Vlada Kantona Sarajevo

Sjednica Vlade KS: Proglašena epizoda "Uzbuna"

Na današnjoj telefonskoj sjednici, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune".

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo jučer su zabilježili prekoračenje praga uzbune PM10 čestične tvari u zraku (300 µg/m3) na automatskim stanicama Otoka (316 µg/m3) i Ilijaš (332 µg/m3).

Također, visoke koncentracije PM10 čestica su zabilježene i danas. Na automatskoj stanici Vijećnica prosječne dnevne vrijednosti za ovaj polutant izmjerene do 8 sati su iznosile 286 µg/m3,, na Otoci 422 µg/m3 , Ilidži 425 µg/m3 i Ilijašu 557 µg/m3.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednih 48 sati očekuje se stabilna vremenska situacija, bez vjetra i padavina uz pojavu temperaturne inverzije.

Mjere koje se preduzimaju u okviru epizode "Uzbuna" su slijedeće:

- U zoni A: “Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo (Sl. novine KS, 30/17). Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu dana od dana donošenja Plana.

- Organizacija nastave u školama sa ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave. - Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu.

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „Upozorenje“ i “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo.

Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Više informacija o mjerama samozaštite zdravlja građani mogu naći u prilogu: ¨Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo¨ na web stranici Zavoda - http://www.zzjzks.ba.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka, te Lista pravnih i fizičkih lica na koja se odnosi Plan, mogu se pratiti na stranici Vlade Kantona Sarajevo stranici http://vlada.ks.gov.ba / .

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.