Sjednica Komisije za prostorno uređenje, stambeno – komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša: Problem deponije Smiljevići sistemski riješiti

Problem lokalne deponije Smiljevići bio je povod nastavka sjednice skupštinske Komisije za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okoliša, na kojoj je, po riječima njenog predsjednika i zastupnika u Skupštini KS (SKS) Zvonke Marića jasno vidljivo kako je Vlada Kantona Sarajevo opredjeljena za strateško rješavanje ovog problema.

Sjednici su danas prisustvovali članovi Komsije, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović, direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić, te predstavnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad i predstavnici građana koji žive u naseljima oko deponije Smiljevići.

“Svi učesnici sjednice su se složili kako bi oni koji su usključeni u rješavanje ovog problema trebali biti bolje iskoordinirani. Ovo je životni problem, i ne trebamo dozvoliti da budemo ‘ugušeni u vlastitom smeću’”, istakao je zastupnik Marić, te dodao kako deponija nije napravljena u gradu, nego je grad izgrađen oko deponije.

Naveo je da su ti objekti bespravno izgrađeni i niko nije za to da se oni sruše, ali i dalje nije jasno zašto se s njihovom gradnjom nastavlja.

“Očigledno su bivše vladajuće politike davale prešutnu saglasnost za gradnju, a objekti nikad nisu legalizovani”, naglasio je zastupnik Marić.

Najavio je kako će se u narednom periodu učiniti sve da se ovaj gorući problem sistemski riješi, a najavljena je i tematska sjednica Vlade o ovom pitanju.

Također, na sjednici Komisije su dati prijedlozi da se uradi strategija koja bi podrazumijevala izgradnju nove deponije izvan grada, ili da se deponija Smiljevići uskladi sa savremenim standardima i metodama odlaganja, kao što je to npr. u Splitu ili Sloveniji urađeno.