Vlada Kantona Sarajevo

Sastanak ministra Alikadića i predstavnika šest strukovnih udruženja

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić održao je sastanak sa predstavnicima šest strukovnih udruženja (Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, Udruženje likovnih umjetnika u BiH, PEN Centar BiH, Društvo pisaca BiH, Asocijacija arhitekata u BiH i Udruženje filmskih radnika).

Razgovarano je o nekoliko zahtjeva udruženja upućenih ranije resornom ministarstvu.   To su, između ostalih, problemi vezani za status strukovnih udruženja i udruženja od značaja, redovne dotacije i iznose koji su u prethodnim mandatima umanjeni, mogućnosti izdvajanja strukovnih udruženja u odnosu na ostala udruženja pri dodjeli sredstava Ministarstva, te izrada pravilnika o prioritetima u dodjeli sredstava za kulturu. Ministar Alikadić obećao je punu podršku strukovnim udruženjima u skladu s mogućnostima Ministarstva.

"Strukovna udruženja imaju veliki značaj za kulturne radnike u Kantonu Sarajevo i smatram da moraju biti tretirana na poseban način. Mora se uzeti u obzir njihova brojnost, struka i tradicija. Radi se o udruženjima koja su osnovana polovinom prošlog stoljeća i koja su organizatori i koordinatori izuzetno značajnih kulturnih manifestacija za Kanton Sarajevo, državu BiH i šire. Osim toga, radi se o članovima važnih europskih i svjetskih kulturnih asocijacija. Poseban tretman udruženja prilikom raspodjele sredstava mora dobiti saglasnost Skupštine KS, nakon čega će im Ministarstvo biti u potpunosti na raspolaganju", poručio je ministar Alikadić.