Sredstvima od po 500.000 KM iz Budžeta KS, uz dodatna ulaganja općina, bit će sanirani tereni stadiona „Asim Fergatović Hase“ i „Grbavica“

Sredstvima od po 500.000 KM iz Budžeta Kantona Sarajevo, uz dodatna ulaganja općina, rekonstruirat će se i sanirati tereni Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i Stadiona „Grbavica“. Ovo je danas potvrdio premijer KS Elmedin Konaković, tokom obilaska ovih stadiona zajedno sa ministrom kulture i sporta KS Mirvadom Kurićem, te načelnicima općina Centar Nedžadom Ajnadžićem i Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom.

Vidjeli smo u kojem stanju potreba je stadion. FIFA-ine komisije su uočile nepravilnosti koje se odnose na infrastrukturu stadiona, a radi se o rasvjeti, VIP mjestima, sigurnosnim zonama i terenu koji je u relativno boljem stanju od onog na stadionu Grbavica. Procjena je da bi ovaj projekt, ukupno gledano, trebao koštati oko milion KM. Vlada Kantona Sarajevo priprema rebalans Budžeta KS ove sedmice, i u prilici smo da minimalno po 500.000 KM investiramo u jedan i drugi stadion. Načelnik i njegova administracija vrlo dobro znaju šta je 'Koševu' potrebno da bi dobilo sve potrebne certifikate, kako bi se na njemu mogle igrati utakmice Reprezentacije BiH i druge međunarodne utakmice. Za nas nije bitno da mogu biti samo međunarodne, bitno nam je i da naši klubovi imaju što bolje uslove za rad i nastup u domaćem takmičenju i da oni koji dolaze u Sarajevo uživaju igrati na našim stadionima“, objasnio je premijer Konaković.

Najavljeni rebalans kantonalnog Budžeta trebao bi biti donesen do kraja ovog mjeseca i, u skladu sa opredjeljenjem Vlade KS, pomenuta sredstva bit će usmjerena na infrastrukturnu podršku i sanaciju terena ova dva stadiona na kojima svoje premijerligaške utakmice igraju najpoznatiji bosanskohercegovački fudbalski klubovi „Sarajevo“ i „Željezničar“.

„Ovakav prijedlog među članovima Vlade KS je proistekao, nakon odigravanja utakmice između reprezentacije Bosne i Hercegovine i Belgije na 'Grbavici', kada smo se i lično mogli uvjeriti da je teren ovog stadiona bio u izuzetno lošem stanju. Ministarstvo kulture i sporta je svjesno važnosti ulaganja u infrastrukturu te ponukani onim što smo vidjeli na 'Grbavici' riješili smo da idemo s ovim projektom, čijom realizacijom ćemo osposobiti oba stadiona za sve međunarodne ustakmice“, kazao je ministar Kurić.

Posebno je istakao lično zadovoljstvo činjenicom da ova Vlada ima sluha za kulturu i sport, jer je za narednu godinu najavljeno ulaganje dodatnih četiri miliona KM u infrastrukturu sportskih objekata. Pojasnio je i da su pomenuta ulaganja vezana za organizaciju EYOF-a 2019 te najavio ulaganje istog iznosa i u kulturu.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je istakao da postoje ozbiljna nastojanja da se na sarajevskim stadionima ispune uslovi FIFA-e i UEFA-e, da su evidentni problemi koje je u tom cilju potrebno ukloniti, te da će Općina u narednom periodu krenuti u izradu međunarodnog javnog poziva za pronalazak partnera i investitora.

„Općinska administracija će intenzivno raditi u dva pravca. Prvi pravac je otklanjanje slabosti na stadionu koje su uočene, a paralelno sam formirao tim koji pravi pretkvalifikacijski tekst međunarodnog javnog poziva kojim ćemo tražiti strateškog partnera i investitora s elementima koje smo definisali u arhitektonskom i ekonomsko-privrednom smislu“, naglasio je Ajnadžić.

Nakon posjete stadionu „Asim Ferhatović Hase“, delegacija Vlade KS zajedno s načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom posjetila je Stadion „Grbavica“.

„Zadovoljstvo mi je doći na 'Grbavicu' i vidjeti da ljudi koji vode 'Željezničar' vrlo ozbiljno i dugoročno razmišljaju o izgradnji infrastrukture. Izgradnja istočne tribine i sve drugo što su uradili dovelo je Reprezentaciju BiH da ponovo igra u Sarajevu. Ono što smo uočili kao problem u koji se kao Vlada možemo uključiti da pomognemo rukovodstvu ovog kluba i građanima KS jeste ideja da popravimo ovaj travnjak koji dugo nije saniran“, rekao je premijer Konaković te najavio podršku Vlade u najavljenoj rekonstrukciji južne tribine te uputio poziv svima koji imaju mogućnost da podrže i ovaj projekt uprave „Želje“.

Kako je naveo ministar Kurić, Vlada KS namjerava ovim projektom započeti značajnija ulaganja u infrastrukturu sportskih objekata u KS, kao i u oblast kulture te pozvao i apelovao na više nivoe vlasti da se aktivnije uključe i konkretno podrže ovakvu vrstu ulaganja.

„Izuzetno mi je drago što se desio ovako jedan brz i konkretan odgovor vrlo odgovorne kantonalne administracije koji su prepoznali naš zajednički cilj da dovedemo fudbalsku Reprezentaciju BiH u Sarajevo. Ovim su se odazvali i na naš apel za uključivanje drugih nivoa vlasti. Općina Novo Sarajevo dugi niz godina izdvaja značajna sredstva  za razvoj svih vrsta sporta, pa tako finansijski značajnim sredstvima pomože sve projekte koji su vezani za Stadion 'Grbavica'. Do sada smo bili jedini, a od danas uz nas je i Vlada KS koja je osigurala respektabilna sredstva kako bi se uslovi na ovom stadionu još više unaprijedili, a što je prijeko potrebno za održavanje međunarodnih utakmica kako Reprezentacije BiH tako i našeg 'Želje'“, rekao je ovom prilikom načelnik Koldžo.

Iskazao je i zadovoljstvo što se ovaj projekt odnosi i na stadion „Asim Ferhatović Hase“, kao i očekivanja da će ova ulaganja doprinijeti da oba sarajevska premijerligaša kroz svoju bolju igru  značajnije utiču i na unapređenje bosanskohercegovačkog fudbala uopšte.

Očekivati je da bi sanacija pomenutih terena mogla biti okončana do trenutka kada bi reprezentacija BiH trebala ponovo biti domaćin u nekom međunarodnom susretu, ali i da bi ovaj problem u premijerligaškim i budućim međunarodnim nastupima „Sarajeva“ i „Želje“ bio trajno riješen.