Vlada Kantona Sarajevo

Sarajevo Film Festival je fabrika u centru grada koji donosi 50 miliona za osam dana

Danas je održan sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo, na čelu sa premijerom Edinom Fortom, sa direkcijom Sarajevo Film Festivala (SFF) te predstavnicima kantonalnih javnih preduzeća koji pružaju podršku ovom velikom kulturnom događaju.

Ovogodišnji SFF održat će se od 16 – 23. augusta sa dodatkom koncerta Gorana Bregovića 24. augusta na Bijeloj tabiji.

Direktor festivala Mirsad Purivatra je uz napomenu da se festival od ove godine odvija na nove dvije lokacije u Općini Novo Sarajevo, istaknuo da su bezbjednost, čistoća grada, uredno snabdijevanje vodom i električnom energijom najvažnije za neometano odvijanje.

„Iako smo i do sada bili zadovoljni onim što Kanton čini za nas, trebamo biti svjesni da se još neke grupe pripremaju za ovaj događaj. Iz direkcije Kanskog festivala su nam rekli da svake godine 20.000 džeparoša i prosjaka namjenski dolazi u dane festivala. I kod nas je slična situacija“, kazao je Purivatra.

Iz direkcije SFF-a su tražili odobrenje da ugostiteljski objekti imaju produženi režim rada do dva sata iza ponoći, a iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su obećali tramvajske i trolejbuske linije koje će također raditi produženo. To je doprinos bezbjednosti i komforu naših građana i gostiju.

Studija nezavisne svjetske kuće koja je rađena prije dvije godine navodi da se u osam dana festivala generira preko 50  miliona konvertibilnih maraka. Tokom festivala u Kantonu boravi oko 30.000 turista, a 10.000 njih je došlo isključivo zbog ovog događaja. I dok prosječni boravak turista u našem kantonu iznosi 2-3 dana, festivalski turisti ostaju 4-5 dana i dnevno troše približno 150 KM.

Kada se zbroje sva ulaganja u SFF od strane države i EU fondova, na svaku uloženu marku dobijamo 2,2 KM.

„Kulturna i kreativna industrija imaju najviši stepen povrata na uloženi kapital. Prošlo je vrijeme snova o fabrici u centru grada. Ovo je fabrika u centru grada koja donosi 50 miliona KM za osam dana. Reputacijska vrijednost i podizanje imidža Kantona zbog ovog događaja, teško su mjerljivi u novcu“, kazao je Forto.

Istraživanje ove iste kuće pokazalo je da  su strancima prve asocijacije na Sarajevo: atentat, Sarajevo Film Festival, rat i olimpijada.