Vlada Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo verificirala Odluku: Počasni građanin KS prof. dr. Mehmet Emin Birpinar iz Turske

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj Drugoj radnoj sjednici verificirali Odluku Odbora za dodjelu javnih priznanja KS da Plaketa „Počasni građanin KS“ pripadne prof. dr. Mehmetu Eminu Birpinaru iz turskog grada Konye, čije je porodično porijeklo iz Travnika.

Plaketa mu se dodjeljuje za izuzetne zasluge i doprinos u pružanju pomoći djeci KS te unapređenju međunarodne saradnje i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima demokratičnosti, solidarnosti i humanosti. Trenutno obavlja funkciju zamjenika ministra za zaštitu okoliša i urbanizaciju i član je nekoliko međunarodnih institucija, kao što je Američko društvo inženjera.

Posthumno su “Plaketu Kantona Sarajevo” dodijelili Safetu Plakalu, kao priznanje za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju Kantona i Bosne i Hercegovine u oblasti kulture i umjetnosti. Safet Plakalo (1950-2015) bio je dramski pisac, pozorišni kritičar i teatrolog i osnivač Sarajevskog ratnog teatra.

„Plaketa KS“ bit će dodijeljena i Avdi Huseinoviću, kao priznanje za izuzetan doprinos širenju istine o ratnim dešavanjima na području KS i BiH. Autor je velikog broja knjiga i dokumentarnih filmova iz perioda agresije na BiH (1992-1995.) čime je dao nemjerljiv doprinos da se istina o agresiji i genocidu ne zaboravi.

I na kraju “Plaketa KS” bit će dodijeljena i Fondu KS za izgradnju stanova za članove porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe u periodu 1992-1995. kao priznanje za izuzetan doprinos u stambenom zbrinjavanju boračke populacije na području KS.