta Elvir Kazazović, Emira Tanović – Mikulec i Samer Rešidat.

Sa trenutnim zdravstvenim stanjem zadržanih mališana delegaciju Vlade upoznala je šefica klinike Nada Koluder.

„Sinoć smo primili 44 djece sa simptomima dehidracije, od čega smo njih 18 zadržali. Trenutno stanje hospitalizovane djece je zadovoljavajuće jer se većina mališana od dehidracije tokom noći oporavila. S liječenjem nastavljamo dalje uz maksimalnu opreznost jer je u pitanju specifičan tok bolesti koji se mora kontinuirano pratiti. Pretpostavljamo, ali još uvijek ne možemo potvrditi, da je uzrok salmonela koju su unijeli konzumirajući pavlaku i jaja sa tjesteninom, jer klinička slika upućuje na bakterijsku alimentarnu infekciju“, obrazložila je Koluder.

Prema riječima ministrice zdravstva Tanović – Mikulec niko od djece nije životno ugrožen a čeka se i zvanična potvrda stvarnog uzročnika.

„Trenutno su angažirani uposlenici Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo koji su uzeli uzorke te čekamo rezultate provedenih analiza koje će pokazati da li se radi o salmoneli ili nekom drugom uzročniku infekcije“, pojasnila je ministrica Tanović – Mikulec.

Kako je istakla direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović – Halilović jučer su, nakon pojave povećane temperature, povraćanja i dijareje kod djece u pojedinim vrtićima, to odmah prijavili Sanitarnoj inspekciji koja je izašla na teren i pregledala te vrtiće i konstatirala da hrana koju su djeca konzumirala, a koja se priprema u centralnoj kuhinji je po deklaracijama tehnički ispravna.

„U pitanju su djeca iz vrtića Mašnica, Skenderija i Lastavica te jedno dijete iz vrtića Leptirić. Jutros imam informaciju da u drugim vrtićima nije zabilježen izostanak djece. Radi se o vrtićima sa područja općina Stari Grad, Centar i Novi Grad“, navela je direktorica.

Premijer Kantona Sarajevo Konaković je istakao da je važno da da djeca imaju adekvatnu terapiju i tretman te da nema pogoršavanja njhovog stanja.

„Nije lijepo vidjeti ovu djecu kako leže u bolničkim posteljama, umjesto da su negdje drugo na ljepšim mjestima. Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi bila potrebna dodatna vrsta terapije ili bilo koja druga vrsta angažmana“, istakao je Konaković.