Vlada Kantona Sarajevo

Spašavamo živote, 10% pregledanih ima sumnjive nalaze, kod jedan posto potvrđeno oboljenje: Sarajevo regionalni centar u prevenciji karcinoma

Od jula ove godine obavljeno je skoro 8.000 preventivnih pregleda u okviru projekta „Život je u pitanju“ koje je pokrenulo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.Omogućeni su potpuno besplatni pregledi dojke, grlića maternice i debelog crijeva u osam zdravstvenih ustanova u KS za preko 10.000 ljudi.

Zbog sumnje da bi mogla postojati bolest, 709 osoba je upućeno na dalju dijagnostiku. Kod 48 osoba je, nažalost, definitivno potvrđena bolest i upućeni su na dalju dijagnostiku i liječenje. Spomenutih 709 osoba je obavilo pregled u fazi kada se bolest može prevenirati i otkriti na vrijeme, što pokazuje da je ovakav jedan projekt Ministarstva zdravstva bio jedan od najznačajnijih u ovoj godini.

Prema ovim podacima, kod 10% pregledanih osoba postoji sumnja, a kod skoro jedan posto i potvrda bolesti.

Postigli smo to da Kanton Sarajevo polako postaje centar regiona i države iz kojeg se šalju poruke o važnosti prevencije i očuvanja zdravlja.

"Radimo prave stvari u pravo vrijeme. Želim se zahvaliti građanima KS na odzivu, ali i vrijednom medicinskom osoblju koje je radilo na realizaciji ovog projekta. U budžetu za narednu godinu planiramo nastavak ovog projekta sa još nekim novitetima", naglasio je ministar zdravstva KS prof.dr. Haris Vranić.

Služba za protokol i press KS