Vlada Kantona Sarajevo

Sastanak ministra Kazazovića sa učenicama Prve bošnjačke gimnazije: Jedan predmet jedan udžbenik

Učenice trećeg razreda Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva Esma Tvrtković, Naida Bahtijar i Sanita Đumišić upoznale su danas ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića sa projektom „Jedan predmet jedan udžbeniik“.

Ovom prilikom, učenice su ukazale na problem udžbeničke politike koja ne prati nastavni plan i program, jer za učenje jednog predmeta treba koristiti više različitih knjiga. Nakon sprovedene ankete među učenicima njih više od 90 posto je reklo kako upravo iz ovih razloga ne može savladati traženo gradivo, a oko 60 posto učenika ovim zahtjevima ne može odgovoriti zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Ministar Kazazović je na ovom sastanku ukazao na niz sistematskih mjera koje poduzima resorno ministarstvo, kao što su odobravanje jednog udžbenika za jedan predmet, formiranje timova superrecenzenata koji razmatraju radove pod šiframa kako bi se osiguralo odobravanje najkvalitetnijih udžbenika. Također, u izboru udžbenika neophodno je dati prednost onim koji se štampaju na teritoriji Bosne i Hercegovine, izuzev udžbenika za strane jezike.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade će poduzimati i mjere za jačanje uloge nastavničkih fakulteta koje se odnose na edukaciju osoblja uz unapređenje metoda rada nastavnika.

U narednom periodu resorno ministarstvo će u fokus svog interesovanja staviti donošenje novih nastavnih planova i programa za osnovno i srednje obrazovanje.

Učenice Esma, Naida i Sanita, su se prije sastanka sa ministrom Kazazovićem sastale i sa predstavnicima Pedagoškog prosvjetnog zavoda i Federalnog ministarstva obrazovanja.