Vlada Kantona Sarajevo

Slijede aktivnosti na sprečavanju “rada na crno” u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i predstavnici Udruženja privatnih predškolskih ustanova i roditelja djece razgovarali su o aktuelnim problemima u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.
Teme su bile nedostatak stručnog kadra, posebno odgajatelja, u sarajevskim vrtićima te rješavanje ovog kao i ostalih aktuelnih problema.

Kako je navedeno, među prioritetima Ministarstva su i rješavanje “listi čekanja”  u JU „Djeca Sarajeva“ radi uključivanja djece u organizirane programe odgojno-obrazovnog rada, ali i uređenje i unapređenje oblasti poslovanja privatnih predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je “da je neophodno eliminirati ‘rad na crno’ u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja i zaštiti djecu od zloupotrebe neodgovornih pojedinaca ili grupa koji svoj rad organizuju na nelegalan način i bez zadovoljavanja propisanih standarda, te kroz institucije sistema zabraniti njihov rad i onemogućiti otvaranje novih.

Ministrica Bogunić je najavila da će Ministarstvo, uz podršku Vlade KS,  formirati stručni tim koji će u zadanom roku pripremiti stručnu analizu aktuelnog stanja u javnim i privatnim predškolskim ustanovama KS kao i u ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama sa prijedlozima rješenja problema, u skladu sa zakonskim propisima.

Jedan od zaključaka je “da će se pokrenuti aktivnosti na zatvaranju različitih subjekata koji okupljaju predškolsku djecu u okviru različitih firmi kao što su obrt, društva ograničene odgovornosti, udruženja i sl.”

“Dogovorena je intenzivnija saradnja ustanova predškolskog odgoja s Ministarstvom radi rješavanja navedenih problema u najboljem interesu, kao i omogućavanja da se svako dijete uključi u neki od programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Također je dogovoreno da se što prije sagledaju slobodni kapaciteti u predškolskim ustanovama radi ostvarenja navedenog cilja”, istakla je ovom prilikom ministrica Bogunić.