Vlada Kantona Sarajevo

Sjećanje na osam ubijenih Sarajlija u Isevića sokaku

Na današnji dan, prije 25 godina, granata ispaljena sa agresorskih položaja usmrtila je osmero Sarajlija u ulici Isevića sokak kod broja 23, dok su čekali u redu za vodu. Još 19 naših sugrađana tada je teže i lakše ranjeno.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su danas položile porodice i prijatelji, delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, kao i sugrađani.

U ime Kantona Sarajevo prisutnima se obratio ministar privrede Muharem Šabić koji je istakao da  moramo sačuvati od zaborava nevine žrtve, "jer je zaborav grijeh i saučešće u zločinu".

"Zato smo ovdje, a bićemo i narednih godina, da se ovaj i brojni drugi masakri nad nevinim civilima nikada ne ponove. Zbog naših ubijenih sugrađana ali i naše djece, nećemo i ne smijemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može razumjeti", rekao je ministar Šabić.

U masakru u Isevića sokaku ubijeni su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Jasna Šarić, Bajro Pinjo, kao i dvoje djece-trinaestogodišnja Aferdita Sadikaj i sedamnaestogodišnji Senad Lagumdžija.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica rekao je da ovaj zločin potvrđuje da su civili Sarajeva ubijani planirano i selektivno.

"Zločinci su imali takve instrumente da su tačno mogli osmatrati gdje i šta granatiraju. Ubijali su nemilosrdno građane Sarajeva, ginulo se svakodnevno, ali sve je zabilježeno, a naša je obaveza da čuvamo istinu od zaborava", poručio je ovom prilikom Grabovica.