Vlada Kantona Sarajevo

Skupštine i Vlada KS: Švabo HVALA TI!

Povodom smrti velikana bosanskohercegovačkog fudbala Ivice Osima, rukovodstva Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, zajedno sa zastupnicima i ministrima upućuju riječi iskrenog i dubokog suosjećanja porodici naše fudbalske legende.

"Današnji dan bit će upisan crnim i tužnim slovima u bosanskohercegovačku sportsku istoriju. Danas je preselio veliki fudbalski virtouz, naš Štraus s Grbavice. Iako se dugo borio s bolešću, svi smo zatečeni i tužni zbog njegovog odlaska. Otišao je veliki fudbalski znalac koji je i pored svoje bolesti dao ključni doprinos za oporavak bh. fudbala. Zbog svega što je popularni Švabo učinio, tokom svoje bogate fudbalske igračke i trenerske karijere, zaslužio je veliko i neizmjerno HVALA", poručili su ovim tužnim povodom predstavnici Skupštine i Vlade KS.

A ova tužna vijest stigla je iz Austrije, gdje je Osim boravio posljednjih godina. Rođen je u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960, a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Igrao je i za Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Nastupao je za jugoslavensku reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi svog Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a deset dana kasnije probudio se iz kome. FIFA ga je 2011. godine postavila na čelo Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH, a on je pomogao Savezu i postavio stvari na svoje mjesto.